Автор Тема: Извличане на алкохола от тинктура  (Прочетена 61223 пъти)

Неактивен svetlio760

  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 1 384
  • Пол: Мъж
  • винаги има начин
  • Скайп: svetlio760
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #45 -: Ноември 27, 2017, 08:12:56 pm »
Дано! Писах, че и обикновено олио върши работа щото е така, не щото не вярвам в пържените билки- има логика изгорено и опарено да се лекува по описания от теб начин! И го казвам, както виждаш, за разлика от всичките тук, дето си пеят своите песни без да се вслушат в репертоара на другите!
« Последна редакция: Ноември 29, 2017, 01:07:26 pm от atos »

angelmr

  • Гост
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #46 -: Декември 22, 2017, 09:53:48 am »
Добре де, тази висока температура - врене, кипене, не унищожава ли голяма част от полезните съставки? Има ли файда от концентрация, при условие, че голяма част от нея е мъртва? После след голямото варене възниква и въпроса за ферментацията. Ако една варена билка остане така без консервант, тя вкисва, ферментира. Навсякъде пише, че най-концентиран билков извлек се получава при настойките /тинктурите/, иначе за да се достигне с варене, трябва продължително време, а то пък от своя страна унищожава полезните съставки. Кое е вярно, кое не, не съм специалист в тази област.

Ензимите е логично да се сварят, защото са белтъци. Но пък спирта също ги сварява от друга страна. Едно яйце поставено в спирт се сварява. Вероятно има ензими, които не се сваряват и при високи температури, щом после протича ферментация. Или пък ферментацията да се осъществява от бактериите във въздуха, не знам?

Спирта обаче е консервант и не позволява ферментацията.
Вече има фирми, които произвеждат билкови концентрати-продукти, но които пише, да се държат при определена температура, да се затварят стерилно и т.н., тъй като не съдържат спирт. Методът им на извличане и концентрация бил най-добрия, запазвали се почти на 100% активните съставки. Как стават тия работи ми е интересно да разбера? Дали чрез преваряване във вода или спирт, нещо се съмнявам?

Има някакво извличане и чрез зехтин, но после как се маха зехтина?
На един концентрат от ехинация на немска фирма пишеше методът на извличане, който ползват, но не го запомних, нито го бях чувал, нито имах идея как става. Предполагам в любителски условия ще е невъзможен.

По-голямата част от полезните съставки са с добра температурна устойчивост. Но има и такива които се разграждат много бързо. Обаче те така или иначе е много трудно да бъдат получени в домашни условия, така че традиционните рецепти са базирани на термоустойчивите съставки.
Ферментацията не се получава от ензимите в билката! Те са причината за част от деградацията след нарязване, но пък и една голяма част от полезните вещества всъщност се синтезират в следствие на процесите на клетъчна деградация! Зависи какво се цели. Примерно сяросъдържащите антиоксиданти от лука и чесъна се получават именно при нарушаване на целостта на зеленчука и взаимодействието с въздуха.
Ферментацията се получава от бактерии които са се закрепили върху повърхността на билката, или с които е замърсен екстракта в последствие (от праха във въздуха). За това екстрактите по правило съдържат някакъв разтворител (спирт) който да осигури неблагоприятна среда за развитието на бактерии. Ако се премахне този разтворител, екстракта трябва да се съхранява в камерата на хладилника.
А по въпроса за новите методи за екстракция, най-перспективни са тези с втечнен, или свръхкритичен СО2, или фреон. Тогава екстракцията се провежда при ниска температура, в отсъствие на въздух, а екстрахиращият разтворител при нормални температура и налягане е газ, така че само нищожна част от него остава разтворена в екстракта. ПС. Ако се използва зехтин за извличане (маслен извлек) след това е практически невъзможно зехтинът да бъде отделен от екстракта. Използва се самият маслен извлек.
« Последна редакция: Декември 22, 2017, 12:29:02 pm от atos »

balabanoff

  • Гост
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #47 -: Август 12, 2018, 07:57:49 pm »
То с изпарение може и да става, ама нали при нагряването ще се унищожат ферментите от билката, ще изгорят и тогава силата й ще отслабне поне 10 пъти. Нали и затова тинктурата не трябва да надвишава повече от 66 гр. на алкохола, поради същите причини.

Има друг метод, без температурна обработка, химичен може би, не знам...
Прави се чрез изпарение и под вакуум с разбъркване. Тогава температурата на изпарение на спирта спада много и се запазва виталността на екстрактите. Спирта се кондензира и се ползва пак. Има водни вакуум помпи за 10 лева, те стават или тръба на Бернули.
Поздрави!

Неактивен Vector

  • Стабилен
  • ****
  • Публикации: 559
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #48 -: Април 24, 2019, 11:34:19 am »
Здравейте ,може ли да ме насочите с линк към тези вакуум помпи,бих искал да експериментирам..
Поздрави!

Неактивен EDM electronics

  • Global Moderator
  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 5 017
  • Z - Оркестър Вагнер
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #49 -: Април 24, 2019, 11:52:16 am »
Прави се чрез изпарение и под вакуум с разбъркване. Тогава температурата на изпарение на спирта спада много и се запазва виталността на екстрактите. Спирта се кондензира и се ползва пак. Има водни вакуум помпи за 10 лева, те стават или тръба на Бернули.
Поздрави!
Колега, ще те помоля да обясниш така, че да те разбере и човек, който си няма никаква представа от идеята ти.
Аз имам микро водни помпи, но идея си нямам и нищо не разбрах от поста ти, как с тях ще изпаря алкохола, и как ще го концентрирам някъде другаде, та да го ползвам отново?
Тая тръба на Бернули ми изглежда на пулверизатор, не ми е ясно как аджеба тая мъгла ще разпръсне само алкохола, а основното вещество няма да се увлече и то, въобще тъмна Индия?

Аз мисля да направя изпарителя по следния начин, просто, просто:
Една картонена кутия под формата на квадратна тръба, вътре в нея поставен съд-чиния с тинктурата, от единия край на тръбата поставен вентилатор, като тия от компютрите, да духа лекинко, а от другия край поставен нагревател, да нагрява лекинко, така че, температурата на въздушния поток да не е повече от 35-37 гр., т.е. колкото на човешкото тяло.

Предполагам спирта ще се изпари и ще остане само малко вода със сгъстено активно вещество-извлек.

Ако някой има по-добри идеи, да казва...

Неактивен Vector

  • Стабилен
  • ****
  • Публикации: 559
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #50 -: Април 24, 2019, 12:29:51 pm »
Под вакуум завира алкохола на стайна температура,при такива градуси се запазват стойностните в.ва....
П.п.
Подобна е технологията 'детандер при която се извлича свободна енергия...за която ще отворим тема малко по натам....

Неактивен Радико

  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 7 263
  • Пол: Мъж
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #51 -: Април 24, 2019, 02:04:20 pm »
Значи като гледам единствената достъпна и работеща технология би била:
Налива се тинктурата, предварително леко загрята. Във пръскалка за миене на стъкла и се изпръсква в голяма тенджера от възможно най гилямо разстояние, така че да няма загуби. Поради голямата площ на финните капчици ще се изпари по голяма част от спирта. Операцията може да се повтори няколко пъти. Въпреки, че не виждам особен смисъл от упражнението освен ако не сте правоверни мюсулмани спазващи стриктно предписанията на религията. Ваш проблем. За мен във точно определени дози алкохола е изключително полезен.

Неактивен EDM electronics

  • Global Moderator
  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 5 017
  • Z - Оркестър Вагнер
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #52 -: Април 24, 2019, 03:06:39 pm »
Радико, не е точно така. Не е непременно заради алкохола, а заради концентрацията на извлека.
Ако е нужно да се направи мехлем или балсам, добавянето на няколко капки от тинктурата ще направи в мехлема само хомеопатично въздействие, едва няколко молекули ще представлява активното вещество.

После има и друга хипотеза: примерно за прием на билкови екстракти от деца, за които алкохола е силно увреждащ, поради не достатъчно развит черен дроб. Има и други, но това е достатъчно, особено за направата на мехлеми.

Пръскалката ти също не върши работа, защото първо няма да отстраниш ненужната вода, т.е. да се сгъсти, да стане на боза и второ, въздуха е пълен с микроорганизми, с тоя пулверизатор ще ги обереш всички. При метода с изпарението в проточен въздух трябва да се постави на входа задължително филтър от памук или там нещо друго подходящо.

По аптеките продават такива концентрирани извлеци, немски, купувам от ехинацея зимно време, но са ограничени откъм видове.

Неактивен valex

  • Специалист
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 1 512
  • Пол: Мъж
  • изчислителна техника
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #53 -: Април 24, 2019, 03:42:47 pm »
За да няма термична обработка може да се ползва разпрашаване (небулизер се казва)с въздух. Ползва се примерно инхалаторна машинка с компресор  (най-евтината и добра е от Лидл към 40-50лв.)
Идеята ми е, че изхвърлена мъгла от инхалаторната дюза ще се разслои на вода, масло и спирт на различно разстояние от дюзата. Водата е най-тежка.
Конкретно примерно да се пръска в наклонена или хоризонтална тръба с пробити големи дулки отдолу на различни разстояния.
От различните дупки се взима различна концентрация, а останалото се връща за ново разпрашаване.
Може да се купи като резервна част само разпрашителя,  а да се продухва с по-мощен компресор за аквариуми.
https://epharm.bg/medicinska-tehnika/inhalatori/aksesoari-1.html

Неактивен технократ

  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 1 528
  • Пол: Мъж
  • Не е важно знанието а разбирането
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #54 -: Април 24, 2019, 04:07:35 pm »
Водата на колко градуса възвира при вакуум ? някой има ли идея как може да се концентрира воден разтвор на оцетна киселина, демек кухненски оцет да го концентрирам. Трябва ми малко оцетна киселина но концентрирана, до около 95%.

Неактивен EDM electronics

  • Global Moderator
  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 5 017
  • Z - Оркестър Вагнер
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #55 -: Април 24, 2019, 04:16:26 pm »
Водата на колко градуса възвира при вакуум ? някой има ли идея как може да се концентрира воден разтвор на оцетна киселина, демек кухненски оцет да го концентрирам. Трябва ми малко оцетна киселина но концентрирана, до около 95%.
Технократе, концентрирана оцетна киселина има всеки производител на ментелив оцет, т.е. около 90 % от тях. Да не мислиш, че в техния оцет има ябълки или грозде? И в бисквитите "Катеричка" няма катерички.  ;) Мой познат в кьоравите времена на 90-те направи луди пари от концентрирана оцетна киселина, разреждаше с вода от чешмата и я продаваше за натурален балсам.

Със солта нещата стоят по същия начин. Голяма част от нея в магазинната мрежа е отпадък от химическата промишленост /солиш, а тя не соли, а на тъмно свети  :D/, фрашкана с допълнителни отровни вещества - да яде българина и да е жив и здрав, важното е пазарна икономика да има  ;), другото е вятър работа... :D

Неактивен hmilev

  • Неактивен
  • Публикации: 5
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #56 -: Април 24, 2019, 04:28:04 pm »
Предложение от мен - да се сложи тинктурата в открит съд в хладилник.

Неактивен valex

  • Специалист
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 1 512
  • Пол: Мъж
  • изчислителна техника

Неактивен ndm

  • Специалист
  • Стабилен
  • ***
  • Публикации: 712
  • и има и ш извади ако трее - че даже ш и работи
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #58 -: Април 24, 2019, 04:32:32 pm »
Тая тръба на Бернули ми изглежда на пулверизатор, не ми е ясно как аджеба тая мъгла ще разпръсне само алкохола, а основното вещество няма да се увлече и то, въобще тъмна Индия?
По същия начин както е устроена и дихателната система на човека(за разлика от всички останали организми обитаващи приземните слоеве на въздушното пространство). Създателят е предвидил така, че да вдишваме само кислорода, като 78% от съдържимото във въздуха или СЕ филтрира от въпросната дихателна система, или изобщо не СЕ допуска преминаването на точните проценти да достигнат до мястото, където обитава кислорода.

Неактивен технократ

  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 1 528
  • Пол: Мъж
  • Не е важно знанието а разбирането
Re: Извличане на алкохола от тинктура
« Отговор #59 -: Април 24, 2019, 04:51:57 pm »
Технократе, концентрирана оцетна киселина има всеки производител на ментелив оцет, т.е. около 90 % от тях. Да не мислиш, че в техния оцет има ябълки или грозде? И в бисквитите "Катеричка" няма катерички.  ;) Мой познат в кьоравите времена на 90-те направи луди пари от концентрирана оцетна киселина, разреждаше с вода от чешмата и я продаваше за натурален балсам.

Със солта нещата стоят по същия начин. Голяма част от нея в магазинната мрежа е отпадък от химическата промишленост /солиш, а тя не соли, а на тъмно свети  :D/, фрашкана с допълнителни отровни вещества - да яде българина и да е жив и здрав, важното е пазарна икономика да има  ;), другото е вятър работа... :D

Престани със сарказма, разбрах че си саркастичен и нищо ползотворно от дебатите с теб. Аз като питам какво ти накривявам на шапката. Вакуум помпите и тяхното оборудване са скъпи, но има начини за дестилация, и без понижаване на точката на кипене.