Вкъщи сме с
това от няколко години.
Водата има чудесен свеж вкус, който по нищо не се различава от изворната вода от Плана, която ходех да си наливам преди това.
Порите на нуклепор-мембраната са толкова фини, че пропускат САМО водните молекули, и то една по една, така че никакви структури, памет, негативна информация и т.н. няма как да проникнат. Да не говорим за тежки метали, органични молекули, бактерии, вируси и т.н.
Песъчинките в бъбреците ми изчезнаха за около 6 месеца с нея. Вкъщи никой няма киселини, камъни насам-натам, стомашни проблеми или неща от сорта.
Ако на някого му се струва скъпо, да си сметне колко пари би дал годишно за минерална вода, или съответно гориво и време, ако си кара изворна отнякъде. За мъкненето да не говорим... На това филтрите са му 60 лв. годишно, а самата установка може да се вземе с намаление поне 15-20% по Коледа.
Преди (10-15 години) съм виждал подобни апарати по лабораториите, но струваха 2500-3000 лв. Тази е с домашно предназначение, разработка на Полската Академия на Науките. Поради това предпоследният патрон е зеолитен, придаващ на водата необходимите и най-благоприятни за човешкия организъм pH и минерален състав.
Монтира се под мивката в кухнята, а отгоре се извежда втора малка чешмичка с две кранчета, като от едното тече вода веднага след осмотичната мембрана, а от другото - питейна, минала през зеолита.
Един приятел пък си взе, понеже ракията му помътняваше ако я предобри като градуси и се налагаше да я поразреди с малко вода. Откакто е с инсталацията няма подобни оплаквания.
Понеже температурата на водата от резервоарчето лятото не ме кефи, съм му направил фибранов кожух, през който е боднато едно пелтие с 2 вентилаторчета и терморегулатор. Така държи температура винаги 10'С - хем да не те боли гърлото от нея, хем да е винаги приятно студена.
Наздраве! И горещо препоръчвам...