най просто каано помпата трябва или да е достатъчно голяма да съдържа необходимото количество флуид за да го изпрати в балона или да разполага със аналогичен балон в задната си част от който да дойде течността която да изпомпи за по лесно обяснение
Радико, може не разбиран добре това което обяснявате, но тук мисля че имате погрешно виждане. При движението на флуида не е необходимо той да се измества (относително спрямо стените а всички обкръжаващи го тръби), поне за пневматична система, както и не не необходимо да има голяма помпа. Това което е необходимо, където на схемата е дадено стеснението при тръбите, е количеството на флуид в това стеснение да има релативно голямо отместване, което предполага много по-висока скорост, и това ще бъде така само когато сечението при стеснението е много по-малко от сечението на останалата част на системата. А крайния буферен съд, ако приемем че е еластичен, е необходимо само, от наша гледна точка да "вибрира" леко (издува и свива). Предполагам виждате как при такава система не е необходима голяма помпа понеже ние не гоним "дебит" при движението на флуида.
че еднопроводното предаване на енергия "поне електромагнитна" е заблуда това си е пак двупроводно предаване, но единият проводник за да го видиш трябват малко повече познания по въпроса.
Мисля че тук имаме различия в семантиката, но като цяло сте прав. Аз не бих използвал "друпроводно предаване" понеже хората които не разбират ще си мислят че име два "проводника" по които тече (по)ток, а физичната динамика не е такава.
Прав сте че винаги имаме затворена "верига", но това не значи че по част от веригата нещо се движи, просто при диелектриците имаме процес на отпускане и напрягане, и магнитната съскавка, въпреки че е има, е пренебрежимо малка. От друга страна при проводниците електричната (ускоряващата) и магнитната (забавящата или инерционната) компонента, динамично се прехвърлят една в друга, и така ние можем да "извлечем" полезна работа при движението на енергията през тях.
п.с. линка който сте дали, сте много прав да го посочите като показалец. Човек който няма това разбиране, само си мисли че разбира нещата, а въсщност е в дълбоко неведение, което всъщност е по лощо от незнание, понеже до някаква степен предполага погрешно разбиране за процесите (и неосъзнаване на това погрешно разбиране), докато човек който не знае, си знае, че не знае.