За разлика от тебе аз в момента не разполагам с много свободно време за пилеене......
Ама да видим бат Ванко.....
Само за инфо съм дипломиран в ФМИ та математиката я щогоде поназнайвам малко повечко от сметки на амбалажна хартия
......
Като за начало да видим колко енергия има в въртенето на земята ....
Ш смятам по възможно най елементарния начин за да схванеш и ти нещо.......
масата на земята се приема че е 6 × 10
24 kg или разбираемо за тебе 60 000 000 000 000 000 000 000 000кг.
Размера на земята е приблизително сфера с приблизителен диаметър 12 756км.
За простота ш премем че масата е хомогенно разпределена в тая сфера (няма да е много грешно)
И така ....
stored energy = sum of kinetic energy of individual mass elements that comprise the flywheel
Kinetic Energy = 1/2*I*w*w
I = moment of inertia --> ability of an object to resist changes in its rotational velocity
w = rotational velocity (rpm)
I = k *M*R*R (M=mass; R=Radius); k = intertial constant (depends on shape)
Inertial constants for different shapes:
Wheel loaded at rim (bicycle tire): k =1
solid disk of uniform thickness; k = 1/2
solid sphere; k = 2/5
spherical shell; k = 2/3
Формулата за нас ш изглежда така 1/2*I*w*w
I го образуваме от I = k *M*R*R (M=mass; R=Radius); k = intertial constant (depends on shape)
2/3 х 60
24 х 12 756
4 х 12 756
4И получаваме едно космичско число 22143937
75 ма все пак говорим за космически обект.......
и продължаваме да се мъчиме......
1/2 х 22143937
75 х 0.00069444444 х 0.00069444444
И на края получаваме приблизителната наличната кинетична енергия която има земята в текущия момент
А тя е дръжте се здраво за ко сте се хванали.....
53 394 910 943 667 046 940 142 kWh.
Ясно ми е че ще се хванете за подробности в сметката но както и да го смтате горедолу това ш получите и нямам намерение да обяснявам простите преходни сметки и какво от къде се е взело - стига че положих и тоя труд да го сметна - ако смятате че не е верно преизчислете го сами
(като това е най простия начин за смятане на въпросната задачка.)
Та до момента установихме какво единствено какво - че земята има огромен запас кинетична енергия който естествено посточнно го губи но има и много за губене - а ако се поинтересувате по-подробно може да сметнете спрямо забавянето на въртенето на земята в какъв размер е тази загуба но да оставим това - просто човек трудно може да асимилира космическите мащаби и мерки и се губи в тях и започва да си фантазира глупости - еле нагледния пример бат Ванко .....
Астрофизиката не е за всеки ........
А на Радико ще кажа следното - Никаква диверсионна функция не изпълнявам - забавлявам се и нищо повече - но нямам против и да замлъкна и ако замлъкнем аз и още няколко здравомислещи люде тия които останете сте готиви да си спретнете сектица и да започнете война помежду си за наш шарените шамански пера и да се борите за поклонници щото файтда от вас няма практически никаква освен фантасмагории за конспирации, псевдонаучни бълнувания и опити за наблажване на чужд гръб.
Ш се нароите една камара Капанадзета и нищо повече.
И бат Ванко - не схващаш ли че ме атакуваш само на лична основа без грам реална аргументация по темата а това поне за мен грам дикиш не лови и е само типичното ти скимтене и нищо повече. И вярвай ми мога да смета сравнително точно колко енергия се разходва за ралика от тебе.
Опс имам малка грешка - 12 756
4 всъщност трябва да е 12 756
7 но не ми се преизчислява всичко така че нека добавим мисля че трябва още три нулички към 53 394 910 943 667 046 940 142 и става 53 394 910 943 667 046 940 142
000