Автор Тема: Нови възможности за работата на MEG  (Прочетена 2296 пъти)

Неактивен Иван Димов

• Експериментатор
  • Сериозен
  • Публикации: 1 050
  • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Нови възможности за работата на MEG
« Отговор #15 -: Ноември 23, 2024, 02:44:58 pm »
   Bat_Vanko, така е както казваш. Би трябвало фирмите, които продават магнитни материали да показват именно този хистерезис, заснет на осцилоскопа. И даже би било добре да се показват и стойностите на Н и В по абцисата и ординатата. Аз прерових целия интернет и не можах да намеря подобна графика за магнитодиелектрици, при които тя е близка до права линия и хистерезисът е съвсем тесен. Добре ще е този хистерезис да достига и зоната на насищане, където правата линия се изкривява. Така потребителят ще се ориентира какво купува.  ... На мен ми трябва магнитодиелектрик понеже при около десетина килоХерца обикновената ламарина сигурно ще загрява дори и с въздушна междина. Става въпрос за резонансна верига, токът е променлив, а не импулсен.  ... Що се отнася до този MEG - като гледам колко далече е товарната бобина от магнита, струва ми се твърде малко енергия ще излезе. Той и Мелниченко предлага разни хватки с далечно намагнитване и диоди, но според мен честотата трябва да е по-висока за да излезе нещо съществено.

Неактивен Bat_Vanko

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 362
Re: Нови възможности за работата на MEG
« Отговор #16 -: Ноември 24, 2024, 05:57:32 pm »
Димов, хистерезисна крива е необходима само при високите магнитни проницаемости. При ниските тя е почти права линия в целият използваем диапазон. Една стойност на магнитната проницаемост е достатъчна като информация за конструктора.
Що се отнася до този MEG - като гледам колко далече е товарната бобина от магнита, струва ми се твърде малко енергия ще излезе. Той и Мелниченко предлага разни хватки с далечно намагнитване и диоди, но според мен честотата трябва да е по-висока за да излезе нещо съществено.
И пак повтарям: конструкцията по която работя няма нищо общо с тоя MEG. Какво значение има че товарната намотка била далече от магнитите - така или иначе загуби винаги ще има, просто увеличаваш магнитите.