Здравейте, имам един въпрос към всички професори тук
Какво е това животно "ВЪЛНОВ РЕЗОНАНС"
Ако може да бъде обяснено с прости думи, без "хайку", защото нещо ми излиза извън възприятията това нещо
. Моите възприятия за резонанс се отнасят за явление при което честотата на външната сила се изравнява с честотата на собствените трептения на
системата при което имаме рязко нарастване на амплитудата на принудените трептения. Та, коя е СИСТЕМАТА "ВЪЛНА" в случая за да говорим за вълнов резонанс. Просто питам, че не ми е ясно.
Другото нещо, което постоянно се коментира е стоящата вълна и ползата от нея евентуално. В разсъжденията на Мито има логика, но мисля че се правят фундаментални грешки. Стояща вълна в една система се получава когато всъщност имаме отразена вълна в дипола(средата). Тогава обаче имаме върната обратно енергия, която сме вложили за да създадем вълната и какво получаваме??? Едно голямо нищо. Даже ще трябва преди да се е върнала тази енергия да я вземем и да я прекараме през някакъв консуматор, че иначе ще отиде в генератора и той ще трябва да я направи нещо.
В повечето случаи да я разсее под формата на топлина или като в повечето случаи ефекта е във взривени транзистори или ген.лампи и прочее. Сигурен съм, че повечето от експериментаторите тука са сдухали доста транзистори
.
Разберете хора, за да създадете вълна ви трябва енергия. Самата вълна всъщност е начина по който пренасяте тази енергия от т.А до т.Б със съответните загуби естествено. (В идеалната среда вълната не затихва
, само че за такава среда не се сещам. ) Каквото и да правите с тази енергия съдържаща се във вълната в случая няма да ви донесе повече енергия в никакъв случай, освен ако някъде по пътя си тази вълна не предизвика вълнови процеси в други системи с потенциална енергия (околна среда) и тези допълнителни вълнички в точно определена точка да интерферират и в резултат на което да получим сумарна амплитуда по-голяма от тази на основната(генерирана вълна) и от там не получим по голяма енергия на вълната от вложената енергия за възбуждащата вълна. Това е моето виждане. Допускам системите на Капанадзе и други подобни да правят точно това. Трудното в репликацията на подобни устройства е в тяхната прецизност и съгласуваност на всеки елемент от системата. Поздрави.
П.П. идеалното средство за получаване на много "вълнички" от средата е искрището. В него е цялото разковниче. След това само трябва да се улови, приеме новата интерферирана вълна в кръг работещ на честотата на получената вълна, който кръг е поставен точно в точката на нейното получаване.