Автор Тема: Търся едни химикали  (Прочетена 9585 пъти)

Неактивен ppipilica

• Сериозно Активен
  • Публикации: 417
  • говори на жаргон и пише на "старобългарски"
Търся едни химикали
« -: Март 28, 2014, 12:47:31 am »
Трябва ми малко нитрозометилкарбамид за едни опити, но гугле не помага особено. Дали се продава и под какво име или поне някво инфо за тоя химикал.
Също търся 1,4-бисдиазоацетилбутан (1,4-ДАБ)

Неактивен piton2012

• Специалист
  • Активен
  • Публикации: 274
Re: Търся едни химикали
« Отговор #1 -: Март 28, 2014, 05:22:03 pm »
     Не знам какви опити ще си правиш с тази гадост, но е опасно. Мутаген и взривоопасно. Ако е  за химиотерапия се ползва разтвор, но не знам колко процентен. Продава се може би на много места. Пробвай на руски / N-Нитрозо-N-метилмочевина / или английски  / N-Nitroso-N-methylurea / . В sigma-aldrich мисля, че 25 гр са около 650 лв.

Неактивен ppipilica

• Сериозно Активен
  • Публикации: 417
  • говори на жаргон и пише на "старобългарски"
« Отговор #2 -: Март 28, 2014, 09:18:23 pm »
Точно за мутаген ми трябва ще кисна семена да получа шантави растения. Щом е отровно има противогази, гумени ръкавици и така. Въпроса е от къде да намеря малко на прилична цена.

Неактивен piton2012

• Специалист
  • Активен
  • Публикации: 274
« Отговор #3 -: Март 29, 2014, 12:20:00 am »
      Извинявай ppipilica, нека не прозвучи грубо, но идеята не ми харесва. Мога да ти намеря малко / ако ти трябва точно това, защото има много по евтини /. Обаче...шантави растения, шантави животни, шантави хора......не, не ми харесва. Мутации, Дарвин, на 1000 мутации имало една положителна. Няма. Няма ги супер хората и супер растениата в Хирошима. Има осакатени завинаги и смърт. За съжаление.  Помисли пак!

Неактивен Сашо

• Beginner
  • *
  • Публикации: 67
« Отговор #4 -: Март 29, 2014, 06:54:41 pm »
 ppipilica как мислиш да предизвикаш мутацията,имам странното усещане че си на грешен път,аз самият съм се занимавал доста с мутациите с оглед на това че те са основният двигател на еволюцията ,но това е страшно трудно и капризно и ако нямаш никакво понятие от биохимия,генетика и токсикология само ще си изгубиш времето,ако искаш странни растения захвани се с бонзай там поне резултатите са гарантирани,познавам специалист по бонзай и мога да те свържа ако проявиш интерес,все пак съм склонен да ти помагам със съвети ако споделиш за механизъма за предизвикване на мутации :)

Неактивен PyroVeso

• Специалист
  • Стабилен
  • Публикации: 972
  • Life is a DIY project!
« Отговор #5 -: Март 30, 2014, 10:11:14 am »
И аз съм на мнение, че колегата едва ли е съвсем наясно с какво точно се захваща...
Тя мутацията не е като да ти израсне трета ръка или под въздействието на мутагена да се сдобиеш с крилца... Вместо това - тихо и кротко се обърква генетично синтеза на някой белтък, като вместо него организмът започва да произвежда друг, много подобен, но с "грешка" в структурата, който обикновено не може да изпълнява толкова добре функцията си, колкото оригинала, понеже в организма всичко е много, много фино настроено и тунинговано... Е, в една от 1 000 - 10 000 мутации може да се случи и нещо положително, но това е твърде слабо-вероятно.

Освен това при мутагените става въпрос за концентрации от порядъка на ppm-и, а не да накиснеш семената в него :) Защото във втория случай просто ще ги отровиш с химикала! Спомням си някъде 4-5-и клас първите ми опити да наторя едно от цветята на баба ми с амониева селитра (понеже бях чел някъде че е тор..) - сипах му 2 шепи в саксията... :) Естествено - още след няколко часа беше мортус... Оказа се, че за такова количество почва полезната концентрация се постига само с няколко гранулки (големи колкото главичката на топлийка).

Съществува и не малка опасност, боравейки с подобни химикали при неосигурени абсолютни условия за безопасност (които могат да се осигурят само при строго контролирани условия в голяма, специализирана лаборатория), колегата неволно да предизвика мутации в собствения си организъм. Както споменах - чудо няма да стане и крила няма да му пораснат, но ще засегне я генетичния материал на някои свои клетки, я синтеза на някой белтък... нещата ще се проявят във времето като влошено здраве, или някакъв вид рак, а може би и като генетични малформации при децата му (ако още не ги е направил...).

Всичко това го казвам не за да плаша някого и да скопявам изследователския му устрем, а единствено с цел да се обърне сериозно внимание на реално съществени рискове, които вероятно са подценени поради недобра информираност или прекален ентусиазъм.
« Последна редакция: Март 30, 2014, 10:15:32 am от PyroVeso »