Радико, рискуваш вече с тези си изказвания да попаднеш в графа "логиката на правата лопата"!
Значи...от кило вълна и кило камъни...кое е по-тежко?
Юлиан ти го каза точно:
Няма как да се случи това, защото дефиницията на тегло е обвързана с масата.
Значи фактът е следния:
Взимаме два чука с еднакво тегло, но от различни материали. Единият е железен другият не е. Оказва се, че чукът който не е железен с много по-малки усилия, нанася много по-големи щети при работа. Изводите ги оставям за вас.
Ако въпросната "работа" е правене на вятър - ок. И откога работата, която извършваш с някакъв предмет се ползва за дефиниране на масата му?
Ти вземи чук от стиропор с маса 2 кг, аз ще взема метален с маса 2 кг....обявявам ти дуел с чукове
mind
Има и други фактори относно възможността центъра на масата и центъра на гравитацията да не са в една точка.
Ами..."няма начин, Пандьо", както се казваше в една детска реклама преди години
Такава възможност
НЯМА!
Какъв е този "център на гравитацията"? Някакво твое понятие ли?
Досега говорихме за
център на тежестта и
център на масата!
Масата на твърдо тяло е константна и я има със или без тегло! Тегло има, когато има гравитация! В зависимост от силата на гравитацията (или друго ускорение), теглото може да е по-голямо или по-малко! Думата "тегло" идва от
тегля - т.е. тяга/ускорявам.
Ако с 60 км/ч се блъснеш в бетонна стена, тялото ти в този момент спрямо стената ще има тегло над 500 килограма, докато масата ти ще е същата (80 кг. примерно).
Ама стига с тия уроци по физика за 6-ти "А" клас вече, а?
Вземете малко да си наваксате пропуските!
mind, къде замесваш магнитни сили и прочее? При този пример има постоянно изместване на посоката и големината на действащите сили!
"... ще има поведение на тяло с изместен център на тежестта..." да, ще има поведение, но няма да е с изместен центъра на тежестта!
Ако пуснеш топче да се търкаля по наклонена, вълнообразна плоскост, то също ще има поведение на тяло с изместен център на тежестта, но това не означава, че е така!
Всяко твърдо тяло с правилна геометрична форма и хомогенна структура има център на тежестта и масата, съвпадащи с геометричния му център!Това, че тук на Земята почти съвпадат с някакво миниатюрно отклонение, което няма никакво практическо значение, е прието да са една и съща точка. Но всъщност са две насложени точки на две различни неща, маса (количество) и тегло (сила).
Няма такова нещо!
На Земята, на Венера, на Уран, на...Плеядите или някъде в Орион, центъра на тежестта и центъра на масата е едно и също нещо!
Наистина ли не разбираш, че това са две наименования за едно и също нещо? Когато се появи гравитация, или друго ускорение, действащо на тялото, центърът на масата го наричаме условно "център на тежестта" (понеже вече има тежест спрямо друг обект).
Вземи се възползвай от съвета ми - питай някой компетентен, след като си избрал да не вярваш на мен!
Аз повече с теб по този въпрос няма да споря, понеже става смешно и ще ни вземат за мезе (а не за мазе).
П.П.Бях писал по-горе (да има кой да чете само), че Луната няма "светла" и "тъмна" страна, не повече отколкото Земята!