Автор Тема: Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?  (Прочетена 744325 пъти)

Активен kd_dinev

• Стабилен
  • Публикации: 808
Re: Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
« Отговор #675 -: Юни 02, 2019, 01:15:46 pm »
За да няма неясноти,ето как изглеждат силите при следната постановка.На хоризонтална плоскост някъде високо на Айфеловата кула сме поставили ютия с маса 1кг,като е застопорена по такъв начин,че можем да я освобождаваме от опората по наше желание.Към тази ютия сме привързали ластик,който е прехвърлен през неподвижна макара и на другия му край виси друга ютия с маса 1кг.Под действието на силата на тежеста на висящата ютия ластика се деформира и дължината му се увеличава с 1м.Появява се еластична сила,която е равна и противоположна по посока на силата на тежеста.Сега удължения край на ластика можем да застопорим към неподвижна опора и да освободим висящата ютия-тя вече не ни е необходима.Върху другата ютия ще действа еластичната сила на ластика,която се уравновесява от силата на  реакция на опората.В момента,в който освободим ютията от опората на нея ще й действа само еластичната сила на свиващият се ластик,а тя е равна на G=m.g следователно ютията ще получи ускорение от 9.81м/сек на квадрат.Кинетичната й енергия ще е 48.11Джаула.За да върнем висящата ютия в първоначално положение трябва да я издигнем на 1м за което ще ни необходима енергия равна на m.g.h или 1.9,81.1=9.81Джаула.Ако вместо една вържем две ютии да висят и вместо един сложим два ластика,силата с която ще действаме на ютията върху хоризонталната равнина ще е G=2m.g и ускорението й ще е 19.62м/сек на квадрат.

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 405
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #676 -: Юни 02, 2019, 01:49:26 pm »
Динев - доста поумувах по постановката както я описваш.
Добре звучи ако това работеше - бънжи скачащите като гледам не не получават тая плюсова енергия която твърдиш.
Причината която може би не взимаш под внимание е това че еластичноста на ластика спрямо масата не е константна а намалява геометрично спрямо разтягането.
Така че енергията която натрупва ластика не е 48.11 джаула а си е 9.8 джаула - защото джаул се отнася за свършена работа а не за моментно състояние.
това 48 джаула не е джаули а нютони - които са мярка за сила а не за количество енергия.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 027
« Отговор #677 -: Юни 02, 2019, 01:56:05 pm »
В момента,в който освободим ютията от опората на нея ще й действа само еластичната сила на свиващият се ластик,а тя е равна на G=m.g следователно ютията ще получи ускорение от 9.81м/сек на квадрат.Кинетичната й енергия ще е 48.11Джаула.
Не. При ускорение от 9.81 дистанцията от 1 метър (колкото е разтегнато въжето) ще бъде продоляна за около 0.452 секунди. В този случай крайната скорост ще е 4.434 м/сек, а кинетичната енегия ще е .... 9.81 джаула.

Неактивен GreenHulk

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 270
  • Астронавигатор
« Отговор #678 -: Юни 02, 2019, 05:27:17 pm »
Имаме
Дали чуденката на някои не е що тела с различа маса получават едно и също ускорение 9.81? 8)

Неактивен технократ

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 528
  • Не е важно знанието а разбирането
« Отговор #679 -: Юни 02, 2019, 05:43:33 pm »
Имаме
Дали чуденката на някои не е що тела с различа маса получават едно и също ускорение 9.81? 8)
Така е защото във втората формула, силата се съкращава с масата, и ускорението става еднакво за всички тела падащи в земното поле на гравитация.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 263
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #680 -: Юни 02, 2019, 05:54:47 pm »
Така е защото във втората формула, силата се съкращава с масата, и ускорението става еднакво за всички тела падащи в земното поле на гравитация.
Още по просто казано това не е масата на тяло а мсата на ДВЕТЕ привличащи се тела. Едното от тях винаги е земята. Значи единия път имаме маса равна на сбора от масите на земята и камък. В другия имаме сбора от масите на земята и перо от гълъб. Колко ли е процентната разлика в масите на двете системи. Защото точно толкова ще е и процентната разлика в ускорението им иначе да не падат еднакво, камъка и перото. Ако на някои му се играе да изчисли разликата.

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #681 -: Юни 02, 2019, 06:04:59 pm »
Цитат
Защото точно толкова ще е и процентната разлика в ускорението им иначе да не падат еднакво, камъка и перото. Ако на някои му се играе да изчисли разликата.

Радико - правилно ли разбирам че твърдиш че тела с различна маса падат с различна скорост?
Или твърдиш че в реални условия перото и камъкът ще паднат с различна скорост? - С което съм съгласен защото перото просто ще планира в въздухът преди да падне.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #682 -: Юни 02, 2019, 06:13:48 pm »
Значи перо и камък тежък примерно един тон във вакуум ще паднат с разлика проявяваща се в 24тия знак след десетичната запетая. Идея си нямам как се нарича подобна цифра. Знам ги само до фемто.

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #683 -: Юни 02, 2019, 06:16:48 pm »
И какво ти казва това? - на мен ми казва нещо но ми е интересно твойто мнение.
И ми е интересно кой и как го е измерил това с 24тия знак или си измисли поредната щуротия прочетена от не знам си коя липова шумка?

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #684 -: Юни 02, 2019, 06:33:19 pm »
Тъп ли си или просто се заяждаш. Съвсем малко по нагоре описах процеса.

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #685 -: Юни 02, 2019, 06:35:19 pm »
Чакай чакай - заяждаш се ти - ти ми спамиш темите не аз твой - а относно описанието то е едно голо твърдение и нищо повече.

Накрая ш изкараме за бой и двамата ма те .....

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 027
« Отговор #686 -: Юни 02, 2019, 06:45:55 pm »
Спорите за глупости. Гравитацията действа потделно на всеки един атом на тялото. На тяло с по-голяма маса просто действа по-голяма сила. Така че ускорението остава константно.
И да ... Радико е прав в известна степен. Както Земята привлича перото, така и перото привлича Земята. Ако двете тела (перо и локомотив да речем) се пуснат едновременно едно до друго, те ще паднат за абсолтюно едно и също време (в тоя случай Радико ще греши). Но ако опита се провежда с двете тела едно след друго, то ще има разлика във времената, и тя ще е затова че локомотива докато пада ще придърпа към себе си Земята малко повече, отколкото перото (та Радико в тоя случай ще е прав). Т.е. перото при пускане от 1 метър ще мине 0.9999999999999999999999999 метра, а локомотива - 0.9999999999999 метра (реално разликата ще е още по-малка, и още по-назад след десетичната точка, но го пиша само за да е видимо). Останалото разстояние до 1 метър ще го е минала Земята, привлечена от перото или съответно локомотива. Да, разликата ще е някъде много назад в десетичните знаци, но ще я има.

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #687 -: Юни 02, 2019, 06:52:51 pm »
Абсолютно съм съгласен с juliang и това имах предвид като го споменах - само че това нищо с нищо не нарушава ЗЗЕ и прочее закончета.
Юлиане развали ми каламбура :)

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #688 -: Юни 02, 2019, 07:08:28 pm »
Значи с Юлиян си съгласен а с мен си правиш каламбур. Така ли. Демек просто се заяждаш.
Благодаря ще го имам в предвид.

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #689 -: Юни 02, 2019, 07:12:57 pm »
Радико до там стигнахме за съжаление - кривите краставици са си криви.
На един малко му трее да повярва на друг да го треснеш с него трябва - аз съм от вторите.