Един невеж ум не е абсолютно празен съд, а е пълнен с каша от неподходяща или подвеждаща житейска опитност, теории, факти, интуиции, стратегии, алгоритми, евристики, метафори и предчувствия, но за съжаление, на него му изглеждат полезни и точни знания.
В трафовете също имаме магнитострикция и Ленц реакция! А в нашия "траф" магнитострикцията се включва и изключва термично от магнитокалоричната термопомпа, с доста малко енергия.
Чула жабата че подковават коня и тя вдигнала крак
Чул Entalpii че трансформаторите бръмчат и решил че е от магнитострикция. Е да ама НЕ... Трансформаторите бръмчат заради вибрацията на ламелите на магнитопроводите им в резултат от протичащият магнитен поток и силите които той създава. Ако същият този трансформатор, който бръмчи, го залееш със смола той спира да се чува, но ако разхлабиш малко ламелите той започва по силно да бръмчи. Ефекта "магнитострикция" има съвсем друга естество.
Реакция на Ленц в трансформаторите няма, така разсъждава само някой който е прочел нещо но не го е разбрал. Всъщност реакцията която се получава в трансформаторите се нарича "Обратно Електро Движещо Напрежение" ОЕДН. Няма да навлизам в подробности за механизма за да не увеличавам и без това голямата каша в главата ти.
П.п. atos-е не бързай да се радваш защото Entalpii не е чул че съществуват Пелтие елементи. В момента в който го разбере веднага ще свърже поглъщането на студ и отдаването на топлина с Карно цикъла.
П.п. x_name41 и аз съм го учил "домен", но правилното произношение е "домейн". Но не аз тръгнах да се заяждам за буквата.