Брей, брей аз се предавам. Явно нещо съм се объркал и мястото ми не е в този форум.
Какво ли разбирам аз
Maistora52, като даваш инфо в приложените линкове, моля прочети ги пак и се опитай да си направиш, ако желаеш правилните изводи ?
цитат: "Скоростта на разпространение ν на ЕМВ зависи от диелектричната ε и
магнитната µ проницаемости на средата"
Сега ти ми кажи за коя среда става въпрос ? За справка диалкетричната проницаемост на въздуха е 1,00059 εr.
atos,
Ако някой радиолюбител не вярва - да си пусне трансивъра на нефиксирана честота и да се запита - аджеба..."к'ъв е тоя шум ?"
Този шум се нарича естествен фон и мисля е излишно да се коментира източника му, само не разбирам какво точно целиш да докажеш именно с този шум и най-вече с дискутираните по-долу въпроси ?
Като ми давате категорични твърдения относно влиянието на въздуха, къде са ви аргументите или само ще си приказваме - философстваме.
Е щом до там опряхме, ето ги моите аргументи :
1. Влияят ли се радиовълните от Въздухът? - Отговор: ДА. Защото енергията на радиовълните се поглъща от молекулите-атомите на веществото от което е съставен въздухът - част от тази енергия се трансформира в топлина. Сега, ако това не е влияние не знам какво ще да е.
2. Влияят ли се радиовълните от Атмосферното налягане ? - Отговор: ДА. Атмосферното налягане пряко влияе на коефициента на поглъщане на ЕМВ във въздушната среда (плътност на средата), друг е въпросът доколко е значим този параметър.
3. Пречупват ли се радиовълните от Въздухът? - Отговора тук също е да, с уговорката само в случаите когато говорим за разпространение на ЕМВ в нееднородния химичен състав на въздуха, както и зони на ниско-високо налягане, замърсеност, температурен градиент и т.н.
П.П. степента на влиянието на въздуха върху ЕМВ силно зависи от обема в който се разглеждат явленията,химичния състав на същия, така и от честотата на ЕМВ.
И atos, атмосферата има слоеве като състава на един от тези слоеве е "въздух" или май така му викат. Та този слой съставен предимно от "въздух" влияе също на ЕМВ.