Не мога да разбера ограничеността на някои от пишещите?
Сечението на две обемни фигури ВИНАГИ е ДВУМЕРНО пространство и както и да е усукана, огъната и прочее, тя си е РАВНИННА фигура!
Координатите и са X и Y, нищо повече!
Въпросното огъване може да е факт само, когато я разглеждаме в 3 измерения!
Затова "листът на Мьобиус", може да се разглежда като някаква странност в 3D измерението ни, но в 2D "свят" си е чист пример за пространство, затварящо се в себе си!
И не знам защо се хванахте за това, като удавник за сламка...споменах го само, за да подскажа, че в по-горното измерение 4D, по същият начин е вероятно да има "усукване" при пресичането на две 3D пространства!
В такъв случай, фотон, движещ се в него би бил видим (проявим) за нас по същия начин, който се опита да ви подскаже caduceus с примера за скачащ камък по водата!
Но...понеже сте такива буквалисти...направо не знам как да разговарям вече с някои от вас (не знам дали има и смисъл)...
Пълен смях:
Въпроса е че един "червен" фотон ще се отклони под един ъгъл, един "лилав" - под друг.
И още:
Най-елементарното обяснение - как си представяте че "работи" едно огледало? 99.9% ще кажат "то отразява светлината". Тоест идва един сноп фотони, удрят се в огледалото, променят си посоката и продължават нанякъде. Да, ама не. Фотоните дет са ударили огледалото се абсорбират, атомите които са били ударени стават нестабилни и за да се стабилизират излъчват едни съвсем нови, други фотони.
Аха...и след всичкия тоя "буламач" от трансформации, атомите ще ти прожектират точния образ на това, което е отразено в огледалото...ясно!
Добре, че производителите на оптика нямат твоите познания, иначе биха си захвърлили бизнеса...ма кат' са прости, правят разни бинокли, телескопи и микроскопи...тез неуки хорица!
Единият отрече квантовата механика...другият реши да съсипе оптиката...карайте наред, като сте почнали...
Най-логичното и просто обяснение е, че фотонът има вълнова характеристика! Той е част от първичната етерна енергия, която се движи по някаква "синусоида" (терминът не е точен) в пространство с повече измерения от нашето! Явно не е частица! Когато се "проектира" в нашата страна на съществуването ни, в нашето 3D (когато 4 измерната му синусоида пресича нашето 3D), ние го отчитаме като частица! Тези прониквания/изчезвания в нашето пространство са с висока честота!