Здравейте,
Първо искам да поздравя всички - споделяли и споделящи информация в този
форум и да Ви благодаря за всичко, което съм намерил и ще намирам тук.
Набързо, най-основно и като представяне, искам да спомена, че имам дългогодишен, практически опит с реставрацията на ретро автомобили и мотоциклети, тунинг и реставрация на бензинови двигатели и изработка, оптимизиране и др. на печки с твърдо гориво и ще ми е приятно, ако мога да бъда полезен на някой по тези теми.
Практик съм, знам, че нищо не знам и се уча непрестанно. Научил съм, че - не всичко е толкова просто, а значително по-просто.
Сега по темата - тъй-като често ми се налага да заварявам ламарина (предимно, черна, но често и поцинкована от 0,5 до 1мм. ) - използвам телоподаващо, но не съм удовлетворен от качеството на заварките и най-вече от топлинните деформации, които се получават при този тип заварки. Затова съм решил да опитам да заварявам/запоявам посредством "Браун газ".
Идеята ми е да изработя една или няколко електролизни клетки и с подходящо захранване да получа достатъчно за споменатите цели, газ. Може-би в по-късен етап ще разчепкаме и темите за другите приложения на вълшебният газ.
Иска ми се да използваме момента и да се опитаме да систематизираме информацията относно Браун газа, защото ми се струва, че има прекалено много въпросителни или може би просто противоречива информация - така че, накрая да се получи една полезна и лесно смилаема тема. Имам идея - в процеса на темата, "изчиствайки" въпросите да поправям/допълвам постовете в началото, така, че каквито и да ги надробим, началото да е що-годе - лесно четимо. За целта, вероятно ще се налага да си задаваме и тъпи въпроси - по детски, както и да им отговаряме, просто - по детски. Линковете, препратките към други мнения, теми, форуми, сайтове и т.н. ще е добре да бъдат с коментар и ако може кратко обяснение какво се разбира от тях, а не просто - влез и чети...
Ще съм благодарен на всеки за участието в темата.
Вярвам, че с общи усилия ще стигнем до задоволителни резултати.