Автор Тема: Технологични новости  (Прочетена 1696434 пъти)

Активен h2motor

• Сериозен
  • Публикации: 1 190
Re: Технологични новости
« Отговор #2250 -: Вчера в 06:26:16 pm »
 juliang, частната инициатива голяма работа. Фирмата как се казва, да не една - Вземи парите и бягай.

Активен h2motor

• Сериозен
« Отговор #2251 -: Вчера в 08:39:40 pm »
 juliang, ядрен двигател е линеен ускорител на частиците които се синтезират от изотопно гориво, повече от 3 изотопа участват. Опасно за хората които работят по него, при авария не чак толкова и няма и да замърси с радиация. Може да очетка много електроника без да искат, включително и тяхна. Те не го разработваха защото не искат такива ускорители да се появят сега. Но пък е технология с която може да се отклони много голям метеорит с размери на Луната. Да едно такова каца на нея и я разкарваме, и без това разправят че някакви ни шпиорат чрез нея :)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 658
« Отговор #2252 -: Вчера в 08:58:46 pm »
Баца, като ракета която кара ядреното гориво към орбита й откажат двигателите и се стовари в центъра на някой мегаполис ще разбереш за какво говоря.
Или ако взрив на резервоарите на на ракетата на 100 км височина разпръсне това гориво над площ колкото България...

Неактивен EDM electronics

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 434
  • Втория 9-ти септември иди, иди ...
« Отговор #2253 -: Вчера в 09:03:12 pm »
Белия  :)
живее непосредствено до зала Арена Армеец, аз съм бил там поне на 10 концерта, само на UDO имам 3 бр., един път тоя не е бил на концерт в залата, а може и по джапанки да отиде, ако малко от малко има нужда от култура.

Аз никога не съм го срещал там - голям задръстеняк:D
Ама те може и да не го пуснат охраната, има подозрителен вид.  ;D
Аз не бих го пуснал, чесно...  :D

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2254 -: Вчера в 09:27:10 pm »
Белия  :)
живее непосредствено до зала Арена Армеец, аз съм бил там поне на 10 концерта
Горан Брегович, Слави Трифонов... не се сещам за друго което да ти пасне на нивото...
Да не изпуснеш - допълнителни дати има:

И за тук, за деня на влюбените:

Само ш'та помоля да не пикаеш в градинките след концерта - в София това не е прието.

Активен h2motor

• Сериозен
« Отговор #2255 -: Вчера в 09:30:49 pm »
juliang, те и тези спътници сега може да се случи авария от която да падат през атмосферата почти вертикално и няма да изгарят в нея. Могат да подпалят половин континент, има такъв вариант на авария и няма да е от чужда намеса. Има няколко броя кацали цели.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2256 -: Вчера в 09:37:51 pm »
juliang, те и тези спътници сега може да се случи авария от която да падат през атмосферата почти вертикално и няма да изгарят в нея. Могат да подпалят половин континент, има такъв вариант на авария и няма да е от чужда намеса. Има няколко броя кацали цели.
Няма авария която да спре спътника от 20 000 км/ч до нула. Ще се анихилира при сблъсъка. А с по-малка скорост няма как да остане в орбита.
Няма нещо освен астероид съставен от желязо, от което да остане поне някаква част до повърхността.

Неактивен merlinbg

• Специалист
  • Сериозно Активен
  • Публикации: 328
« Отговор #2257 -: Вчера в 10:05:58 pm »
1. Разработките на ядрен двигател са факт още през 60-те години на миналия век, дори е имало тестове на такуива двигатели. Спрели са разработките поради доста очевидини причини - замърсяване и вероятност за ядрена авария. Дори да приемеш че този двигател ще се ползва само в открития космос, а не за излитане, то качването на няколко стотин килограма или няколко тона до открития космос е риск, който никой не иска да поема.
Виж в нета за "NERVA" за повече информация.

Ами не, грешка... не знам за кой Ядрен буксир говориш, ама този за който аз говоря (руския де) няма ядрен двигател. И не ме карай да търся в нета претоплени манджи, защото ми излизат киселини :) И той никога не е бил смятан за излитане от Земята.

А колкото до радиацията в космоса... ами не ме притесняват няколко тона ядрено вещество качено в орбита, особенно ако го изстрелват с "Прогрес". А ако го пренасят с цинковата кофа на Мъск... ами шансовете са 50/50. Ама какво да се прави, все пак на около 150 милиона километра от нас има едно бяло кълбо от кипяща плазма и мета радиация във всочки посоки като шашаво. Или неговата радиация също е здравословна, като американските атомни бомби над Япония?!? Хмм... това е много добър въпрос :)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2258 -: Вчера в 10:33:50 pm »
И той никога не е бил смятан за излитане от Земята.
По тоя въпрос се консултирай с двамата специалисти по руско въоръжение - какви идеи се въртят в оркските глави относно ракетата "Буревестник". Как точно си представят да я тестват примерно...
А ако говорим за "мирни" ракети - никой няма и да проговори за излитане от Земята с ядрен двигател. Това ще е равнозначно на един Чернобил при всеки полет.
     А колкото до радиацията в космоса... ами не ме притесняват няколко тона ядрено вещество качено в орбита, особенно ако го изстрелват с "Прогрес". А ако го пренасят с цинковата кофа на Мъск... ами шансовете са 50/50
Една цинкова кофа на Мъск е изкарала в орбита повече товари отколкото цялото човечество откакто се е научило да лети. Ма ти отде да ги знаеш тия неща...
Но дори и тази сигурност, която предлага Фалкън 9 не е достатъчна, когато сатва въпрос за тон-два радиоактивни материали, които трябва да се вдигнат. Вдигнат ли се вече не е проблем, въпроса е че може да се случи нещо по пътя. А като се случи, извиненията няма да са достатъчни...
Щот има идеи да се избавяме по тоя начин от отработелното ядрено гориво - просто да го асилваме към Слънцето, ама... все още има разумни хора които спират атя инициатива.