Преди няколко години един приятел ме вика, да сме поговорили сериозно, да му дам съвет за една бизнес идея, която му се въртяла в главата от дълго време, правел дълго проучване в Интернет, кроил, смятал, но все пак искал да чуе моето мнение на технически грамотен човек.
Та, смятал да започва да прави микрогенераторчета, които да поставя на водосточните тръби и тръбите на чешмите и те да събирали безплатен ток и така да се превърне нещо, като световна фирма монополист. Щяло да има ток без пари от дъжда, от водата в чешмите на поразия - евтиния душия вика щяло да стане.
Понеже беше технически неграмотен не се засмях /простено му беше
/, но спокойно му пообясних за количеството електрическа енергия от едно генераторче и му зададох няколко риторични въпроса.
Викам му, едно генераторче ще пали едва един диод 0,1 W и то само, когато вали дъжд. В една светодиодна лампа има около 12 диода, смятай само колко генераторчета ще са ти нужни за една лампа. Ако искаш да храниш и печка и хладилник - работата става много дебела, ще ти трябват няколко хиляди. Това едно на ръка. после трябва всичките тия кабелаци от улуци, от тръби да ги събереш на едно място, представи си паяжина. Ще е много приятна гледка, а за инвестиция няма и да споменавам. Но и не това е най-голямата беда: Кой викам ще поддържа всичко това? Не всеки знае що е туй ток, лампа и т.н., още повече днешните млади разбират само от наркотици и проституция, ти ле ще поддържаш всичко това. А колко ще струва тая поддръжка? Обясних му и това що е корозия, как оста на тия генератор трябва да е от неръждавейка, как трябват семеринги, които запират остта, смазване постоянно и т.н. много други технически подробности, да не говорим, че той хал хабер си няма от жица и ток /все едно
juliang да започне работа в клиниката по вирусология
/. И като дръпнеш чертата ще стане, че тая инвестиция не може да се избие 1-2 хилядолетия.
Изчерви се моя човек, отчая се и ми каза:
Ти направо ми разби мечтата. Аз от години разчитах на това. По очите му прочетох, че не го убедих в сметките, а си помисли, че съм му завидял на идеята и от завист искам да го откажа, затова му говоря така.
Пишман да стане човек, акъл даже без пари да дава и то когато му го поискат, иначе спазвам закона - нищо не давам без да ми поискат, гой...то си дори.
На
Михаил Кузмов западната технология, която ни предлага е именно подобна.
И бас хващам, той сега също си помисли, той тоя
EDM завижда на запада за оригиналната идея, да мъкнат камъни с камиони, да запушват една дупка и по пътя им надолу те да правят енергия, която доказано ще е по-малка отколкото изразходената от камиона, да ги ф'ърга в дупката.