Моето скромно мнение гласи, че човечеството като цяло има много голяма вина за промяна на микроклимата в отделни райони и дори цели страни (особено малките такива по площ), но за цялостен поглед върху планетата не ни достигат данни, не познаваме материята, върху която се води дебата. И в крайна сметка оставам с впечатлението, че цялата дандания с глобалното затопляне ще налее един много големи пари (най-вероятно трилиони) в някои много дълбоки джобове (корпорации и отделни фамилии), а резултата ще бъде нулев или много близко до нулата. Защото и други преди мен в мненията си изтъкват неоспоримия факт, че дори цяла Европа (в случая само ЕС, което определено не е цяла Европа, а само половината от нея, географски) да мине на безвъглеродна икономика, това няма как да предизвика чудо, при положение, че най-големите световни замърсители дори не искат и да чуят за някакви ограничения. Самият факт, че темповете на изпомпване на нефт продължават да се увеличават ( а си спомням като дете през 70-те и 80-те години на 20-ти век как ни плашеха, че най-много до 2000-та година нефта ще свърши) показва, че замърсяването ще продължава още много дълги години, няма как да се избегне това. Никой (никоя държава) не иска да се връща назад в прогреса (направо да регресираме), а все още няма технология (или ако има е скрита дълбоко някъде), която да позволи окончателното ни освобождение от изкопаемите горива (нефт и въглища основно). А и конкретно аз клоня към някаква по-глобална, може би (и) космическа причина, която да причинява тези флуктуации в температурите на земната атмосфера - каква? Нямам си и на идея, чета всичко, което е интересно по тоя въпрос и те така ще си минат още не знам колко си години, преди нещо да се разбере по тоя въпрос (ако се разбере изобщо)...