В САЩ висшето образование е направено за пари. Занятията са два пъти седмично по половин ден. Преподавателите си говорят общи приказки и всъщност не преподават, а след общите приказки ти дават пример от някой блогер от Ю-Туб с кадърни уроци и кара студентите да учат оттам. Това е. После излизаш отличник. Работа с дипломата не можеш да си намериш. Въобще нещата стоят точно така, както са у нас с частните университети, дето били по-качествени от държавните.
EDM electronics, много ми е интересно как така пишете (авторитетно) за нещата за които имате познание само от 2-3-та ръка, и това ми прилича малко като да се четат учебниците по физика без да изпитвате гравитация, да се опарите на огън или по общо, никога да не сте правили експерименти.
През, далечната (вече) 2004 година, като част от Ph.D. програмата в която бях, трябваше да преподавам в университетската система на City University of New York. Така аз бях един от тези преподаватели и мога да ви кажа че проблема не е в преподавателите а във студентите които идват без да имат добре изградена база от средното образование. Преподавателите са като цяло доста кадърни хора и много от тях с интерес за изселвания и прогрес в областта в която преподават, но когато им идват студенти на които им липсват основни познания те ( преподавателите ) са притиснати от системата ( където студентите си плащат ) да занижат преподавателите критерии (както и комплектността на материала които преподават), и да оценяват така че всички студенти да следват гаусовото разпределение (normal distribution). Да кажем не повече от 3-4 двойки, 5-6 шестици на 100 студента, като всичко останало е нормално разпределено мжеду двете крайности.
Лично аз преподавах само два семестъра понеже не се потдадох на този модел. Пир мен от 50 човека които започнаха курса само 15 минаха ( като тези които получиха отлични оценки бяха от Източна Европа и Иран ), 25 се отказаха по време семестъра (понеже им се видя много трудно ) и другите 10 бяха скъсани. Разбира се това го забелязаха имах два "тактични" разговора със шефа на катедрата за това че съм бил много строг със студентите но аз (като твърдоглав) разбира се не си промених отношението, и затова след 2-рия семестър не ми подновиха договора.
В САЩ има добри университети и точно там има добра конкуренция на познанията и добра среда за образование (макар че във ерата на Интернет, много от това "концентрирано" образование става под въпрос). Но излезне ли се от челните 100-тина университета (
https://www.topuniversities.com/where-to-study/north-america/united-states/ranked-top-100-us-universities) става голяма боза и това е най-вече понеже качеството на студентите които влизат рязко пада и така цялото ниво на обучение пада.
Големия проблем за САЩ започва от преди 60-тина години ( както много от проблемите на които им се виждат "рогата" сега ), когато федералната власт (държавата) започва да се намесва в образователната система и да раздава пари за студентски заеми с "цел повишаване нивото на образованието на населението". Разбира се, както със всяко едно нещо което федералната власт прави в САЩ, ефекта е точно обратен. С тези заеми, 95% от "студентите" които иначе не биха могли да си позволят да учат в университет (а тези с добри основни познания получават пълни стипендии), започнаха да минават през образователната система. Ето една страница, която преди 18-тина години, ми отвори очите за много от проблемите в САЩ
https://grandfather-economic-report.com ( като това е под-страницата точно за инфлацията в образователната система:
https://grandfather-economic-report.com/education.htm ). Няма да "тая дъх" че ще можете да я осмислите (или да я прочетете) но може да има колеги които да могат и да им е полезна поне в някаква степен.
Така че, за тези за които не е станало ясно, не е въпрос на частни или държавни, въпрос е на качеството на студентите които влизат в университета и основно на конкуренция какви (качествени или некачествени) студенти се конкурират да влязат в определен университет. При положение че детето има добро познание и дисциплина на учение, то даже не трябва да ходи на университет а може, на сегашно време, приложено систематично и с добро ръководство (като това е много важно), да научи много повече през Интернет отколкото да си губи времето в една стерилизирана университетска среда, където най-вероятно, трябва да се съобразява със по-ниското ниво от колегите около него/я.