EDM electronics, много ми е интересно как така пишете (авторитетно) за нещата за които имате познание само от 2-3-та ръка, и това ми прилича малко като да се четат учебниците по физика без да изпитвате гравитация, да се опарите на огън или по общо, никога да не сте правили експерименти.
За да разбера, какво има на Луната, не е необходимо да ходя до там. Достатъчно е да видя какво са заснели ония, които са ходили. Дадох клип с човек, който е завършил висше образование в САЩ. Понеже обаче не знаеш руски, дори не си го прегледал. За мен да го чуя от него или от теб, все е 2-ра, 3-та ръка.
През, далечната (вече) 2004 година, като част от Ph.D. програмата в която бях, трябваше да преподавам в университетската система на City University of New York. Така аз бях един от тези преподаватели и мога да ви кажа че проблема не е в преподавателите а във студентите които идват без да имат добре изградена база от средното образование.
Разбирам, че основната цел този пост беше, да се похвалиш, че си бил преподавател. Няма лошо, но я отговори, защо, като се бараш педагог, не знаеш българския език и граматика, че ако почна да те поправям, ще ти почервенее цялата тетрадка? Недопустимо е преподавал, да не знае правописа и пунктуацията в българския език и въобще да е максимално прецизен.
После ти сам назоваваш проблема, че той бил в некачественото средно образование.
Кое средно образование, комунистическото или капиталистическото? Кои студенти са по-големи дебили, тия от Източна Европа и Иран или от САЩ?
Лично аз преподавах само два семестъра понеже не се потдадох на този модел. Пир мен от 50 човека които започнаха курса само 15 минаха ( като тези които получиха отлични оценки бяха от Източна Европа и Иран ), 25 се отказаха по време семестъра (понеже им се видя много трудно ) и другите 10 бяха скъсани. Разбира се това го забелязаха имах два "тактични" разговора със шефа на катедрата за това че съм бил много строг със студентите но аз (като твърдоглав) разбира се не си промених отношението, и затова след 2-рия семестър не ми подновиха договора.
Знаеш какво си признал с това? - най-кадърните студенти идват от "комунистическите" държави. Колко странно нали, и аз твърдях същото?
Ами ти като си бил преподавател, къде си получил преподавателското си образование, в комунистическа България ли? Ако е така, значи е имало добро образование тук, така ли е?
Преподавал си само 2 семестъра, УАЙ?
Не ти допаднала тяхната система. Да не би да ти е харесвала нашата повече от тяхната?
Големия проблем за САЩ започва от преди 60-тина години
Само тук съм съгласен частично с теб, и от този момент нататък умира и американската мечта. Причините ги знам, но е дълъг разговор и не е за тази тема. Било е много добре в САЩ, но до края на 80 г., да речем до разпадането на СССР. Сега САЩ ги очаква същата участ на СССР. Това също е друга тема.
Така че, за тези за които не е станало ясно, не е въпрос на частни или държавни, въпрос е на качеството на студентите които влизат в университета и основно на конкуренция какви (качествени или некачествени) студенти се конкурират да влязат в определен университет. При положение че детето има добро познание и дисциплина на учение, то даже не трябва да ходи на университет а може, на сегашно време, приложено систематично и с добро ръководство (като това е много важно), да научи много повече през Интернет отколкото да си губи времето в една стерилизирана университетска среда, където най-вероятно, трябва да се съобразява със по-ниското ниво от колегите около него/я.
Качеството на студентите зависи от образователната система. В голяма грешка си и добре, че не си преподавател, щом смяташ, че Интернет може да замени училището. В крайна сметка знанията зависят най-вече от личните амбиции на ученика, но съществена роля играе и средата, и качеството на преподавателите.
Ако ти се наложи да потърсиш лекарска помощ, ще отидеш ли при лекар, който се е самообучил в Интернет, ще легнеш ли под ножа му? Ей така от Интернет се научиха да произвеждат глупаците и некадърниците, затова и в хранителните продукти има всичко друго, но не и храни.