Интересно русло сте поели...
Най - устойчив модел за социум е...монархията! И не фиктивната (както в момента в Англия), а истинската, абсолютна монархия, която разполага и с инструмента - диктатура!
Дали това се харесва на мен, теб, трети, пети...не е за това думата, това е проверено от историята!
Всичко останало са разни социални експерименти на временно взели превес групи от индивиди, вдъхновени от някаква идея или гонещи изгода. Може ли да го оспори някой?
Най-великите империи са съществували стотици и хиляди години, защото е имало централизирана власт, дисциплина, породена от страх! Страх от наказание!
Сега не са променени много нещата - страх от шефа, от глоби, от лишаване от премии, от кредитори, от данъчни...списък има дълъг.
Човешкото осъзнаване (като маса) е толкова далеч от подобно осъществяване...че не мога да измисля сравнение!
Представете си - от утре изчезват всички закони. Изчезват и полицаи и военни и прокурори и съдилища и т.н. институции...всичко е оставено на самосъзнанието на хората - не ми се мисли за подобно общество, просто ми е бедна фантазията да си го представя!