Ако е да, значи токът, трябва да е започнал да тече в обратна посока. ПОне на мен, такова явление не ми е известно. Дайте конкретно инфо за нещо такова.
Мисля, "смяна на посоката" не е точно идеята за смяна на + и - . Ще обясня точно какво имам в предвид:
Учили са ни, че токът (постоянният) е движение на електрони в една посока, нали така и електроните са приети за "минус" - отрицателен заряд.
Да, обаче също са ни учили, че има и движение на "дупки" (там, където липсва електрон) в обратна посока, получават се "позитрони", които са с "плюс"-положителен заряд.
Какво се получава? Два "потока", движещи се в противоположни посоки?
Излиза, че нещо не са ни доучили или аз бъркам нещо...?
Да, съвременната електроника се базира на принципа на посоката на движение на електрона и този принцип се прилага успешно, но дали е верен като обяснение?
Хайде да разгледаме и "източник" на ток? Има напрежение, но няма ток, докато не затворим верига, нали така?
Какво точно е
напрежение (само някой да не ми цитира Уикипедия, не питам за формулировката, а за вашето разбиране) ?
Ако няма още затворена верига, няма и ток, така ли е?
Ако няма ток, значи няма и "движение" на електрони, дотук и това ли е така?
Как тогава се получава, че променливото напрежение в мрежата е с честота 50 херца, ако не е включен никакъв консуматор? Как си "сменя посоката" 50 пъти в секунда, след като няма още движение?
Има ли реално такова движение или няма (без консуматор)? Ако го има, това не би ли загрявало проводниците ей така, "на празен ход"?
Парадоксът е, че няма как да знаем, защото всеки включен измервателен уред, вече се явява консуматор!