Примерът е съвсем фигуративен и...не е конкретна задача за решаване, Радико, с точни отговори, а повод за размисъл!
Не.Връзвал съм камара сензори и изпълнителни механизми точно по този начин - общ проводник и още два по които вървят съответно захранването и измерваната или управляващата стойност. Сещам се за едни задвижки които искат 24 волта AC захранване и 0-10 волта DC за управление на позицията и се връзват точно по този начин. Но ползваме сравнително дебели проводници и нямам преки наблюдения как се отразява пада на захранващото напрежение върху управляващото в този случай. Поне не ми е направило впечатление да има някакво сериозно отклонение.
Логиката ми казва че няма да има влияние, но трябва да се тества. Определено не знам ...
Ето, когато не се запъваш - мислиш логично!
Средният проводник приемаме, че е достатъчно дебел/масивен, за да не играе практическа роля съпротивлението му, превръщайки го в консуматор! Примерно, това може да е металния корпус на машина, който приемаме за "маса". Много управляващи вериги, ползват обща "маса" с изпълнителните и това е
факт! Вярвам, че няма нужда да обяснявам на академиците каква е разликата в напреженията им, консумациите и тока между тях?
Съответно двете вериги си работят поотделно всяка според предназначението си, без да си пречат!
Независимо какви са съпротивленията на консуматорите, отделната верига ще се "държи" така, както ако е отделно обособена (освен ако не вярвате в еднопроводниковия пренос при класическата електротехника)! Просто средният "проводник" се ползва и от двете вериги, както е масата в един автомобил.
Защо е цялото това мисловно упражнение (толкова тормозещо някои)?
Изводът е -
в средния проводник се "движат" различни по вид, посока и големина напрежения без да си пречат!Как става тоя "номер", ако разчитаме на класическото обяснение, че токът е движение на електрони по проводник (и то "освободени/насочени" да си джиткат) ?
Практиката показва, че може да се свържат "N" на брой подобни вериги към обща маса!
Как не си пречат противоположните "потоци" електрони, движещи се през нея?
А сега - постановка за по-напреднали:
Ако зеленият "консуматор" е просто консуматор, за веригата ще важат всички неща, изброени от Радико, като видът на самия консуматор ще е решаващ (капацитивен или индуктивен)! Но те ще са изцяло валидни само за тока, минаващ през
този консуматор! В отделните вериги ще се отчетат евентуално само спадове и промяна на графиката, но в никакъв случай точен "аритметичен" сбор от графиките!
Ако зеленият "консуматор" е просто измервателен уред, той би следвало да покаже двете различни графики една върху друга.
Тук Бат Ванко може да мерне на практика, ако му се занимава (понеже аз нямам осцилоскоп) и да каже дали греша? Само средният проводник трябва да е достатъчно дебел за целта (поне колкото молив) - медна шина или подобно и да е цяла от източника до консуматора!!! Стават и едножилните дебели алуминиеви проводници, ползвани за подземни кабели от енергото.
Постановките са 3:
1.Измерване в тези (червените) точки:
2. После в тези:
3. След това, в тази:
И...сравняваме?
П.П. Не съм наясно само колко ще повлияе самото измерване върху реалността на графиките, не съм толкова специалист (понеже всяко измерване, все-пак е вмешателство в самата схема).