Знаеш ли и предишният път те попитах:
КАК РАЗГРАНИЧАВАШ МАЛКИТЕ ОТ ГОЛЕМИТЕ ТЕЛА Според ръста си, твпят ръст или по симпатия, или може би имаш някаква дефиниция. Да ти кажа липсата на птговор на този въпрос ме затруднява в избора на групов тип към който да те причисля.
Твоите класификации и групови причисления ама изобщо не ме интересуват! Ако толкова държиш на тези неща, отвори си тема и там си прави психопрофили на различните съфорумци!
Аз пък за
пореден път ти казвам, че под малки тела имам в предвид тези, с които сме в състояние да експериментираме - те нямат собствена гравитация.
Разликата между тела със и без собствена гравитация е като разликата между голям магнит и малко парче стомана - не можеш да разбереш дали самото парче стомана е или не е магнит, ако нямаш възможност да го отдалечиш достатъчно от магнита!
По същия начин, по който не можеш да отделиш толкова тухлата от Земята, за да изследваш "собствената" и гравитация!
Я чакай чакай какви са стойностите на гравитация между двата листа поне приблизителна стпйност, за два три знака няма да правиме проблем.
Ами такива, че ако опиташ да ги разделиш със сила, няма такъв силомер, който да може да я измери, толкова е малка!
Обикновено силата, нужна за простото им изкарване от стационарна инертност е по-голяма!
Можех да ти дам и пример с допиращи се каменни гюллета, но тогава ще кажеш, че радиусът им е разстоянието, което трябва да се смята по формулата, нали?
Затова, давам ти пример с пластини , дебели няколко микрона, тъй като разстоянието тогава е нищожно и квадратът му - също! (Тук е важно всеки как смята и в какви дименсии, защото на число, по-малко от единица, квадратът му е още по-малък от него и формулата ще "работи" погрешно).
Ако формулата е абсолютна и всички тела имат собствена гравитация, това би означавало, че разглеждайки две допрени сфери от по 1 кг и две допрени максимално тънки плочи от по 1 кг. вторите ще се привличат стотици пъти по-силно! Това не се наблюдава!!!
В друга тема стигнахме до железния извод, че в кълбо (ако притежава собствена гравитация и без значение дали е кухо или плътно), привличането ще е най-голямо на повърхността, нали така!
Тогава защо трябва да се смята с формулата не разстоянието от повърхността, а от центъра на телата?
Засега експериментално е установено че магнитно поле се получава единствено от движение на заряди.
.........................
Абе съвремената квантова физика е едно блато, развъдник на паразитиращи насекоми
Не можем да сме сигурни, че е единствено от движение на заряди, разглеждайки постоянния магнит!
Някои казват - магнитното поле е консервативно, други - не...айде, разберете се най-после?
Според мен, не може поле да е консервативно (но, това е според мен само, де).
........
А квантовата физика е опит да се обяснят процеси на дълбоко ниво, но ползвайки "плитък" начин на мислене, унаследен от досегашните парадигми!
То е все едно да обясниш на някой бушмен чрез картинки и
без думи как работи ДВГ и той да схване доста неща, но после да се опита да ги разкаже на племето си на своя език с техните понятия
Постът на Хипарх доста добре обяснява неща, които аз се опитах да обясня на по-прост език, само го прочетете внимателно и с осъзнаване! Само една вметка имам - това, което преминава през материята не са частици, а енергия! Знам, че го ползваш за разбираемост (понеже общата представа на мнозина е - ако не са частици, кое и как преминава), но трябва да се уточни, че това са субстанции на границите на материалното ("зародиш" на материя).
Магнитът е...конвертор!
Завъртам пак грамофонната плоча...
Енергията е...
движение на нематерийни субстанции! (Тази концепция недообяснена и недоосъзната се ползва прекогнитивно за понятието кинетична енергия).
Енергиите минават през материята!
Колкото по-голямо съпротивление имат при минаването, толкова по-големи
сили възникват при този процес!
Гравитационната енергия среща съпротивление от всяка позната ни материя (за "тъмната"...не знаем още)!
Магнитната енергия среща съпротива
само от определен вид материя, като при това има значение ориентацията на такива материи една спрямо друга!
Представете си, че можем (хипотетично) да обърнем Земята "с хастара навън", подобно на срязана футболна топка, дали гравитацията няма да е на отблъскване? Никой не може да знае!
Останалите енергии си преминават свободно и поради това няма как да ги засечем (освен някакво си там неутрино, което е също на границата материя-енергия).
Наивно е да смятаме, че няма други енергии само защото не сме в състояние да ги измерим! Особено след като сме стигнали до това осъзнаване на съществуване! А не сме в състояние да ги измерим именно защото не взаимодействат с материя!