Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност

<< < (23/26) > >>

Радико:

--- Цитат ---  Един съвет от мен, замени отражателите. Ако са от  ПВЦ тръбата ще стане на локум от топлината. Може да минеш на полипропиленова канализационна тръба.
Всъшност дали ще е с плосък абсорбер или с концентични няма разлика. Слънчевата енергия за единица площ е константа. 
--- Край на цитат ---
Прав си енергията е константна а в отражателите има и загуби. Има обаче един тънък момент в цялата работа. Чрез отражателите получаваш по малко енергия, но със по високо качество. Брой го по висока температура. Във арктика при минус четиресет няма да успееш да запалиш огън и с двеста квадрата черно платно. Но със параболичен отражател две педи диаметър... Секунда е много.

шоп:
Мислиш ли, че такива гиганти като бош, висман и др. не биха направили колектор с отражатели, ако бе по-ефективен?

Дори и с 5% да бе това щеше да е революция.
Без да съм експериментирал с отражатели смятам, че такава система напротив ще е по-малко ефективна, защото имаме увеличаване на загубите, които се връщат и разсейват в атмосферата при константен приток на енергия на м2.
По-големите габарити на колектора ( дебелина) също спомагат за увеличаване на топлозагубите.

montanar:
Според мен от чисто практическо естество отражателните системи са по-сложни и скъпи - не е проблем ефективността им  - кое за къде си е по тоя показател имат сериозни предимства.
Но едно е да изпляскаш тръбичката директно на слънцето и ко грее си го грее а съвсем друго е да трябва да тракваш слънцето за да усигуряваш фокус, другия проблем е че конструктивно са доста по-сложни за сглобяване и обслужване, следващия проблем им е материалозагубите им за производство - много повече метал отива за тях отколко при вакум-тръбните де е стъкло малко мед и химия.
И въпреки тия им недостатъци аз бих предпочел отражателна система пред вакумтръбна - най малко щото делта Т им е по-голяма.
Идеята на Радико е супер но ако се откаже от ПВЦто - макър че ще не ще ш се откаже като огледалата от парабули станат на плоски.
ПВЦ почва да омеква още при 60 градуса.

Михаил Кузмов:
Тук ми идва на ум да попитам, смяташ ли че ако действаме с лупа на екватора и полюса, нещата няма да се различават?

Радико:

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Август 20, 2019, 08:30:57 am ---Тук ми идва на ум да попитам, смяташ ли че ако действаме с лупа на екватора и полюса, нещата няма да се различават?

--- Край на цитат ---
Ами съвсем естествено ще се различават по ред причини. Не зная какви са твойте очаквания за рзликата, но тя ще бъде много по малка от колкото предполагат доста хора. Слънчевото греене на полюсите е съвсем малко по слабо от това на екватора в предвид това, че лъчите му преминават по голямо разстояие през въздух и съответно малко повече загуби. Това от своя страна пък се компенсира от по слабите топлоабсорбиращи свойства на по сухия въздух над полюсите. Та разликата е много малка.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия