Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
Bat_Vanko:
Вакуумните тръби по каталог има топлинни загуби 0,5 W/m2K. Подобна е топлопроводността на 6 см фибран и 6 см каменна вата. Някой видове стъклопакет също имат топлопроводност 0,5 W/m2K. Стъклопакетите имат 70% светопропускливост, но подобна се получава ефективността на вакуумните тръби в резултат от разполагането им.
Концентраторите имат много тесен диапазон на фокусиране на лъча и без тракер ще работят по зле дори от самостоятелна тръба. Освен това лекото запрашаване на тракера влошава много повече отражателната способност отколкото ако същият този слой прах е нанесен върху самата тръба.
П.п. Радико доста време си играх да проектирам концентратор с двойна парабола. След това изработих модел по този проект и го покрих с алуминиево фолио от печатарски плаки. Резултатите бяха по скоро отчайващи - много тесен диапазон на работа, необходимост от огледална повърхност. И като добавиш след това трудностите при изработката на пълно мащабен модел - направо го зарязах.
Радико:
Бат Ванко не знам какво да ти кажа. Предполагам, че си мислил различно от мен и си работил по по различен начин. При мен нещата се получиха доста добре ще видиме какво точно ще покаже този прототип от снимката по горе. Все пак и той доста се различава от евентуалното серийно производство.
шоп:
--- Цитат на: Радико в Август 20, 2019, 08:05:20 pm ---Шопе още не си в час със цялата работа.
--- Край на цитат ---
Ако прочетеш внимателно, ще видиш кого съм цитирал (montanar )
който пише за позициониране и тракинг. Че имало загуба поради това, че тръба с диаметър ф58 се монтира с междуцентрово разстояние 80мм и видиш ли губели се квадратни метри. Говореше се в коментарите за капаци, подвижни отражатели и споделих мнение, че движещи се елементи в една система за безплатна енергия нямат място там.
Нали се сещате, че китаеца произвежда милиони вакуумно тръбни колектора. Инжинерите са сметнали, че това междуцентрово е оптимално. Не е 70мм, не е и 90мм. А точно 80мм
Това е оптималната и златната среда между ефективност и инвестиция пречупена през призмата и на технологичност.
Михаил Кузмов:
Шопе, оти се косиш, като че ти мине? Ото спориш с професори, тва ти е проблема! И я да си кажем моето, усуканото лайно е най ефективно, ама не ме слушат!
Радико:
--- Цитат на: Михаил Кузмов в Август 21, 2019, 03:37:38 pm --- Ото спориш с професори, тва ти е проблема!
--- Край на цитат ---
Кузмов като гледам май Шопа спори само със мене. За това със тайната надежда, че наистина и ти това имаш в предвид ще си позволя да ти изкажа благодарността си за високата оценка която получавам от теб.
Благодаря, винаги съм знаел, че ти си един от хората които ме разбират.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия