Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност

<< < (8/26) > >>

Радико:
Монтанар просто предположи, че може би е виждал такъв тип зацепване в помпа на пералня. Най вероятно греши и го е виждал другаде защото за пералня това е скъпо удоволствие за производителя. Евентуално само може би в някаква супер луксозна марка. Намесих се в спора защото ти си написал така сякаш отричаш въобще съществуването на подобен вид куплиране а не само наличието му при пералните машини. Просто не се изрази достатъчно ясно.

krasias:
Радико мисля че ми говориш за трифазен бръшлес мотор с магнитен ротор, има такива помпи в съдомиялните машини но са доста скъпи така е. Остави този спор предложих ти нещо доста добро един слънчев панел и 12в помпа. Според мен така е най добре щото ако сложиш помпа от пералня или от парно ще ти трябва и UPS, така че пак няма да минеш много тънко.

montanar:
Спора беше безсмислен - ако човека бе изчел темата съмнявам се че би влезъл в тоя спор ....
Цитирам:
Радико постави конкретен въпрос с конкретни изисквания. тоест в основата беше да е максимално евтино.

--- Цитат ---Сега има един сериозен въпрос. Понеже идеята е всичко да е бюджетно та се чудя за. Бюджетна помпа да върти водата.

--- Край на цитат ---
После аз предложих варианти за които се сетих.

--- Цитат ---Обикаляй битаците - там ще изпадне помпа за парно на добри пари и си готов.
Дори с повреда по ел часта да е не мисля че ти е проблем ;)
Другия вариант ти е гравитачен трансфер като в старите парни системи.

Но в тоя случай трябва да се спазват наклони.

Иначе някаква водна помпа от ДВГ да коплираш към електросвигател ма е тегава история това...
--- Край на цитат ---

След това Кузманов се сети за помпата от пералня която явно ни хареса като вариант щото се вява някакво готово и безплатно решение, и се уточни че би работило.

--- Цитат ---Ако водният стълб не е притеснителен, пробвай помпа от пералня. С градусите трябва да се справи. Всички перални перат до 90°.

--- Край на цитат ---

Никой не отрича че си има кусури тоя вид помпа но тя си се вписва в изискванията.

--- Цитат ---Даже ако не се лъжа точно в помпа от пералня съм виждал магнитно зацепен ротор към мотора - тоест помпеният елемент е магнит и на вала на електромотора също има магнит де привежда помпения елемент в движение. доста надежно е според мен ;)
Не споря че помпа за парно си е всичко на 6 при нея но тук говорим за евтиниика - що едно е около 100лева за помпа за парно и друго е помпата от изхвърлена пералня де е 0 лева.
--- Край на цитат ---

После се появи Красиас и почна да се заяжда - като явно добре знае за какво става въпрос. Но  започна да се прави на интересен и да прибягва от самото начало към лични нападки ....
Не си обяснявам защо - явно някога някъде съм го подразнил ....
За такива престрелки съм си отворил тема - http://mazeto.net/index.php/topic,11002.0.html и е излишно да се омазват констуктивни теми с такива изцепки.

Радико:
Обмислям го и този вариант даже не е точно казано обмислям а намислил съм го. Обаче за заключителния етап. Задължително мисля да добавя и един два панела които ще закупя със парите спестени от ток за бийлера. Но без електроника няма да мине защото ще се налага в определен монент тези панели да се изключват. Какво правиме когато произведат повече енергия от това което побира буфера. А този панел със сигурност е в състояние да превиши 100 градуса температура.
Целият този проблем още не съм измислил как да го реша.

krasias:
Радико няма проблем ще си оразмериш буфера спрямо панела така че за ден температурата в буфера да се покачи максимум до 70-80°. Да този панел може да вдигне и повече от 100° ама ако не циркулира водата. Също така можеш да разделиш серпентината в буфера на две части като едната част от серпентината я поставиш в горната част на буфера а другата в долната част на буфера. Пускаш топлата вода от панела да минава първо през горната серпентина и после през долната, така ще имаш много по бързо топла вода без да чакаш да се загрее целия буфер.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия