Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност

<< < (20/26) > >>

Vetap:
Преди известно време правих експерименти с вакуумни тръби като сравнявах различните начини на загряване на вода с тях. На снимките, които прикачвам е едно от решенията.
Използвам медни тръби, като в началото ги съединявах с 45 градусови медни съединители. В този вариант използвах малка медна тръбичка запоена между краищата на големите медни тръби. Все пак 45 градусувите конектори са за предпочитане. Вакуумната тръба беше пълна с вода.За циркулация използвах малка помпа за аквариум 2 - 3 литра за минута. Някои препоръки:
1. Водата във вакуумната тръба се изпарява с времето и това довежда до пръскане на тръбата. Вече две тръби загубих по този начин!!!!!
2. Препоръчвам масло, може и отработено.
3. Топлинна изолация на медната тръба от вакуумната. На снимката се вижда, че съм използвал мембрана за покривна изолация. Стъклопласт също ще работи.
4. Обезателна циркулация на водата в медната тръба.
При направените измервания, температурата във вакуумната тръба ( без вода, във въздушна среда) достигна до 150 градуса за 15 минути. Така, че не оставяйте вакуумната тръба на слънце без отвеждане на топлината от нея. След 0.5 до 1 час тръбата се пръска.
Желая успех!

Vetap:
Това е цялостната картина

Михаил Кузмов:
Да повторим урока! От това обяснение не ми стана ясно, на какво казваш вакуумна тръба? На снимките показваш само медни. Тях ли пъхаш във вакуумната? Аз мисля че вакуумна е боросиликатната. Тя е със специфичните свойства, да усвоява слънчева радиация най ефективно. Поне от наученото до сега.
После ще задам други въпроси, според точките. Струва ми се че си постъпил неправилно. По принцип в боросиликатната тръба не се налива нищо.

ventsy74:
Предполагам това има в предвид. А в тези тръби определено не се слага вода.Дори ваденето и слагането на алуминиевата вложка нарушава слнцепоглъщащото покритие.

ventsy74:
След, като видях тръбите(медните) на Vetap ми хрумна още една идея.
 Със подобни медни тръби да се издухва топлия въздух от вакумните тръби и събрания накрая нагорещен газ да минава през серпентина потопена в вода. На принципа на бойлера, едната тръба духа студен въздух в долния край на вакумната тръба а другата в горния край го събира и съответно го подава на следващата вакумна тръба.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия