Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност
epwpixieq-1:
--- Цитат на: MTM в Юли 20, 2019, 09:15:11 pm ---Слагаш глидери, алуминий или панел железен"радиатор. 1квадрат от панела, ще ти топли бойлера до завиране. ...
Само бойлера трябва да има медна серпентина.
--- Край на цитат ---
Как се справяте с ефекта на галваничната корозия което се причиниява от водата когато минава през различни метали с висока разлика на електонегатвиността.
Наблюдавали ли сте, или имате от някъде другаде информация, за галваничната корозия в такава разнородна-на-метали система където цилкулира вода, в продължение на 15-20 години.
Михаил Кузмов:
До тук стигнах днес с консервният вариант. Следва пръскане в черно. За сега експеримента е безплатен. Събрах всичко с поялника който се вижда.
ventsy74:
Здравейте колеги.
И при мен се върти една идея за слънчево парно, обаче със вакумни тръби. Понеже се сдобих преди 2-3години с осем такива дълги към 180см
Мисълта ми е да навия медна тръба на спирала със отвор поне 5мм и да я вкарам във вакумната тръба.
Пробвал съм със метална тръба пълна с вода , която влиза доста плътно в отвора на вакумната тръба. Водта завира след 20тина минути при външна температура 32градуса.Все още не съм пробвал дали ще мога да навия медната тръба на спирала с диаметър към 5-6см и дали няма да се пречупи. За помпа, която да върти водата съм предвидил такава подкачваща от кола за, която писах на Радико. Защото отвора на медните тръби е малък и ще трябва помпа за по- високо налягане. Ако някои е огъвал по подобен начин медна тръбичка нека сподели дали би се получило.
Благодаря предварително.
Радико:
Абсолютно разхищение е да навиваш тръба на спирала. Трябв ти алуминиева ламарина която да нарежеш на ленти малко по къси от дължината на тръбите и на ширина да са такива че да ги огънеш и да се получи сектор 1/3 от кръга който свободно да влиза в стъклените идеалния вариант е да е равноотдалечен от стъклото на около 10 мм. Към така направената ламарина прикрепяш медната тръба чисто права и точно в средата. Необходим е много добър контакт да имат въобще не е лоша идея да сложиш и термоконтактна паста на финала цялото това нещо се боядисва със селективна боя след което се поставя в стъклените тръби чрез подходящи капачки. Добре би било въздуха в тръбите да се замени с газ аргон. Ако освен това и налягането на аргона е силно понижено също е добре дошло. Само понижаването на налягането със въздух вътре не дава особен резултат. Получаването на достатъчно дълбок вакуум без заместването с аргон е "мисията невъзможна. Проблема идва от това, че молекулите на азота и кислорода особенно са много подвижни и разреждането на атмосферата само улеснява придвижването им и съответно увеличава и възможността за пренос на енергия. Ако няма аргон и СО2 върши работа макар и по лошо. Но определено е за предпочитане пред въздух.
MTM:
epwpixieq-1 ако нещо,, здаде багажа"смяна с ново. Струва жълти стотинки. Но за 15г.няма да има дефект.
Поздрави!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия