Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Бюджетен соларен нагревател с висока ефективност

<< < (18/26) > >>

Михаил Кузмов:
Мдаа, убедително! Обаче при облачно време?

krasias:
Е то и при облачно време не винаги може да се хване топлина с какъвто и да било колектор, защото аз съм забелязал че едни облаци пропускат инфрачервените лъчи а други не ги пропускат. И при облачно време може да се окаже като фактор и ориентацията на панела, поне с ФВ панели съм го пробвал. При облачно време ФВ панелите дават най много ток като ги поставиш хоризонтално а не при 30° както обикновенно, хоризонтално могат да дадат до 45% от номиналната мощност, но пак зависи от облаците. За съжаление не мога да кажа точно какво ще се получи при панелите за топла вода защото не съм имал възможност лично да пробвам.

Радико:
Кузмов защо мислиш, че борсиликатните тръби дават някакво предимство. Единственната причина да се ползва точно такъв материал е повишената механична якост осигуряваща малко по голяма издръжливост при градушка. Да не забравяме обаче, че е само "повишена" а не "гарантирана"  за ефективността са отговорни други фактори.

Михаил Кузмов:
Не мисля Радико, аз чета и като четец възприемам на този етап за вярно. Ще вложа малко пари за да се уверя, вместо да се доверя на реклама.
Ето тук в устройство и принцип на действие:
http://solartech.free.bg/vakuum.htm
Пък и не на последно място въпросът: от какъв зор ще се дават 50 лв. за боро тръба с heat pipe ако не е връх в добива на СЕ (слънчева енергия)?

dmitarp:
К стъклото не е добра идея, защото при облачно време се разчита именно на инфрачервените лъчи и разсеяната светлина  да вършат работа

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия