Как точно в този модел се обяснява различната дължина на вълната на различните цветове?
Това което се измерва във нанометри.
И все пак ще направя пореден (последен) опит да ти обясня аджиба какво е дължина на вълната.
Да сложно ще е но не те и подценявам - нищо че се правиш на тъп.
И така .... ако възприемаме светлината само като вълна там нещата са ясни...... няма какво да се коментира.
Обаче има камара експериментални докаателства за корпосколярната природа на светлината.
А именно че никога нямаме засичане на вълнов процес в тия експерименти.
Какво имам предвид.
Под вълнов процес се разбира че от источник се излъчва вълна и тая вълна се засича (измерва) от различни (равноотдалечени) наблюдатели едновременно.
Кой и експеримент от тоя сорт да бъде проведен се наблюдава
не вълнов а корпосколярен процес - а именно - натрупва се дифракционна картина съставена от множество еденични събития. Това не мисля че би тръгнал да го оспорваш.
Сега най важното - от де ти идват нанометрите де така се правиш че не ги разбираш.
Всяко еденично корпусколярно събитие има определена енергетичност само по себеси - измерено в електронволти.
Натрупването на тая картина с определената напрегнатост и честота се изразява условно като дължина на вълна в СРЕДА.
Дължината на вълната на практика е също дифракционна картина изразяваща силата на лъчението. И точно това виждат несъвършенните ни очи и уреди.
И ако изхвърлите идеята за ефирът от главите си защото самите експерименти които показват корпусколярноста не го подтвърждават ще ви се опрости значително живота.
Разбирам ако се засичаше вълнова картина тогава щеше да съм с двете ръце за вълновата теория и ефирния модел
но НЕ такова нещо просто не се наблюдава. Аджиба самият фотоефект на чиято база са реализирани фотоволтаиците е точно това. сбор на еденични събития и трансформиранео им в напрежение.
https://youtu.be/U-7ik6sdnx4?t=81