Неконсервативно поле е такова поле, в което потенциалът му не зависи от крайната и началната точка на траекторията на пробно тяло поставено в него.
Когато пишете такива, меко казано, странни неща, дайте един източник където тази дефиниция е дадена а точно и конкретно, или си мислете че трябва да вземаме становищата ви като гола монета. Интересно ми е къде така прочетохте дефиниция за неконсервативно поле. Ще ми бъде много полезно и аз така да се пообразовам, понеже до сега, доколкото съм запознат, има
само дефиниция, за консервативно поле, която е доста добре дефинирана даже и в уикипедията ( линка който посочих ). Всяко поле което не попада под условията на тази дефиниция, е неконсервативно, тоест абсолютно няма нужда за дефиниция на несконсервативно поле, понеже ако не е консервативно полето, то е некосервативно. Надявам се са следите логиката на разсъжденията.
Самото ви изковаване за потенциала: "потенциалът му не зависи от крайната и началната точка на траекторията" показва неразбиране за това какво изобщо е потенциал. Никой, не е казал че потенциала зависи от крайната и началната точка на траекторията, явно вие, когато сте чели коментара не сте викнали в него. Извършената работа, от друга страна, абсолютно зависи и тя, изчислена на база на контурния интеграл е 0, и точно това е едно от условията при дефиницията на консервативно поле. За съжаление, тук също усещам неразбиране, незнание, или нсепозобност за приложение относно опрерациите с контурен интеграл, което е фундаментален апарат при физико-математическия анализ на много физични феномени.
Всъщност вие имате ли възможност да четете английско езична литература ( и това е директен въпрос с които се отговаря с "да" или "не" ). Ако имате, тогава е непростимо че най-малко не четете линковете които се публикуват и да продължавате да си измисляте какви ли не дефиниции и теории, с цел подкрепата на вашето виждане. Нищо лошо няма в измислянето на неща, но когато те директно си противоречат с вече утвърдени понятия, най-малкото се иска солидно логично обяснение, а не хвърляне на две думи на кръст и изявления от рода "вие не ме разбирате".
Прикачвам едно есе което е основополагащо за дефиницията на термина "електрически" потенциал. И въпреки че е написано от мелничаря (Джордж) Гриин пред далечната 1828 година, се счита и до ден днешен за основополагащо, не само за това което в науката се знае като Теоремата на Гриин но и поради факта че там за първи път се дефинира математически понятието "потенциал". Надавам се да имате възможност да се запознаете с този материал, че иначе само си говорим празни приказки, понеже при положение че такова желание липсва, може би идеята на г-н Кузмов ще ви помогне повече отколкото четенето на научно-техническа литература, въпреки че тези две неща не трябва да са взаимно изключващи.