Историята за магарето и тигъра
Магарето казало на тигъра:
- Тревата е синя.
Тигърът отговорил:
- Не, тревата е зелена.
Дискусията се разгорещила и двамата решили да предадат въпроса на арбитраж и за това се обърнали към лъва, краля на джунглата.
Преди да стигнат до поляната в гората, където лъвът седял на трона си, магарето започнало да крещи:
- Ваше Величество, вярно ли е, че тревата е синя?
Лъвът отговорил:
- Вярно, тревата е синя.
Магарето се втурнало напред и продължило:
- Тигърът не е съгласен с мен и ми противоречи, и ме дразни, моля да го накажете !
Кралят заявил:
- Тигърът ще бъде наказан с 5 години мълчание.
Магарето скочило от радост и продължило пътя си, доволно и повтаряйки:
- Тревата е синя... тревата е синя...
Тигърът приел наказанието си, но отново попитал лъва:
- Ваше Величество, защо ме наказахте, все пак тревата е зелена?
Лъвът отговорил:
- Всъщност тревата е зелена .
Тигърът попитал:
- Защо тогава ме наказвате?
Лъвът отговорил:
- Това няма нищо общо с въпроса дали тревата е синя или зелена. Наказанието е, защото не е възможно смело, интелигентно създание като теб, да губи време в спор с магаре, а на всичкото отгоре да дойде и да ме притесни с този въпрос."
Най-лошата загуба на време е да спориш с глупака и фанатика, който не се интересува от истината или реалността, а само от победата на техните вярвания и илюзии. Никога не губете време за дискусии, които нямат смисъл... Има хора, които въпреки всички представени им доказателства нямат способността да разберат....... и други, които са заслепени от его, омраза и негодувание и единственото нещо, което те искат е да са прави дори и да не е така. Когато невежеството крещи, интелигентността млъква. Вашият мир и спокойствие струват повече.