Пикси, аз че преекспонирам нещата е ясно, интересно ми е ти дали се усещаш че ги преекспонираш?
Истината е някъде по средата.
Защо си мислиш че мнението на Гюнтер трябва да е толкова важно, колкото на собственика на фабрика, която осигурява работа на Гюнтер и на още 500 човека в селото? Естествено че човека, който развива бизнеса и дава хляб на няколко десетки и хиляди души трбява да бъде чут на първо място.
Кое е по-важно - да се направи път до къщата на баба Гицка у горната махала, или да се направи път до цеха който осигурява работа на половината село? От гледна точка на баба Гицка пътя до нейната къща е най-важното нещо, разбирам го. Но в бюджета на селото има пари само за един път. Как да се постъпи?
В по-голям мащаб можеш да видиш какво се случва в момента с фабриката за ракети на Мъск в Тексас. Скоро излезна доклада и е предоставен за обществено обсъждане. На няколко километра от площадката за изстрелване има едно село, което има една-единствена улица, дълга точно 510 метра (сега я мерих на гугъ ъртс-а). Покрай нея има не повече от 30 къщи. И с'я едни 20 човека, дет живеят в това село, надигат вой че тестовете и полетите на ракетите им пречели.
Разбираш ли ... на това място се стичат хиляди души само за да видят корабите на Мъск, инвестицията там е милиарди, в момента там работят над 2 000 човека, но 20 реднек-а гледащи кокошки се оплакват от шума и че им затварят пътя от селото до плажа. Не споменават, че Спейс Екс направи за своя сметка от един разбит път 4 лентово шосе за да може да си прекарва ракетите по него. Не... шума им пречи.
В момента бараката която преди 5 години е струвала по-малко от 30 годишния пикап на собственика вероятно може да бъде продадена за стотици хиляди долара, или да се подслоняват туристи дошли да видят космическата площадка - това няма значение. На реднек-а кокошките спрели да снасят от шума...
Какво решение да вземе сега правителството на САЩ? Да спре частната космическа програма на Мъск, който между другото е единствения дето кара американци до МКС със американски кораб, за да се погрижи за кокошките на Уили куция от Бока Чика? Да изгони Мъск от блатото в Тексас (и като го знам колко е луд - просто ще премести всичко точно на 1 км на юг, на територията на Мексико и всички ще духат супата, а на Уили прозорците пак ще падат при всеки полет)?
Естествено че големите играчи ще лобират за техните си проекти. Ролята на администрацията (или бюрокрацията) е да намери баланса. Но когато става въпрос за избор между 10 кокошки и космическата програма на САЩ, мисля че е ясно. Да, за Уили сакатия от Бока Чика не е справедливо, но ...
Кой натисна всички мобилни оператори да направят цените за роуминг в целия ЕС еднакви и равни на разговорите вътре в държавите? Много ли ще ти е гот ако като отидеш в Гърция и минута разговор да ти е 6 лева без ДДС, както е в Македония и Сърбия?