Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори

Прост експеримент с магнити

<< < (19/24) > >>

технократ:

--- Цитат на: Радико в Април 16, 2020, 07:57:55 pm ---Началото не най гоемите открития е поставено със някаква идейна скица върху салфетка в някое кафене. Примерно акваланга. Реших, че и аз мога да спазя традицията. По точно налага се.
Та ето ви една скица върху салфетка, че в момента нямам нищо друго под ръка.

--- Край на цитат ---

Радико, ти казваш че два магнита се отлепят по лесно чрез приплъзване, тоест, действието на силите за отлепяне на магнитите, да не е перпендикулярна спрямо магнитите, а успоредна. Така ли е, но има и сили на триене в този случай,те могат и да бъдат избегнати. Пък и не съм убеден от опит с ръка, опитвах да разделям неодимови магнити така, и не забелязах кой знае каква разлика.

Altium:
Ок ама ако това може да се нарече чертеж то аз съм космонавт! :)
И естествено нищо не му се разбира.

Радико:
Технократ, ти казваш:
Не забелязах кой знае каква разлика. Значи разлика все пак има. При такъв експеримент като твоя е нормално да се чудиш има ли разлика няма ли. Там субективния фактор има голяма роля. Обаче ако вземеш малко по слни магнити ще си проличи разликата дори и при твоя експеримент.  Магнити които въобще нямаш шанс да отлепиш с дърпане, с приплъзване ги отлепяш, не със лекота но ги отлепяш.  Относно триенето, то е ясно, че ще пречи, за това  на идейната  скица на салфетката по горе. Няма долепяне между магнита и другото "дали магнит, дали желязо"  остава някаква минимална междина. Детайла прикачен на биелата само прелита над долния детайл а не влиза в контакт с него.
Алтиум
Във врачанско имат една поговорка.
Видел се Влах у пу..а па се угледал, че не била рошава.
Та и ти така. Какъв чертежте гони. Чертежите се чертаят на Паус не на салфетки. Това е САЛФЕТКА.
Който иска да разбере ще разбере.

технократ:
О кей, Радико. Чертежа от салфетката го разбрах като кинематична схема, за съжаление нямам нужният инструментариум за да направя постановката, трябва струг и стругова работа, та и фрезоване. Изисква прецизност на изработката на коляномотовилката, шайбите и т.н. Единственното което мога да те посъветвам е да направиш оригинален чертеж, такъв годен за разбиране от стругар, който е квалифициран. Та той да направи всичко стругово, после ако си шлосер, а аз съм точно такъв, ще се напасне всичко и трябва да се пробва. Без експерименти няма успехи. Дори и да не проработи прототипа, поне ще се разбере защо, и дали е желателно да се работи в тази насока, искам да кажа дали има плод в тази идея.

технократ:
Радико като погледнах картинката от скицата на салфетката отново, и визуално си представих кинематиката, ми се струва че силите на отлепяне и залепяне на магнитите, ще действа и в двата случая диагонално, при движението което описва коляномотовилковият механизъм. На тебе не ти ли се струва същото.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия