Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
Прост експеримент с магнити
Радико:
--- Цитат на: технократ в Април 17, 2020, 10:43:36 am ---Радико като погледнах картинката от скицата на салфетката отново, и визуално си представих кинематиката, ми се струва че силите на отлепяне и залепяне на магнитите, ще действа и в двата случая диагонално, при движението което описва коляномотовилковият механизъм. На тебе не ти ли се струва същото.
--- Край на цитат ---
Глей са хватката аз си я представям така:
Страничната биела, нека я наречем изтласквач, тя няма механична връзка с магнита. Изтласквача се движи свободно по някакъв улей, водач или нещо подобно "липсва на скицата" все пак това е само идеен проект. Когато магнита достигне ДМТ изтласквача го удря и го отмества странично и после се връща обратно. Има какво още доста да се мисли по тази кинематика преди да дойде време за прототип. Добре че беше дискусията в чата с Иван Димов и Бат Ванко та стигнахме и до тук.
технократ:
--- Цитат ---Когато магнита достигне ДМТ изтласквача го удря и го отмества странично и после се връща обратно. Има какво още доста да се мисли по тази кинематика преди да дойде време за прототип.
--- Край на цитат ---
Мисля че това няма как да предотврати диагонала на векторите и в двата случая, когато имаме постъпателно възвратно движение на мотовилката, един път на отлепяне и втори път на залепяне т.е притегляне между магнитите. Вектора на придърпване трябва да е под 90 градуса, а вектора на издърпване, да е примерно 45 или по малко градуси. Тогава смятам че ще се получи нещо. Мисля че с тази кинематична схема няма да се получи, и ще е хвърлен труд на боклука.
Радико:
Технократ вече казах тази кинематика е само идеина. Помисли как могат да бъдат избегнати проблемите които виждаш. Значи не говориме за идеален вариант. Смятам си чел поне веднъж вица за математика, инжинера и манекенката. Търси се нещо което в достатъчна степен удовлетворява всичките ни желания. Просто мисли и предлагай подобрения.
технократ:
Радико ето и една схема от мен. Виждаш ли нещо по различно от твоята. Все пак мисля че трябва да работи, ако всичко е точно направено. Ако отлепящият маховик е с по голям диаметър то и инерционият момент ще е по голям, ъгълът на отлепяне т.е изтегляне, ще е по малък от ъгъла на залепяне т.е притегляне. Трябва да се получи нещо, но няма как да се установи без да се направи прототип и да се изпробва. Може със силомер да се измерят показателите на притегляне под 90 градуса и отлепяне при възможно по малък градус, ще се види така най добре и дали си заслужава труда да се прави прототип.
Радико:
Технократ така както си го нарисувал няма да се получи. Иначе това за по големия диаметър на отлепящия маховик и на мен ми се въртеше в главата. За двойно по голям диаметър си мисля.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия