Автор Тема: "Творенията" на Илон Мъск  (Прочетена 356152 пъти)

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 412
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
Re: "Творенията" на Илон Мъск
« Отговор #915 -: Февруари 13, 2025, 09:44:43 pm »
epwpixieq-1
Като се замисля... И ти имаш известно право в съжденията си.  Значи не може да се отрече влиянието на нищожното количество атоми в това пространство. Има го и се знае точно как и колко влияе. Заради това влияние се налага лт време на време да се коригира и орбитата на МКС. Заради него падна и Скайлаб.  Обаче ако това беше единствената причина тогава би трябвало да изпопадат всички сателити движещи се в този момент на такава височина. А пък те колко паднаха един или два. Значи нещо друго ги е бутнало. И като се замисля какво друго би могло да е и се сещам за едни малки кръгчета тютюнев дим които понякога пушачите правят за развлечение. Виждал съм как такива кръгчета правеше през аспуха и мотора ми когато прекъсва или има детонации.
Горе долу с подобна форма се изстрелват и различни по големина порции йонизирана материя от слънцето. Когато едно такова кръгче движещо се с огромна скорост срещне спътник "особено по малък" е напълно в състояние да промени скоростта му. Все пак от йонния двигател на спътника излизат много по мизерно количество йони но с толкова голяма скорост, че могат да създадат тяга на спътника. Обаче тези йони от двигателя в същност се движат с по малка скорост от плазмата изстреляна от слънцето. Та един такъв случаен плазмен удар върху някой спътник може сериозно да му окаже влияние. Аз така виждам нещата.

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 134
  • Експертът не може да се автоматизира.
« Отговор #916 -: Февруари 13, 2025, 10:07:47 pm »
...Заради него падна и Скайлаб...
Ай да не бъркаме причините със следствията, а?!

Инженеры просчитались?
Почему американская орбитальная станция «Скайлэб» весом 80 тонн рухнула в атмосферу?

https://dzen.ru/a/Zj2_8nlxmXyWT2Ox?ysclid=m73rohft5f842756651

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 239
« Отговор #917 -: Февруари 13, 2025, 11:06:17 pm »
... между 100 км и 250 км (да не говорим средно за термосферата) имате ли престава каква е разликата в плътността на "атмосферата" ???
Навил си си на пръста че атмосферата е гладка и неподвижна като морската повърхност. И като казах "морска повърхност" - можеш да прочетеш малко за атмосферните приливи, илои ако ти е по-лесно "atmospheric tides". Какво ги причинява и какви са като "габарити".

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #918 -: Февруари 15, 2025, 10:30:48 pm »
https://spaceflightnow.com/2025/02/14/live-coverage-spacex-to-launch-21-starlink-satellites-on-falcon-9-rocket-from-cape-canaveral-11
Рутина, дори не си заслужава вече да се споменава, освен едно изречение:
Цитат
The flight featured a first stage booster flying for a record 26th time.
Бустера се е приземил успешно, като при полета вчера са изкарани 21 сателита, 13 от които с възможност за DirectToCell, т.е. за връзка с обикновени мобилни телефони, намиращи се на повърхността на Земята.

Неактивен EDM electronics

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 092
  • Santa Claus - "Ho ho ho!"
« Отговор #919 -: Февруари 15, 2025, 10:59:35 pm »
А Мъск има ли е пълномощно от майка си  :), да го представлява пред съда, да му разрешат, да пуска тия сателити?  :D - не съм казал, да се развежда, той се разведе отдавна с оная наркоманка с курвенската вежда  ;)

Питам, щото не знам, какви са законите в САЩ, щото пък в Русия май така трябвало ли, не знам точно.  ;)  :)

Ти случайно да разбираш от тия неща?  8)
Знам, че си вещ по тези въпроси?  ;D

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #920 -: Февруари 15, 2025, 11:18:09 pm »
Питам, щото не знам, какви са законите в САЩ, щото пък в Русия май така трябвало ли, не знам точно.  ;)  :)
Ти правилата на форума не знаеш, къде ще знаеш законите в САЩ...

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 156
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #921 -: Февруари 25, 2025, 12:54:46 pm »
Kакто съм споменавал мноооого пъти:
в кайна сметка само това му е останало, да извлича средства от най-големия платец/крадец който нехае как си изразходва средствата, държавната администрация на САЩ
При положение че ги няма тези военни субсидии Старлинка ще бъде на абсолютна загуба ( а не на печалба както смешно пишат ) и ще трябва да затворят вратите или да вдигне цените 10х или 20х. Кой ще плаша тези цени ?
Отогвор: Федералното правителство, тоест американските данъкоплатци, разбира се  ;D ;D ;D
https://markets.businessinsider.com/news/stocks/musk-s-spacex-to-integrate-starlink-terminals-in-u-s-faa-s-airspace-network-1034401925

и понеже никой не купува Мъсковия "танк" (cyber-truck), разбира се тази чудовищност (понеже не може да се нарече автомобил), или изработените вече, и стоящи на десетки паркинги, такива глупости, трябва да се продадат отново на най-добрия платец, федералното правителство разбира се, и платени от данъкоплатците:
https://www.houstonpublicmedia.org/npr/2025/02/24/nx-s1-5305269/a-new-document-undercuts-trump-admins-denials-about-400-million-tesla-deal/

@juliang, ето за това се дават пари за предизборни кампании в САЩ ( а и абсолютно навсякъде другаде, трябва да се отбележи), както бяхме дискутирали в предишни коментари и вие нещо не разбирахте идеята. В следващите няколко години (ще се оптиам да направя пазарен анализ  :) ), Мъск ще гледа да си "продава" творенията основно на федералтното правителство, понеже консумативния пазар за балонираните му идеи (вече) съвсем издъхва. По-правилно казано, скоро той ще купува собствените си творения с парите на данъкоплатците  ;D ;D ;D. Е от това по-сладко няма, поне докато сегашно установената администрация се управлява от него или контролирани/платени от него хора.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #922 -: Февруари 25, 2025, 01:49:48 pm »
@juliang, ето за това се дават пари за предизборни кампании в САЩ ( а и абсолютно навсякъде другаде, трябва да се отбележи), както бяхме дискутирали в предишни коментари и вие нещо не разбирахте идеята. В следващите няколко години (ще се оптиам да направя пазарен анализ  :) ), Мъск ще гледа да си "продава" творенията основно на федералтното правителство, понеже консумативния пазар за балонираните му идеи (вече) съвсем издъхва. По-правилно казано, скоро той ще купува собствените си творения с парите на данъкоплатците  ;D ;D ;D. Е от това по-сладко няма, поне докато сегашно установената администрация се управлява от него или контролирани/платени от него хора.
А каква е латрернативата? Правителството има нужда от автомобили. В САЩ няма държвен производител на автомобили, така че във всеки случай някой частник ще "захлеби" от поръчката. А както се сещаш САЩ няма да купят вносни автомобили за правителството - това е държавна политика на всяко правителство.
Кой да произведе колите, и как да се разсеят съмненията че сделката е нечиста? :)

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 156
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #923 -: Февруари 25, 2025, 10:52:00 pm »
А каква е латрернативата?
...
Кой да произведе колите, и как да се разсеят съмненията че сделката е нечиста? :)
Всъщност, предполагам че ще се съгласите, няма никакво значение дали сделката е чиста или не, а дали това което се поръчва е (най-)оптимално на база на определена цена. Лошото е че САЩ, няма да купят автомобили от BYU, които гарантирано ще бъдат на (поне) 2-но по-ниска цена и вероятно с 2-3 пъти по добро качество. Но да оставим това.

Принципно, когато става за над определени суми, се прави (държавна) проъчка и така се поканват няколко фирми да оферират и покажат продукта си, лично съм обявявал такива проъчки, в частна компания, като избирах комерсиален софтуер, като се изискват най-малко 3-ма участника (принципно топ трите на пазара). Обикновенно, най-малкото при такъв търг е че има конкурентна остнова, оставяме на страна че е възможно (и доста често се получава) корупция във самата комисия която взема решенията (даже и в частна компания, макар че е по-рядко). Въпреки това тръжния принцип е най-разпространения начин за работа с такива крупни поръчки. Лошото при Елон, е че е от двете страни на играта, и по-такъв начин гарантирано има огромен конфликт на интереси.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #924 -: Февруари 25, 2025, 11:29:51 pm »
... Лошото е че САЩ, няма да купят автомобили от BYU, които гарантирано ще бъдат на (поне) 2-но по-ниска цена и вероятно с 2-3 пъти по добро качество. Но да оставим това.
Няма да ги купят, защото всяка една кола произведена в САЩ означава работник взимащ заплата в САЩ, а не в Китай.

... лично съм обявявал такива проъчки, в частна компания,
което е глупост според мен. Частната компания може да си купува каквото си пожелае от който си пожелае на каквато си поиска цена. Шефа решава и никой няма да му държи сметка. И в голяма част от случаите това са компании с които фирмата работи отдавна, има изградени бизнес отношения, а нерядко и лични приятелства между шефовете. Примерно в моя бизнес едни хора които правят котлите си имат приказката с шефа на фирмата де прави горелките, и техните котли по дифолт излизат комплектувани с наши горелки. И това не е корупция, а взаимноизгодно сътрудничество.

Лошото при Елон, е че е от двете страни на играта, и по-такъв начин гарантирано има огромен конфликт на интереси.
А преди да се появи Илон Мъск е нямало конфликт на интереси ли?
За мен е огромна тъпотия измамата която е набутана и у нас. Някой си има фирма и затуй не може да е депутат, министър и не знам к'во си още... Първо и на Стиви Уондър му е ясно, че фирмата може да се прехвърли на съпругата, на учинайката или на някой от ловната дружинка и това не значи, че тоя човек ще спре да я управлява. И второ - това че човека има фирма изобщо не означава че той ще я облагодетелства по някакъв начин. Ако има контрол даже напротив - той много по-добре ще знае какво трябва да се направи като възложител, и ще може да прецени дали неговата фирма може да се справи със тая задача.
Има и още нещо - всеки сенатор знае, че изпълнение на държавни поръчки означава сигурни работни места в неговия щат. Това означава заетост, заплати, ниска безработица. Така че всеки е заинтересован нещото да се свърши именно в неговия щат и натиска в тази посока за да се представя добре пред избирателите си. Не е само до куфарчето с пари под масата.
Мъск има ракета. Хубава ракета, вози евтино. Бойнг нямат, Безос няма. Каква е алтернатовата? Да се сипват тонове пари в НАСА, която също няма собствен завод за ракети и ще даде построяването й на външна фирма, или той директно да свърши работата? Кое ще е по-изгодно и по-евтино?