Свет - газовия гигант е гигант сигурно щото е гигант - с произтичащите от това ефекти - пръстените са едни от точно тия ефекти .....
Гиганта има много сериозна гравитация - с която събира доста материал и се украсява с него щото така го кефи
Аз поне не виждам нищо чудно в това ..... а от де се е взел материала, ами образовай се - има достатъчно материали по темата космология - там на повечето въпроси ще намериш отговори - Аз не съм в час с конкретната механика но съм сигурен че има достатъчно разработени смислени версии по темата ..... от де се е взела материята за образуване на тия планети и титнтириминтири въпроси ......
И ти допускаш грешката с осъзнаването на мащабите и си мислиш че например коршума лети много бързо - а за космическите мащаби това са нормални скорости - а от де се взимат ами взимат тия скоррости си има обяснението и не е нужно да се задълбаваме в бедния ни собствен апарат и като не намираме обяснение в него да си мислим че такова обяснение няма и науката си го е измислила от нищото - завишенто самомнение е признак на глупавия не на умния.
Най бегло обяснено нещата стоят така (не претендирам за пунктуалност)
Първичен бульон роден от на некой великан цивката (това го пиша защото няма достатъчно информация за да се построи свестна теория)
Стине и се образуват първите прости барионни атоми - появява се гравитацията - почва да действа и се запалвът първите прото свръх масивни звезди - те живеят много кратко (по мерките на космоса) почват се разните преобразувания към по-сложни (тежки) атоми и те ни материята за първите планети (газови гиганти) от следващите преобразувания се получават вече от въглерод нагоре и те ни и материала за планетите .....
избухват звезти тоя материал се пръска в пространството меша се образуват се нееднородности и прото планети ...... и т.н. ......
Слънчевата система не се е появила в тоя си вид - преди да стигне до сегашното си стабилно състояние се е тармешкала доста време - и нищо сега не напомня за това което е било да речем 5-6 милиарда години Дори материята за планетката ни не я е имало - дори тогава и слънцето може да не го е имало в видът си в който е сега ....
космосът е необятен за чвешкото съзнание и като размери и като време и като скорости ...... и за някой де скоростта на куршума е голяма ......... трябва да доста да поработи над възприятията си.