epwpixieq-1 към разходите на подземната инсталация, прибави и покривната.
И цялата установка, става нерентабилна.
При положение че мислите дайте някакви
ваши изчисления, най-малко за цени (при положение че не можете за друго, а не само думи. Но явно не четете какво съм написал, (обикновено) всяка къща има подпокривно пространство което става доста горещо за около 3 месеца през лятото. Не като къщите да нямат покрив и трябва да си го конструирате
Но като чели вие нещо не разбирате установката (поне подпокрвивната) която е всъщност доста елементарна, а в същото време, видимо от коментарите ви, сте спец на Капанздзе
За да поясня, понеже не обичам да хвърлям само становища, на покрива. минимално ви трябва една тръба минаваща по цялата дължина на най-високата хоризонтално разположена греда. При мен тази греда е дълга 11 м. и тръбата, може да е направена от полиетилен, полипропилен или какъвто си поли**** желаете, та даже
тръбата може да е страшно евтина, когато е саморъчно направена от рециклиране на шумящите найлонови торбички от магазина (правил съм такива тръби 1 метър дълги). Така че за покривните консумативи на инсталацията което е дефакто тръбата се похарчат повече от 100 лева нещо не се прави както трябва.
По отношение на разходите за движение на флуида, понеже ние движим въздух, поне до топлообменник ( при положение че се прави с междинен такъв) на първия етаж на къщата, не ни трябва водна помпа а въздушна такава като, за себе си, мисля да си направя Тесла турбина да работи във вид на помпа, понеже вентилаторите са доста неефективни. Отново, според мен е най-добре да се направи ръчно вместо да се купуват готови вентилатори, но както и да се направи въздушната помпа (така да се каже), консумацията на електроенергия, за движение въздуха, е абсолютно минимална ( 30-40 Wh или 10 стотинки на ден, 3 лева на месец) , особено на база на топлинната енергия която се придобива (еквивалентна на 250 - 300 лв)
MTM, изчислете колко енергия пада върху един покрив от 120 м
2 (при положение че можете разбирасе) и вижте колко енергия
можете да оползотворете при положение че човек има познания и умения и след това си помислете за рентабилност на начинанието, понеже наистина при положение че нямате познания и умения много начинания ще са ви нерентабилни. Но, и тук е тънкия въпрос, при положение че нямате познания и умения, защо си мислите че Кападзе ще ви е рентабилно?