Така е Атос, аз съм го доказал с езика и заемките. Оцелели сме и на източноримско(византииско) и на турско робство. Разликата е единствено в това, че едните са били християни, а другите мюсюлмани. Онова, което наистина не сме си дали е езика, но колко да не сме го дали? Просто не са ни натискали. Там, където сме натиснати сме станали гърци, сърби, румънци, гагаузи... По онова време хората са поставяли оцеляването си пред всичко останало. Хващаш се за оръжието защото колкото и да се навеждаш, сабята пак ти сече главата, твоята и на децата ти. Ако, обаче, ти кажат "Няма да ти отсечем главата и превърнем децата ти в роби, но говори гръцки или говори румънски или говори турски" почваш да говориш. Приемайки исляма, приемаш традиции, фанатизми, джихади... Но на това не противопоставяш истинска вяра. Когато противопоставиш истинска вяра се случва падане на Османската империя и превръщането и в християнска. Този филм е игран при първите апостоли с Римската империя. Обаче ако противопоставиш национализъм, традиция, ритуалност, тогава ставаш рая, която бива доена и която никой няма интерес да прави правоверна, защото няма да остане източник на средства и роби и няма да има кого да колят. Средновековието е било еднакво навсякъде. Османската империя при Сюлейман Великолепни е била огромна. Включвала е целия балкански полуостров и доста нагоре. Понастоящем някой друг народ, освен българския и донякъде гръцкия заради Кипър, пази ли някакви национални спомени около робство, борби със злите османлии? Йок! Защо? Защото след освобождението си положението им не се е подобрило. Филмът с робството приключва 1920 година навсякъде по света. Руснаците през освободителната война са се чудили кого освобождават, като сме по- добре от тях. Петко Войвода е лежал в затвора и по турско и по българско. Чорбаджиите по турско са станали богаташи по българско. Примерите са много. Коя българска народна песен обрисува българската вяра в Исус Христос или дори в православната доктрина? И евреите и мюсюлманите имат традиции в религиите си. Не отделяш традиция от вяра. Аллах това, Аллах онова, мъдреците им, приказките им все около Аллах се въртят. Евреите са по същия начин. Българите, за разлика от тях, са забравили и езическата си вяра и християнската си вяра и нашите песни са изпълнени с житейски ситуации, които като основен сюжет е приплакването "Майно льо", или просто една сложна народна емоционалност насочена, я към планината, я към майката, я на никъде, а в крайна сметка, църковно-славянските напеви са били винаги едни уж разбираеми за българите, но не чак толкоз. Кога българският език е имал падежи като руския? Точно никога! И от там всеки си е казвал: "Аа попове, свещеници, църква, тва не е за мен простосмъртния. Там за свети хора. На мен ми дай "Дилмано Дилберо", или "Турчин си робини караше" да мрънкам" А това, че единици като нашите революционери са минали през свещеничеството означава същото "Левски е велик, Вазов е велик, но аз съм прозд селянин и гледам боба, леба и да еба". Руснаците са ни натресли черкезите, които всъщност са ни събудили и сме разбрали, че и оооще малко да се наведем, отърване няма, та с едно рамо от страна на руснаците сме се отървали от турците, което не знам колко е добре, при положение, че само след 40 години робството отпада навсякъде и голяма зараждаща се империя като България дали не би съборила мюсюлманството в Турция? Как би реагирал Ататюрк ако знаеше, че имаше зад гърба си всичките хайдути и революционери на поробена България?