Представяш ли си в златарския магазин да не ти даваха цената на самото злато за 1 гр., а да ти казваха цената на тон камъни в които се съдържа някакво злато или цената на вагон суровина, тази която американците чрез канадската фирма изнасят нашето злато?
Представяш ли си в златарския магазин бижутата да се продаваха на грам. Няма значение колко деликатно и изящно бижу е изработено от това злато - слагаш го на кантара и колкото грама покаже - толкоз струва... горе-долу така се опитваш да го изкараш.
И понеже пак почваш да говориш за "нашето" злато... виж дали концесионната такса е върху печалбата на Дънди, или върху стойността на златото.
За разбиращите от половин дума обяснявам: произвеждаш керемиди и за година от продажбата на керемиди заработваш 1 000 000 лева. Държавата ти взима примерно 5% концесионна такса от стойността на продадените керемиди, т.е. 50 000 лева. В задачата се пита "Ти от тая далавера колко печелиш?" Ти се опитваш да внушиш на слушателите че в джоба ти остават 950 000 лева, но реално числото съвсем не е такова. Остават и за теб някъде около 50 000, а останалото са разходи за производството, транспорта и реализацията на керемидите.
С'я си представи че вместо Дънди държавата реши самичка да произвежда това злато. Дали няма вероятност разходите по добива и реализацията на скочат с 10%, и да се окаже че вместо на печалба, сме на загуба от добива на златото? Щото аз съм сигурен, че точно така и ще стане.
Смешно е да говориш, че ядрено гориво струва 10$.
Никой не говори колко струва ядреното гориво. Ти и аз говорим за цената на УРАНА. И както се вижда от графиката, и с неговата цена не е побесняла до небесата. Да, качил се е с 10%, но това все още не е дори и близо до скоковете на природния газ преди 2 години. Така че си мисля че и там апокалиптичния сценарий няма да се състои.
U 238 - вече като е извлечен обогатения. Който няма особена употреба на Запад, а в Русия вече ще е ядрено гориво за реакторите с бързи неутрони... Вземай калема и смятай киловат/час ток колко ще струва.
Чакаме да видим хилядите реактори на бързи неутрони, които най-накрая ще електрифицират Московия. Щот това го обещаваше още Ленин, но все още не се е получило изцяло
Ето ви сутрешният вестник за кафето
Само да не ви загорчи кафето:
https://www.youtube.com/v/oubHCubm4y8Сори, дългичко е, ще ви трябват повече кафета