Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Реален поглед върху "зелените" технологии
Ksurnev:
Пикси, няма смисъл да спорите с Джул, той е Велик Белгийски физик, Английски химик и Индийски Махараджа - демек, знае хапсолютни всьо и вся!!!
Сайбията му е дал тоооолкова много???
juliang:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Юни 12, 2023, 07:23:50 pm ---... Че може може, но сега ми кажете колко реактора в целия свят гонят 60С на основния охлаждащ цикъл ? Посочете ми един ! ;D
https://en.wikipedia.org/wiki/Pressurized_water_reactor
--- Край на цитат ---
Защото е безмислен. Ядрения реактор не се ползва за отопление, щото никой не иска ядрен реактор в града. Ползва се за производство на пара, която да върти турбини. За турбините се изисква прегрята пара с температура 200 градуса и нагоре. Колкото по-гореща - толкова по-високо КПД.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Юни 12, 2023, 08:31:07 pm ---Защото е безмислен. Ядрения реактор не се ползва за отопление, щото никой не иска ядрен реактор в града. Ползва се за производство на пара, която да върти турбини. За турбините се изисква прегрята пара с температура 200 градуса и нагоре. Колкото по-гореща - толкова по-високо КПД.
--- Край на цитат ---
Вие сериозно ли падате до това ниво ;D, а аз си мислех че неутроните при ядрения разпад дирекнто удрят соларни паненли и те произвеждат електричеството при ядрените централи ;D ;D ;D
Хвърляте от една гледна точка диреткно на друга, забележете че никъде не съм казал че е безмилсен (за "ядрения реактор"). Това за КПД-то е пределно ясно, точно и затова водата, за охлаждане в първия охладителен кгръг трябва да е под сериозно налягане. И затова ви попитах (реторично разибра се ;D ) за един пример от всичките 450 построени ядрени централи, и разбира се, както е очаквано, вие неможете да посочите такъв.
Но даже и (теоретично) при положение че такъв съществуваше самия технологичен цикъл на сегашните реактори е проблематичен понеже е абсолютно неефект базиран на твърдо гориво (урановите пилети). Целия технологичен процес на потдържда е тромав труден даже преди да докоснем абсолютно мижавата ефективност на използване на горивото, което всъщност е проблем, защото води огромно множество от събоптимални решения относно цялата конструкция, потдръжка и сигурност на така установената реакторна технология, а не по отношение на цената на горивото както вие постоянно (погрешно) си мислите.
Вие имате определена гледна точка и гледате света само от нея без да се замисляте за други възможности. Разбрахте ли идеята на постоянно добавяне на тории в работещ реактор (без той да се спира !!!), за да се продължава реактивността на процеса? Може ли да обясните как един такъв процес се вписва във вашите разбирания за "ядрения реактор" който в е заседнал в галвата.
VITAN:
Какво казва правоверният Bloomberg: на UK ще и трябват 4700 години за осъществяване на "$еленият преход".
Тук: https://rutube.ru/video/6e218f3cd86a60dcc92fe7d4447d2739/
Ако Rutube при вас е баннат, значи някой ви е предписал лечение с демокрация...
Значи "$еленият преход" е просто приказка за повече от 10000001 нощ?! Да?
juliang:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Юни 13, 2023, 01:55:32 pm ---... Това за КПД-то е пределно ясно, точно и затова водата, за охлаждане в първия охладителен кгръг трябва да е под сериозно налягане.
--- Край на цитат ---
Пикси, не винаги охлаждащия агент в първия контур на ядрените реактори е вода.
--- Цитат на: VITAN в Юни 13, 2023, 03:50:47 pm ---Какво казва правоверният Bloomberg: на UK ще и трябват 4700 години за осъществяване на "$еленият преход".
--- Край на цитат ---
Англичаните настъпиха такава мотика с напускането на ЕС, че не знам колко века ще им трябват да изплуват оттам, накъдето са се запътили. Зеления преход им е най-малкия проблем.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия