Не мисля хората го правят за занимание, но това е един от начините за рециклиране на тежките хидро-карбонни смеси обратно в природата не мислите ли? При това само с добавяне на капки вода за увеличаване ефективността на тези процеси и съответно, намаляване на тежките молекули, не мислите ли че това е най-малкото доста интересн факт, само по себе си и разглеждането на който може да доведе и до други интересни наблюдения?
Аз ти предлагам да моделираш тоя процес дори мислено, без стенд, за да разбереш "ефективността" на това което виждаш.
Примерно замисли се какво се случва когато в масло с температура на изпарение над 300 градуса капнеш вода, която е по-тежка, но има температура на изпарение 100 градуса. Дали тая вода няма да се опита да потъне, и след като потъне да почне да се изпарява? И какво се случва с маслото над нея в тоя процес? Дали не се разпръсква на фини капчици, които значително повишават площта и оттам досега с кислорода, и оттам ефективността на горене?
А дали ако не сипеш това масло в една инсталация, направена на гори нафта чрез дюза, която го разпрашава, няма да постигнеш значително по-ефективно горене?
Въпроса ми е риторичен, и така съвсем под секрет ще ти кажа, че съм виждал горелка за нафта, в която сипват масло и тя го гори прекрасно. Само РИОСВ да не разберат...
За рециклирането на маслата - няма абсолютно никакъв проблем едно масло след като е отработило ресурса си, да се филтрира, да се подложи на различни топлинни процедури, които изваждат от него разкъснаите дълги молекули, и след това да се ползва отново като база с добавяне на различни присадки, които да го вкарат в парамери. Това е масова практика и всяко масло което се продава в магазините е в голямата си част рециклирано старо масло.
Напълно съм съгласен Та тези положителни ефекти (обикновенно) се наричат повишаване ефективността на горивния процес. Не мислите ли, че който е решил да гори гуми ( и така или иначе го прави , не че одобрявам) няма да е по-щадящ към околната среда (тоест намаляване или потенциално елиминаране на тежките молекули) когато, в една или друга степен повишава ефективността на този процес с такова едно рационално познание.
А дали не е по-добре тая гума изобщо да не се гори? Има хиляди други начини да се използват старите гуми. Примерно използването им като пълнеж в асфалта увеличава в пъти неговите качества. Може да се ползват като добавки в производството на пластмаси.
Единствения много-много сериозен проблем е че гумите са изключително здрави чисто механично, и раздробяването им е много енергоемко занимание.
Също така гумата не е най-подходящия материал за горене. Да, ако го хвърлиш в пещта на ТЕЦ-а или още по-добре - в пещта на циментовия завид, където температурата е много над 1 000 градуса - тогава можеш да изгориш гумата доста чисто. Но да гориш само гума - с или без вода - е доста мръсна дейност.
Пускал съм 2 инсталации на Биовет за горена на отпадъци - там процеса е доста сложен, след като отпадъците изгорят в потока на димните газове гори още една газова горелка за да ги загрее до над 1000 градуса за да може саждите да се окислят напълно. На изхода има камара филтри, катализатори, дори при повишаване на колчиеството на азотните окиси (което се следи постоянно) започва впръскване на AdBule за да се неутрализират. Инсталацията е изключително скъпа но дори и тя не е сертифицирана да гори гуми. Максимума с който се справя са текстилни отпадъци, и то само ако се примесени с дървесни отпадъци. А дървесните на Биовет са им отпадъци от производството на разни ветеринарни хранителни добавки от растения...
juliang, новите двигатели поради наличие на катализатори всъщност са с по мръсен горивен процес, разчита се на ефективността на катализатора да ги изчисти.
Абсолютни глупости са това. Ламбда сондата постоянно следи изхода от горивния процес и в реално време когигира сместа така, че да е винаги оптимална. Няма нищо общо със старите карбуратори, където сместа се настрова един път с винтчетата и си остава една и съща независимо дали навън е -20 или + 40 градуса, или дали си в Бургас на 0 метра надморска височина или си в Пампорово на + 2000 метра... да ти обяснявам ли колко е разликата в кислородното съдържание на 1 кубичен метър въздух в тия случаи?
Изобщо... не знам за какви двигатели говориш и откъде черпиш тая информация, но явно нещо ти куца в източниците.
Какво горене на масло в катализатора? Едната ми кола е на 215 000 км и не пипа маслото грам между смените, а го сменям на 15 000... Другата е дизел с премахнати ДПФ и ЕГР, която също не пипа масло, и ако я карам без изцепки няма и да разбереш че е дизел и че й липсва цялата екология...