Автор Тема: Микроивертор за слънчеви панели  (Прочетена 27736 пъти)

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 336
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
Re: Микроивертор за слънчеви панели
« Отговор #105 -: Декември 09, 2024, 06:51:27 pm »
 Аман бе Пикси  аман нокой не можел да произвежда енергия набии си най после в главата, че ПРОИЗВЕЖДА е равнозначно на ПРЕОБРАЗУВА. нищо на този свят не се произвежда всичко се преобразува  руда се преобразува във метал. Свиня се преобразува в салам. Фураж се преобразува във свиня. Още да ти изброявам ли. Просто милиарди хора са приели да ползват другата дума  произвежда. Тя обаче не е равнозначна на материализира там вече само господ е способен да го направи няма да е зле да започнеш да тълкуваш българския език малко по адекватно.  Със тия разсъждения изглеждаш като паднал от марс.

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 984
« Отговор #106 -: Декември 09, 2024, 11:25:10 pm »
 Всички тези технологии водят до по висока консумация на енергия и то и от източниците които смятат че така подменят. Фотоволтаиците и така повишават достатъчно консумацията на енергия, но като се усъвършенстват - още повече..

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #107 -: Декември 10, 2024, 06:59:53 am »
Всички тези технологии водят до по висока консумация на енергия и то и от източниците които смятат че така подменят. Фотоволтаиците и така повишават достатъчно консумацията на енергия, но като се усъвършенстват - още повече..
Нещо не схващам. Как ще повишат консумацият ми на енергия  от мрежата????

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #108 -: Декември 10, 2024, 07:17:35 am »
Лесно - по ниската цена на микса електроенергия който ползваш, ще ти позволи да ползваш електроенергия от мрежата която ще е по скъпа - повече.
Например имаш автомобил на бензин, цената му е 1.2, конвертираш го на пропанбутан и цената му е 0.3. На бензин стои в гаража и не го ползваш защото дохода ти е 300, но на пропанбутан почваш да го ползваш много - за 3 месеца 50 хиляди километра, 1200 лв за газ. Преди това си харчил по 30 -50лв за бензин. Жена ти почва да предмята че давате голяма част от дохода си за газ, ходите в големите градове в големите супермаркети всеки ден, но не остават пари с които да купува боклуци - хубави неща. :)

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #109 -: Декември 10, 2024, 07:57:39 am »
  и то и от източниците които смятат че така подменят.
Тази извадка ме кара да мисля, че искаш да кажеш, че като използвам фотоволтаици ще консумирам повече енергия от енергото. Или нещо не съм ти схванал мисълта или ти си нещо в грешка. Кое от двете е?

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #110 -: Декември 10, 2024, 09:33:40 am »
  Да на практика така ще се получи, консумираната електроенергия от мрежата ще се повишава. Доходите са ограничени и хората се ориентират да ползват неща, които са по изгодни, а това прави електроенергията по достъпна. Достъпноста се определя от доходите, но те са ограничени.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #111 -: Декември 10, 2024, 12:56:24 pm »
Консумираната електроенергия от  хората ще се повишава със или без соларни панели. Това е ясно, не разбрах обаче с какво ще допринесат за увеличаването на моята консумация моите панели??? Както и на всеки друг собственик на соларна инсталация.

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 097
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #112 -: Декември 10, 2024, 01:34:10 pm »
Пак ли бе даскале, пак ли, направо ти се чудя що се хабиш да обясняваш тия работи. Знам че ги знаеш, чел си ги някъде и ти знаеш че и аз ги знам, ма нали си си даскал някак си те сърби да покажеш колко знаеш. Пък и не те мързи да повтаряш едно и също. Знаеш много добре че винаги се изразявам възможно най кратко, но оттука натам ще внимавам повече да не ти давам никакви поводи да ми повтаряш едни и същи елементарни неща.
krasias, повтарям ги понеже виждам че даже и така нареченитем, специалисти като вас (както се прокламирате), ги използват грешно !!!

Преди много години, когато учих електротехника в техникум (който между другото съм завършил с така наречения тогава "златен медал"), учителя пишеше двойка само като чуеше че някой казва "прав" ток  ;D, веместо (правилното) "променлив". Понеже, виждате ли, логически когато се изразяваме с термин "прав" ток, ще имаме и "крив", а до колкото ни е ивзестно "крив" ток няма  ;D. Също беще с "жичка" и "проводник, да не говорим изобщо за другите технически термини.

Та виждате ли и аз съм минал по електричния път (и то доста от рано, като още на 6 години ме е трескало 220 напрежение, когато бърниках по оголени кабели в мазето ... )  но за разлика от вас продъжих да се образовам напълно самостоятелно в насоките на физическите науки и разбрах колко пренебрежимо малко познание се преподава в стандартние учебни програми. Та точно за това правя и забелжки, понеже виждам колко грешно използвте термините, до такава степен че изобщо го намирате за нормално, и това е най-страшното! Понже посредствеността, както и неточността в изразяването, водейки до заблуждение, води до най-гоелмите неефективности в използването на природните ресурси, понеже изгражда крайно нереална картина в очите на обикновенния човек.
Тя обаче не е равнозначна на материализира там вече само господ е способен да го направи няма да е зле да започнеш да тълкуваш българския език малко по адекватно.  Със тия разсъждения изглеждаш като паднал от марс.
Радико, чесно малко ме интересува как изглеждам, много по-важно за мен е да се изразвям правилно, та поне хората които четат написаното да се замислят върху реалните природни процеси, а не да си мислят че фотоволтаиците "произвеждат" енергия. А вие както желете така се изразявайте, в крайна сметка всеки се изразява по такъв начин по-който се е образовал, и по такъв начни (обикновенно) показва разбиранията си за света.

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #113 -: Декември 10, 2024, 02:12:32 pm »
Това е ясно, не разбрах обаче с какво ще допринесат за увеличаването на моята консумация моите панели??? Както и на всеки друг собственик на соларна инсталация.
Мисля че h2motor не го предаде точно. Въпроса е че зад всяко инсталиране на фотоволтаици (домашно или индустриално) стои, в директно или индиректно, нарастване на "цената" на ползваната електроенергия от всички други консуматори от мрежата (за потенциално енергиино нарастване това, също е възможно, но е много трудно да се изчсили). h2motor, коригирайте ме при положение че изкривявам вашата мисъл.

За връзката между инсталираните фотовотлтаични мощности и нарастването на цената на електроенергиините услуги можете да погледнете тренда на приложената графика. В допълнение погледнете тази страница, където се пропагандира дяла на "зелената" електрическа енергия в електрическия енергиен микс на Германия. Забележете че никъде, повтарям абсолютно никъде на  тази страница не можете да намерите как цената (което принципно е най-важната характеристика за консуматора) нараства за същия този период:
https://www.cleanenergywire.org/factsheets/germanys-energy-consumption-and-power-mix-charts
много странно нали или по скоро доста насочено предоставена информация.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #114 -: Декември 10, 2024, 03:22:27 pm »
 epwpixieq-1, може да се каже и така, наистина потреблението от мрежата няма да пада с нарастване на цената на тока, ако за много хора той е микс от собствено производство когато има слънчева радиация и ток от мрежата произведен от електроцентрали. Разбира се че мрежата ще се възползва да повиши цената на нейния ток, за да може да получи по голяма печалба не, а приходи които да инвестира в по модерни мощности и всякви съоръжения - инфраструктура...

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #115 -: Декември 10, 2024, 06:15:38 pm »
epwpixieq-1
Нещо въобще не мога да схвана каква е тезата или концепцията която се опитваш да защитаваш или да прокарваш в тази дискусия.
Почвам фа си мисля, че всяка написана от теб дума  цели само да прокара някаква промяна в мачина на комуникиране тук и нищо друго. Не можеш ли да кажеш нещо по ясно. Някак си  просташки право куме у очи. Това твоето. Мяза на:
Тебе думам дъще, сещай се снахо.
 От такива силно завоалирани изказвания човек забравя за какво е започнала дискусията и темата се сменя 18 пъти.
 Така и не разбрах ни от теб ни от H2motor
По какъв алгоритъм ще ми се увеличи консумацията на електроенергия  от мрежата в следствие на това, че съм си монтирал панели???

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #116 -: Декември 10, 2024, 06:32:32 pm »
,

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #117 -: Декември 10, 2024, 11:00:12 pm »
  Радико, неизбежно ще се ползва микс от произведена по много начини енергия, мрежата соларната енергия няма да я отмени. Тя ще влезе в този микс, и понеже е много евтина - цената на микса за потребителя пада, производителите на електроенергия по другите начини могат да повишат цените, но това ще се случва бавно, все пак това е конкурентен начин за производство на електроенергия, те не искат да загубят работата си. Резултата е евтин микс и хората ползват повече електроенергия, съответно ще похарчат повече за електроенергия от мрежата. Винаги е така, ако продаваш нещо и искаш да продадеш повече смъкни цената и ще продаваш повече, със сигурност ако е стоката такава като електроенергията. В случая има и други фактори - нямаме един съвършен начин да си осигурим енергия, соларната също не такъв начин, непостоянна е. От повече положителни емоции имаме по голяма нужда.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #118 -: Декември 11, 2024, 07:28:22 am »
Има някой малки неточности в съжденията ти. Предполагам поради липса на информация по въпроса. Значи първо прилагаш погрешна презумпция  че соларната енергия ще продължава винаги да достига до ползвателите през мрежата на рнергоразпределителните дружества.  Производителите ще продават на дружествста демек. Това е отчасти така за момента, но нещата се променят с бесни темпове.
Аз работя в момента точно в този бранш. Соларни инвертори предназначени за лично ползване "от 3 до 10 киловата в момента за да си купиш трябва да чакаш за някой  и до два месеца.  Толкова е голямо търсенето, че вносителите не смогват.  Система Панели, и вертор и забележи И АКУМУЛАТОР   10киловата излиза около 9-10 хиляди лева.  Всеки който е направил тази инвестиция  март месец ще може да си позволи да дръпне шалтера който го свързва с енергото и до следващия ноември въобще няма да се сети за тях. Това е в пълна сила и за множество производствени халета там пък е още по лесно защото работят основно през деня.  Та от март търсенето на ток драстично ще намалее като ще продължава да намалява. Ако производителите на ток увеличат цената за да оцелеят по този начин това ще е стимул за повече хора да се насочат към собствено производство.  Основния момент който явно пропускаш са акумулаторите все по евтини са и все по добри.
Аз лично планирам следващата зима да имам нужда от електрозахранване не повече от няколко седмици общо. Това при положение, че не съм си купил генератор за това време.

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #119 -: Декември 11, 2024, 03:02:33 pm »
Система Панели, и вертор и забележи И АКУМУЛАТОР   10киловата излиза около 9-10 хиляди лева.
И колко ЕМ вълнова енергия ще трансформирате, с такава 10KW система за 1 година?
Ако производителите на ток увеличат цената за да оцелеят по този начин това ще е стимул за повече хора да се насочат към собствено производство. 
Радико, явно не разбирате кой увеличава крайните цени на електроенергията. Най-малко, погледнете си веднъж сметка която плашате и ще видите че от нея 50% ( а в някои случаи и повече ), са данъци и такси, а не цена на елетроенергииния продукт ( "ток" както вие се изразявате ). Вендъж като разберете това, ще започнете да осъзнавате че електроенергиината услуга всъщност е мнооооого евтина, но налаганите  (държавни) данъци и такси и вдигат драстично цената. При положение че този отлив продължи, ще дойде момент когат държавате ще събира данцъи и такси на соларно инсталирана мощност, това е което вие изобщо не разбирате. Разходите на държавната администрация ще трябва да се плащат, и при полжоение че не могат да се събират от данъци и такси директно от потребителите на електро-преноснотразпределителната услуга ще бъдат събирани от тези които имат такива (регистрирани) инсталации. Това вече е прецедент в няколко американски щата, така че идва скоро и към Европа.
Аз лично планирам следващата зима да имам нужда от електрозахранване не повече от няколко седмици общо. Това при положение, че не съм си купил генератор за това време.
При  положение че планирате да нямате и разходи за отпление директно ще ви наема като консултант да ми подобрите и моята система  ;D, понеже виждате ли, електоренергията която ползвам е 1/200 от цялостната енергия която домакинството ми ползва (включително и горивото за автомобила), прилагам сметката за предишния месец за онаглеждаване. Така че при положение че си намалите електро-консумацията, и преминете (директно) към различни видиове първична енергия, няма да има да се занимавате с правене и с последваща потдръжка на каквито и да са електронисталации. Е ще имате други видове системи (особенно топлинно поглъщащи/излъчващи) с които да се занимавате, но най-малкото при тях е че има огромно разнообразие от възможности и енергиини ресурси, включително и ядрени  ;D