Пикси, като чета какво пишеш и стигам до извода, че бъркаш два основни термина:
Енергийна независимост и енергийна самодостатъчност. Енергийната независимост е когато не си зависим от доставчиците на електроенергия топлоенергия и евентуално газ.
Нещо не четете внимателно какво обяснявам! Казах че "енергиината независимост" като израз, е казана на моя приятел от фотоволтаичната фирма, а не от мен. Отново, четете внимателно.
Ако Краси гори клечки шума дърва и каквото се сетиш от двора си за да се отоплява това не нарушава енергийната му независимост.
Абсолютно съм съгласен. При положение, че човека може да се отоплява келечки шума, дърва или други въглеводороди, от собствения си парцел, това го доближава много до енергиина независимост.
Една батерия от 15 киловатчаса в момента струва под 4000 лева при живот около 6000 цикъла и цена на тока от 50 ст. На киловатчас смятай дали има ефективност или няма!
Ех Радико, добре 50 ст. на KWh, въпроса е за
какво ги използвате разберете това. При положение че използвате този ток за ниско мощни конусматори (лед осветление, лаптопи, различни електроуреди на батерии) няма никакъв проблем. Проблема е когато започнете да го използвате посотянно с мощни консуматори. Особенно като е през студените дни, обикновенно без слънце. Както споменах преди при мен 1 KWh (топлина) излиза 4 ст. Сравнете това с вашите 50 ст. и си помислете и изчислете каква е разликата при полжение че трябва да консумирате 200 KWh (720 MJ) на 24 часа. Да за такива цифри говорим когато имаме нужда от топлинната енргия. Отново, опитайте се да разберете, тока не е енергиен източник, при положение че нищо друго не вемете от това което пиша, поне това осъзнайте. Той е, и винаги ще бъде енергиен флукс, и винаги
е необходим енергиен източник за потдържането на този флукс.
Няма никакъв смисъл да се мисли че като имаш ФВ централа то ти ставаш абсолютно независим от енергото и други енергоизточници.
Така е krasias, но това прави продажбите, както и "зелената" мечта (разбира се)! Та и затова продажния отдел на компаниите (любезно) обяснява това на потенциалните си клиенти.
когато сам си произвеждаш енергия винаги ще си по добре.
Никой не може да прозивежда енергия (може би само Господ може това да прави
), надявам се това да е ясно поне на участниците във форума. Можете да си произвеждате енергиини горива, с това съм съгласен или евентуално енергиини трансформиращи мощности като фотоволтаиците, но не и енергия. Най-малкото като професионалист тябва да правите тази разлика нали?
Никой не произвежда енергия нито вие, нито аз, никой на планетата Земя, ние само можем да а я трансформираме с определена технологична ефективност. Вие с фотоволтаиците може само да трансформирате ЕМ вълни в електрически ток, но това определено не е "генериране" на енергия, надвам се да разберете разликата, все пак сте занимавате с тези неща професионално, и не е добре, даже и без да осъзнавате, да подвеждате клиените си.