Автор Тема: Микроивертор за слънчеви панели  (Прочетена 27706 пъти)

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 984
Re: Микроивертор за слънчеви панели
« Отговор #90 -: Декември 08, 2024, 08:25:16 pm »
 Няма батерия 15 киловатчаса за 4000 лв. , това са пак измами - стари елементи вътре от електромобили, а батерия се комплектува от еднакви елементи, ако се разбягват - капацитета пада, дори са опасни ако е събрана с различни елементи. Трябва да се има предвид че батерията те задължава да я използваш защото има живот определен брой цикли или години, което се изпълни първо.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #91 -: Декември 08, 2024, 08:29:20 pm »
 Всъщност може да не съм прав, гледах за електромобила на Ксяоми днес с батерия 70 киловатчаса в Китай цената на най евтината версия е 21 хиляди евро. Но все пак мисля че съм прав.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 336
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #92 -: Декември 08, 2024, 08:44:15 pm »
Всъщност може да не съм прав, гледах за електромобила на Ксяоми днес с батерия 70 киловатчаса в Китай цената на най евтината версия е 21 хиляди евро. Но все пак мисля че съм прав.
Не не си прав защото това не са елементи от електромобили. Чисто нови са и са LiFe Po4 а не са литиево йонни  В автомобилите се ползват литиево йонни батерии.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #93 -: Декември 08, 2024, 08:47:26 pm »
 Китайските електромобили масово са с литий желязо Фосфат, тук ти не си прав.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #94 -: Декември 08, 2024, 08:47:56 pm »

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 271
« Отговор #95 -: Декември 08, 2024, 09:08:41 pm »
Пикси, като чета какво пишеш и стигам до извода, че бъркаш два основни термина:
Енергийна независимост и енергийна самодостатъчност.  Енергийната независимост е когато не си зависим от доставчиците на електроенергия топлоенергия и евентуално газ. 
Ако Краси гори клечки шума дърва и каквото се сетиш от двора си за да се отоплява това не нарушава енергийната му независимост. Отделно от това цените вече не са това което бяха. Нещата вече не са толкова скъпи колкото ти и някой хора тук си ги представяте. Една батерия от 15 киловатчаса в момента струва под 4000 лева при живот около 6000 цикъла и цена на тока от 50 ст. На киловатчас смятай дали има ефективност или няма!
Точно така Радико, човек никога не трябва да изпада в безсмислени крайности. Няма никакъв смисъл да се мисли че като имаш ФВ централа то ти ставаш абсолютно независим от енергото и други енергоизточници. Няма никакъв проблем да ползваш и енергия от мрежата и да ползваш мрежата като буфер, и да ползваш и други енергоизточници. Но когато сам си произвеждаш енергия винаги ще си по добре.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 114
« Отговор #96 -: Декември 08, 2024, 09:09:22 pm »
Няма батерия 15 киловатчаса за 4000 лв. , това са пак измами - стари елементи вътре от електромобили, а батерия се комплектува от еднакви елементи, ако се разбягват - капацитета пада, дори са опасни ако е събрана с различни елементи. Трябва да се има предвид че батерията те задължава да я използваш защото има живот определен брой цикли или години, което се изпълни първо.
Моторчо, много си далеч от релаността за пореден път.
Съвременните батерии имат електроника, която следи всяка една клетка (да, в много големи пакети е блок от няколко клетки). Ако се тегли от батерията, по-слабата клетка просто "кляка" по-бързо и от нея тока автоматично става по-малък. Въпроса е при зареждането - тогава BMS-а е изключително важен, за да предпази дадената клетка от презареждане. Има и активно балансъри, които балансират клетките дори и батерията да стои просто в килера откачена от инсталацията - просто поддържа по-бърьзо падащата клетка с ток от другите.
За годиниет живот - литиевите батерии имат достатъчно дълъг живот. В съвременния свят 10 години е предостаъчен срок. На моя лаптоп на ДВАНАДЕСЕТ години чак наскоро смених батерията, защото издържаше само 15 минути.
За броя цикли - това е много опростено представяне. Ако имаш зверски цикли с теглене на голям ток и я разреждаш от 100% до 0 за час - това съкращава живота й. Но ако я зареждаш до 80% и я изстискваш само до 20, и циклите на зареждане и разреждане са от порядъка на 4-6 часа, такава батерия може да издържи няколко хиляди цикъла. А 4 000 цикъла са над 10 години при един цикъл в денонощието.
Така че една правилно проектирана система използвана предпазливо може да изкара много-много години.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #97 -: Декември 08, 2024, 09:46:07 pm »
  Моторчовото, знам ги тези неща много добре и пак има гръмнали батерии с активен BMS. Проблема е че някой елемент в един момент откача и пробива. Електродите са навити на бобина - цилиндрична и после се смачква за да влезе в такава кутия, точно където са смачкани пробиват най неочаквано. Литий желязо фосфатните не понасят да стоят разредени под 80% и особенно дълго време. Има хора мислили си като теб и си гръмнали къщите. Напуква се точно медния електрод на това място. После активните балансири харчат ток и ще ги радредят под 80% и ще стоят така дълго време. Аз баланс борд който да може да понесе да прехвърли голям ток какъвто елементите могат да отдават не съм виждал. Пак спориш заради самия спор.
 Най опитни са руснаците с тези батерии, там има едни републики с ток по 2 рубли още и не си го плащат, затова и мрежата спира когато иска защото не може да си покрие разходите. Те смятат че тока трябва да е безплатен и държавата е длъжна да им го осигури в контакта. Имат опит за батерии защото си купуват да имат ток когато безплатния ток го няма. Те са купували всякакви брандове батерии, имат много които са се прецакали и знаят кое е добро и как им правят китайски търговци суперизгодни цени. Вие сте в децката градина по отношение на тях и опита им.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 114
« Отговор #98 -: Декември 08, 2024, 09:59:30 pm »
  Моторчовото, знам ги тези неща много добре и пак има гръмнали батерии с активен BMS....
Има и запалили се бензинови и дизелови автомобили. За ония с газовите бутилки няма да отварям и дума.
Има дори хора, де се задушават от СО-то от печки с твърдо гориво, макар че ползваме тази "технология" откакто сме открили огъня.
Естествено че ще има фалове - това е техника, и като функционира не както трябва, става опасна.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #99 -: Декември 08, 2024, 10:19:19 pm »
  Батериите втора употреба са си опасни повече от другите неща. Технологията е такава, пак руснаци много се занимават с тях уж успешно, но няколко клипа съм гледал като вземе да пуши, колко бързо бягат. Има други технологии които са по безопасни от всичко което в момента се използва, но не ни ги дават - ще се избием с тях. Сега Китай е много голяма индустрия и там никой не може да контролира произвежданите неща, който може и оръжия да са. Не знам за някой може да е ново, но китайците често произвеждат неща които не знаят за какво са, за какво служат, те произвеждат по поръчка. Какво знаят - поръчката дали е голяма или по малка.
 Ако някой си мисли че и батерии или някакви други устройства няма да произведат по този начин и да се разпространят, наивник е.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #100 -: Декември 08, 2024, 11:11:04 pm »
 Вече пускат в серийно производство клетки с 29% ефективност, в германска лаболатория са ги разработили. В Русия има с 33% правят някакви момчета, но се влагат елементи които са в ограничени количества. Между другото в Германия се случиха нещата с фотоволтаичните клетки в годините те разработваха все по ефективни първи, също и тези диоди за осветление също там ги направиха.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #101 -: Декември 09, 2024, 06:53:28 am »
Вече пускат в серийно производство клетки с 29% ефективност, в германска лаболатория са ги разработили. В Русия има с 33% правят някакви момчета, но се влагат елементи които са в ограничени количества. Между другото в Германия се случиха нещата с фотоволтаичните клетки в годините те разработваха все по ефективни първи, също и тези диоди за осветление също там ги направиха.
За това последното въобще не съм съгласен. Мощните диоди дълго време бяха а и още са патент на американската фирма Гри "Cree"  става дума за галиево арсенидните  диоди  и искаха огромни пари за лиценз и нещата бяха спънати докато китайците не им ебаха мамата като сложиха три диода RGB Във един корпус за да получат на финала бял цвят.   

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #102 -: Декември 09, 2024, 08:50:35 am »
Сега за соларните клетки поставят слой перовскит под тази традиционната клетка - силициева, германска лаболатория и получават 29% вече ефективност, правят клетката хибридна със слоеве които хващат друг спектър от слънчевата радиация. Това нещо се появи на друго място, мисля че в САЩ пак някой ги патентовал тези перовски клетки, но до там. Тези вече постигат промишления вариант, който се пуска в производство и клиенти са големи компании които изграждат соларни централи, за пазара на дребно ще се появят по късно. Направи ми впечатление че те се познават с тези момчета в Русия, които са пуснали производство там на клетки с 33%, но при тях се използват химични елементи които са малки количества като залежи - налични. Германците казаха какъв е слоя, те го знаят. Интересното е че за този хибридния вариант, който няма да бъде по скъп защото слоя е от евтини материали имат прогноза че ще може да се разработи да хване такъв слой - 20% или ще се достигне ефективност 40 %. Сега може да се предположи че прогнозата е за 33 +20 %, ако е силициевата клетка в този скъпия вариант, защото и там може да се направи нещо да добиват повече тези редкоземни елементи. За съжаление видеото не го запазих да дам линк.
 Същото нещо беше и с диодите за осветление, но преди да се появи производство имаше пак германска лаболатория от която казаха че вече имат готово пилотно производство и това нещо го дадоха в Китай. Според мен германците са много добри в това да направят технологията да може да навлезе. Тези за клетките много проблеми са разрешили, като се появиха перовскит клетки това беше някакъв нестабилен слой. не може да се нанесе на голяма повърхност, напуква се...Малко неправилно съм се изразил. Но нещата винаги минават през Германия, защото имат развита наука и подготвени специалисти и това е факт както се правят и в Русия защото имат силни Университети.

Активен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 096
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #103 -: Декември 09, 2024, 01:42:15 pm »
Пикси, като чета какво пишеш и стигам до извода, че бъркаш два основни термина:
Енергийна независимост и енергийна самодостатъчност.  Енергийната независимост е когато не си зависим от доставчиците на електроенергия топлоенергия и евентуално газ.
Нещо не четете внимателно какво обяснявам! Казах че "енергиината независимост" като израз, е казана на моя приятел от фотоволтаичната фирма, а не от мен. Отново,  четете внимателно.
Ако Краси гори клечки шума дърва и каквото се сетиш от двора си за да се отоплява това не нарушава енергийната му независимост.
Абсолютно съм съгласен. При положение, че човека може да се отоплява келечки шума, дърва или други въглеводороди, от собствения си парцел, това го доближава много до енергиина независимост.
Една батерия от 15 киловатчаса в момента струва под 4000 лева при живот около 6000 цикъла и цена на тока от 50 ст. На киловатчас смятай дали има ефективност или няма!
Ех Радико, добре 50 ст. на KWh, въпроса е за какво ги използвате разберете това. При положение че използвате този ток за ниско мощни конусматори (лед осветление, лаптопи, различни електроуреди на батерии) няма никакъв проблем. Проблема е когато започнете да го използвате посотянно с мощни консуматори. Особенно като е през студените дни, обикновенно без слънце. Както споменах преди при мен 1 KWh (топлина) излиза 4 ст. Сравнете това с вашите 50 ст. и си помислете и изчислете каква е разликата при полжение че трябва да консумирате 200 KWh (720 MJ) на 24 часа. Да за такива цифри говорим когато имаме нужда от топлинната енргия. Отново, опитайте се да разберете, тока не е енергиен източник, при положение че нищо друго не вемете от това което пиша, поне това осъзнайте. Той е, и винаги ще бъде енергиен флукс, и винаги е необходим енергиен източник за потдържането на този флукс.
Няма никакъв смисъл да се мисли че като имаш ФВ централа то ти ставаш абсолютно независим от енергото и други енергоизточници.
Така е krasias, но това прави продажбите, както и "зелената" мечта (разбира се)! Та и затова продажния отдел на компаниите (любезно) обяснява това на потенциалните си клиенти.

когато сам си произвеждаш енергия винаги ще си по добре.
Никой не може да прозивежда енергия (може би само Господ може това да прави  ;D), надявам се това да е ясно поне на участниците във форума. Можете да си произвеждате енергиини горива, с това съм съгласен или евентуално енергиини трансформиращи мощности като фотоволтаиците, но не и енергия. Най-малкото като професионалист тябва да правите тази разлика нали?

Никой не произвежда енергия нито вие, нито аз, никой на планетата Земя, ние само можем да а я трансформираме с определена технологична ефективност. Вие с фотоволтаиците може само да трансформирате ЕМ вълни в електрически ток, но това определено не е "генериране" на енергия, надвам се да разберете разликата, все пак сте занимавате с тези неща професионално, и не е добре, даже и без да осъзнавате, да подвеждате клиените си.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 271
« Отговор #104 -: Декември 09, 2024, 02:16:17 pm »
Никой не може да прозивежда енергия (може би само Господ може това да прави  ;D), надявам се това да е ясно поне на участниците във форума. Можете да си произвеждате енергиини горива, с това съм съгласен или евентуално енергиини трансформиращи мощности като фотоволтаиците, но не и енергия. Най-малкото като професионалист тябва да правите тази разлика нали?

Никой не произвежда енергия нито вие, нито аз, никой на планетата Земя, ние само можем да а я трансформираме с определена технологична ефективност. Вие с фотоволтаиците може само да трансформирате ЕМ вълни в електрически ток, но това определено не е "генериране" на енергия, надвам се да разберете разликата, все пак сте занимавате с тези неща професионално, и не е добре, даже и без да осъзнавате, да подвеждате клиените си.
Пак ли бе даскале, пак ли, направо ти се чудя що се хабиш да обясняваш тия работи. Знам че ги знаеш, чел си ги някъде и ти знаеш че и аз ги знам, ма нали си си даскал някак си те сърби да покажеш колко знаеш. Пък и не те мързи да повтаряш едно и също. Знаеш много добре че винаги се изразявам възможно най кратко, но оттука натам ще внимавам повече да не ти давам никакви поводи да ми повтаряш едни и същи елементарни неща.