Автор Тема: Микроивертор за слънчеви панели  (Прочетена 27709 пъти)

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 984
Re: Микроивертор за слънчеви панели
« Отговор #75 -: Декември 08, 2024, 08:28:58 am »
Ти ако проследиш ще видиш че няма панели които да се произвеждат дълго, след година моделите ще са други.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 271
« Отговор #76 -: Декември 08, 2024, 08:50:58 am »
Тази фирма е на две години, и сега си има такива панели които са скъпи, но в момента нямат. Цените за две години не са се променили чак толкова.
Това е някаква серия Elegant, тоест с подобрен външен вид, гъзарийка някаква. Като характеристики няма разлика с другите по евтини панели.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 336
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #77 -: Декември 08, 2024, 09:01:24 am »
Тази фирма е на две години, и сега си има такива панели които са скъпи, но в момента нямат. Цените за две години не са се променили чак толкова.
Ъъъъ тази фирма е на повече от две години.  Горе долу преди две фалира и си смени собственика ама това е друга тема. Относно цените на панелите имаше доста размествания. В края на  "ерата на дотациите" когато всички бяха полудели да слагат панели с цел продажба , цените бяха хвръкнали нагоре и това бяха горе долу нормалните цени. 400 лв. За бройка. После обаче когато хранилката затвори врати  изведнъж покупките спряха и цените си дойдоха на нормалните нива от по 150-170 лева. Сега се задава нова вълна. Хората започнаха масово да слагат системи за лично ползване нямащи нищо общо с енергото. В момента е голям проблем и недостиг на инвертори с мощност между 3 и 10 киловата.  Вносителите не смогват да ги внесат.  Това означава, че може да има отново покачване на цените. Сега са се задържали заради зимата защото никой не иска да монтира по покриви посред зима. Но запролети ли се аз очаквам пак да тръгнат нагоре цените.  Иначе и сега има панели по 400 лева в наличност но това, че са по скъпи въобще не значи, че са по добри. В същност в момента най добрите на пазара панели са по евтини от другите. Това са произведените по така наречената "шингъл" тегнология. Те нямат опроводяване почти нямат де. Много по малко са им проводящите писти.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #78 -: Декември 08, 2024, 10:11:53 am »
Една и съща фабрика произвежда и по евтини и скъпи, не ми разправяй че скъпите са по зле от някакви евтини. Клетките се замерват и в скъпите се поставят по еднакви клетки, нали знаеш - две еднакви неща не могат да се направят. Това нещо обаче бърка повече големите фотоволтаични централи, за 1-2 панела в къщи без значение какво ще сложиш..Ще загряват в жегата, но като си ги пазиш няма проблем. Хората имат нужда от 1 киловат мощност най много, а такива инвертори има и ще има. Напролет пак промоции ще има. Суровините са много евтини, могат на в пъти по ниски цени да ги продават и пак печалбата голяма. Реално нямаш за какво да ги полваш толкова в къщи, ако имаш електромобил да го зареждаш, но иначе колко ток се консумира ? Климатиците последно стават още по ефективни. В момента най високата ефективност е при двулицевите и клетките с добавен галиев арсенид - 26% е реално, дори ги пишат с по ниска ефективност за да върви бизнеса и с другите, но това няма и особенно значение. Точно с 50% успява да е по ниско производството като загреят някои панели направени с най отбраните..отбраните клетки. Разбира се това става и като се попекат на слънце няколко години.

Активен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 097
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #79 -: Декември 08, 2024, 01:10:55 pm »
а дори и да са с намалена производителност ако са някъде в сибир може спокойно да изкарат и 45 години.
krasias, ами те когато се използвант на Антарктика, сигурно и 100 години ще изкарат, но като картина на стената а не като източник на някаква смислена енергия, овсен зареждане на телефони и таблети  ;D

В крайна сметка смисъла е ефективност на технологията, идея която вие (а и други участници във форума ) явно не разбирате, а не модерна играчка и колко години ще издръжи, при положение че те трансформират ЕМ вълни с (цялостна) ефективност от 15-тина процента 1/5 от времето през годината (поне на територията на Балканите). 

А иначе тези които си ги купуват за да си намалят електрическите сметки през лятото за климатици, вземете ги открехнете че в Иран има цели дворци които използват 3000 годишна технология за охлаждане през лятото без климатици, и то при температури от 45С (достигайки и до 50С) на  Слънце. Същото е и в Индия, отново голяма част от населението се охлажа без климатици, замислете се малко как и кой знае, при такова замисляне, може осъзнаете че "старите" технологии са мнооооого, по енергиино ефективни от новите особенно от тези зависещи от електричество.

Активен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #80 -: Декември 08, 2024, 01:43:35 pm »
Има един инсталатор като теб, по две на седмица домашни централи правел в Германия и показва как не си вдига телефона вече защото го търсят че не правели ток достатъчно да се изплащат и собствениците трябва да правят вноски да си плащат заема. Този казва - звънят ми да ходя да ги демонтирам и да си ги прибирам.
;D винаги ще е така когато има хора и компании (а правителства, както се вижда) които не разбират какво правят (те че не да инсталират могат, но мисленето им куца) и така объркват хората които пък абсолютно нищо не знаят и се надяват на инсталатора. Виже да свържете този инсталатор със познатия на krasias който си е изплатил вече замеите и още "инвестира", та да даде  съвет на тези които имат проблеми с изплащането  ;D

Иначе на по-сериозна нотка, това е само началото на тази фалитна динамика, и ще го наблюдаваме от първите редове понеже това ще става доста (особенно в по-западна) Европа, понеже не само неразбиращите-какво-купуват хора ще фалират на тези заеми, а и цели държави (само им погледнете набъбналите задъжения), понеже енергиината физика ще им покаже че фотоволтаиците и веторовите турбини си имат своите природни ограничения които не се премахват от "зелените" мечти.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
« Отговор #81 -: Декември 08, 2024, 03:30:24 pm »
В крайна сметка смисъла е ефективност на технологията, идея която вие (а и други участници във форума ) явно не разбирате, а не модерна играчка и колко години ще издръжи, при положение че те трансформират ЕМ вълни с (цялостна) ефективност от 15-тина процента 1/5 от времето през годината (поне на територията на Балканите). 
Оооо пикси знам колко много ти се иска аз и другите участници от форума нищо да не разбираме за да можеш ти гениалния даскал с фундаменталните прозрения да ни учиш и водиш напред към истината. Крайно време е да се разберем по въпроса за ефективността на единица площ. Сега ако ти нямаш място къде да сложиш два три панела то не всички са като теб. Аз имам двор няколко декара, да не ти казвам колко, но ще спомена само че съм купил радиостанции за да се чуваме с жената когато сме из двора че на места разстоянието е над 100 метра. И независимо от това че съм посадил повече от 100 овощни дървета пак има мноооого свободно място, и мога да направя панелите като покриви на къщички из двора, така че хем да е красиво хем практично.
А иначе тези които си ги купуват за да си намалят електрическите сметки през лятото за климатици, вземете ги открехнете че в Иран има цели дворци които използват 3000 годишна технология за охлаждане през лятото без климатици, и то при температури от 45С (достигайки и до 50С) на  Слънце. Същото е и в Индия, отново голяма част от населението се охлажа без климатици, замислете се малко как и кой знае, при такова замисляне, може осъзнаете че "старите" технологии са мнооооого, по енергиино ефективни от новите особенно от тези зависещи от електричество.
Пикси аз не случайно ти казвам че си неандерталец, някак си все те привличат някакви технологии на по 3000 - 5000 години. Е мен това не ме привлича, аз си обичам тока.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #82 -: Декември 08, 2024, 04:35:52 pm »
  krasias, по добре си направи такава къща наистина, това е напълно възможно. Когато бяхме деца сме живяли в такава къща - лятото в най голямата жега вътре е хладно, водата се носеше от кладенец студена и лятото си стои в кофата и не се стопля. Зимата се топлеше за деня с един наръч дърва и то тънки клони които може да събереш в една гора без да сечеш дървета. Не ти казвам да живееш като едно време, но това е нещо което ако се използва е по добро от климатиците или ако ползваш климатик той ще потребява толкова ток че с много малко панели ще го захранваш. Отоплението с дърва е много здравословно, влиза въздух - свеж и по друг начин се чувства човек, няма нищо общо с климатика с пълния с бацили топлообменник.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #83 -: Декември 08, 2024, 05:06:32 pm »
Краси, като отвори дума за панелите като къщички, виж какво предлагат Амон-ра. В сайта си са го пропуснали намира се само с търсачката им:
https://amonraenergy.eu/produkt/%d0%b3%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d1%83%d0%bf%d0%bb%d1%8a%d1%82%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%be%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b8/

Това превръща панелите в покрив!!!

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
« Отговор #84 -: Декември 08, 2024, 05:46:15 pm »
Благодаря Радико, това е идеално решение. Истината е че когато човек иска може да намери някакво решение. То на всички е ясно че с по малко панели да постигнеш по голяма мощност е по добре но засега технологията е на такова ниво. Хубавото обаче е че сега повечето хора могат да си направят малка ФВ централа без да си натоварят бюджета и без да вземат заеми.

Активен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #85 -: Декември 08, 2024, 06:08:35 pm »
Не ти казвам да живееш като едно време, но това е нещо което ако се използва е по добро от климатиците или ако ползваш климатик той ще потребява толкова ток че с много малко панели ще го захранваш. Отоплението с дърва е много здравословно, влиза въздух - свеж и по друг начин се чувства човек, няма нищо общо с климатика с пълния с бацили топлообменник.
Има нещо основно h2motor, и krasias го показва напълно с неоговото разбиране и отношение към "старите" технологии, системата принципно навсякъде е основана на повече консумация и купуване на НОВИ (модерни) неща дали ще бъдат панели, инсталации, вятърни турбини (нови GPU-та, от NVIDIA  за трениране на новите AI модели, които са ужасно неефективни от енергиина гледна точка :D) няма значение, важното да е ново (а старото някой друг да го купува или за изхвърляне) а ако е към "зеленото" бъдеще още по-добре, чустваме се напредничеви и си мислим че подпомагаме спасяването на планетата ( не че тя има нужда от спасвяване  ;D). Така се генерира доход, ДДС и ставаме "по-богати" и стоиме на по-студено  (през зимата) точно като неандерталци ;D, особенно продавайки "зелени" мечти. Хубавото е че енергиината физика е базирана на природни зависимост, и нея няма как да я излъжем да ни даде повече енергия от колкото е плътността на ресурса който използваме с ефективността на извличане.

krasias, и аз като вас имам приятели, които се допитват до какви ли не инсталационни фирми. Та на един от тях (който си строи къща в един от южните райони на София) преди година му казаха че виждате ли слага си 10 киловатова система и е енергиино независим  ;D. Човека, много се беше навил, щеше и заем да взема докато не седнахме и за около час-два му обясних как са нещата в действителност, от гледна точка на енергиен баланс за едно (къщно) домакинство. Зимно и лятно слънцегеене, необходимост от използване на електро и топлинна (химични процеси) енергия, и за какви нужди,  Веднъж обяснени нещата и изразени в реални номерологични съотношения, на човека му се появи коренно различна картина, от тази която инсталаторите му обясняват в техния слънчев офис (даже отопляван от соларни панели, както са му казали). Та директния му въпрос към мен беше "Защо ме лъжат тогава?". Казх му че не го лъжат а просто не му казват мноооого от детайлите и особенностите на тези технологии, така че хората които нямат много престава ги купуват като "топлъ хляб", понеже сега това е модерно. Още му казах че при положение, че желае може да си сложи малка система 1-2KW, с определени акумулаторни батерии, за лед осветление в къщата, компютри, раутъри, и други малки консуматори, та даже (евентуално) и хладилник може да е към нея, но за по-голяма система така че да е енергиино независим просто е пълна глупост да се мисли. По-скоро да си помисли как да си минимизира консумацията на електроенергия.

И независимо от това че съм посадил повече от 100 овощни дървета пак има мноооого свободно място, и мога да направя панелите като покриви на къщички из двора, така че хем да е красиво хем практично.
За дръвчетата браво, при мен просто си тръгват сами (орехи, вишни, череши). За панелите, при положение че те са ви красиви и парктични хубаво, никой не може да ви каже нищо. Но това са естетически концепции а не физични. Едно е сигурно, те не могат да ви направят почвата минерално по-богата и така по-полдородна, докато пепелата от дръвцата може  :)
« Последна редакция: Декември 08, 2024, 06:24:19 pm от epwpixieq-1 »

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 371
« Отговор #86 -: Декември 08, 2024, 06:38:44 pm »
А така Пикси, в крайна сметка ще дойдете на моята - Къв е смисъла от цялата тази врътка? Ще купуваш панели, акумулатори за да захраниш 10 ЛЕД крушки вечерта. И то само за 2 - 3 часа на вечер. Денем ще тъпчиш акумулатора, вечер ще го разреждаш. И така 365 цикъла в годината. А тука слабото и скъпо звено е акумулатора. Този акумулатор трябва да е преоразмерен инак току виж те предал в сублимният момент, и ще падне едно извиняване после бедна ти фантазията.
Майката му е директна консумация на тока а не неговото складиране.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
« Отговор #87 -: Декември 08, 2024, 07:02:04 pm »
Има нещо основно h2motor, и krasias го показва напълно с неоговото разбиране и отношение към "старите" технологии, системата принципно навсякъде е основана на повече консумация и купуване на НОВИ (модерни) неща дали ще бъдат панели, инсталации, вятърни турбини (нови GPU-та, от NVIDIA  за трениране на новите AI модели, които са ужасно неефективни от енергиина гледна точка :D) няма значение, важното да е ново (а старото някой друг да го купува или за изхвърляне) а ако е към "зеленото" бъдеще още по-добре, чустваме се напредничеви и си мислим че подпомагаме спасяването на планетата ( не че тя има нужда от спасвяване  ;D). Така се генерира доход, ДДС и ставаме "по-богати" и стоиме на по-студено  (през зимата) точно като неандерталци ;D, особенно продавайки "зелени" мечти. Хубавото е че енергиината физика е базирана на природни зависимост, и нея няма как да я излъжем да ни даде повече енергия от колкото е плътността на ресурса който използваме с ефективността на извличане.
Пикси, тука въобще не позна, много пъти съм писал че на мен работата с ток ми е не само професия а и хоби. Още от четвърти клас се влюбих в тока и оттогава винаги съм с него, а и той си е най удобната и практична форма на енергията. Що се отнася до 10kW соларна система, всичко зависи от потребностите. При мен 10kW не само ще ми стигат но ще имам и в повече, при 10kW  ще имам достатъчно мощност за да ми стига и при облачно време, а аз винаги съм давал съвет да има малко презапасяване за да има достатъчно мощност при облачно време.
За дръвчетата браво, при мен просто си тръгват сами (орехи, вишни, череши). За панелите, при положение че те са ви красиви и парктични хубаво, никой не може да ви каже нищо. Но това са естетически концепции а не физични. Едно е сигурно, те не могат да ви направят почвата минерално по-богата и така по-полдородна, докато пепелата от дръвцата може  :)
Много обичам дръвчета, те също са ми хоби което съм изучил почти до професиално ниво, мога да пресаждам, мога да подрязвам. За пепелта си прав, много е добра за тор но съм намерил и друг начин за торене. От мястото ми нагоре започва гората, има и иглолистни и широколистни дървета, събирам много големи количества шума от широколистните дървета и се научих да правя чудесен и много качествен торф.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #88 -: Декември 08, 2024, 08:06:42 pm »
Пикси, като чета какво пишеш и стигам до извода, че бъркаш два основни термина:
Енергийна независимост и енергийна самодостатъчност.  Енергийната независимост е когато не си зависим от доставчиците на електроенергия топлоенергия и евентуално газ. 
Ако Краси гори клечки шума дърва и каквото се сетиш от двора си за да се отоплява това не нарушава енергийната му независимост. Отделно от това цените вече не са това което бяха. Нещата вече не са толкова скъпи колкото ти и някой хора тук си ги представяте. Една батерия от 15 киловатчаса в момента струва под 4000 лева при живот около 6000 цикъла и цена на тока от 50 ст. На киловатчас смятай дали има ефективност или няма!

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #89 -: Декември 08, 2024, 08:19:07 pm »
  Bat_Vanko, за директна консумация на тока няма как да стане да е произведен с фотоволтаици, за директна консумация в дома ако имаш някакво постоянно потребление може да го покриваш с ток от панелче и то когато има производство на ток от панелчето. Поевтиняваш си тока без да товариш мрежата да ти го продава по евтин, на цена на която тя не може да ти го продаде. Резултата е че ще ползваш повече ток и от мрежата в крайна сметка повече ще ползваш, тока ти е по евтин. В същност хората реагират точно по този начин, консумират повече ако им е по евтино.
- За целта трябва да си засечеш постоянното потребление и с един такъв инвертор да си вкараш ток от панел в твоята домашна инсталация. Изплащането на това нещо ще е бързо, много бързо ще си върнеш похарчените пари и тези неща после ще работят абсолютно печелившо. Но да разчиташ на панели които ще са толкова качественни че ще имат живот 30 години, той алуминия на рамката ще оксидира при определени климатични условия и след 30 години половината няма да го има..Зависи от климатичните условия и събития, защото и градушка може да го потроши.