Не ти казвам да живееш като едно време, но това е нещо което ако се използва е по добро от климатиците или ако ползваш климатик той ще потребява толкова ток че с много малко панели ще го захранваш. Отоплението с дърва е много здравословно, влиза въздух - свеж и по друг начин се чувства човек, няма нищо общо с климатика с пълния с бацили топлообменник.
Има нещо основно h2motor, и krasias го показва напълно с неоговото разбиране и отношение към "старите" технологии, системата принципно навсякъде е основана на повече консумация и купуване на НОВИ (модерни) неща дали ще бъдат панели, инсталации, вятърни турбини (нови GPU-та, от NVIDIA за трениране на новите AI модели, които са ужасно неефективни от енергиина гледна точка
) няма значение, важното да е ново (а старото някой друг да го купува или за изхвърляне) а ако е към "зеленото" бъдеще още по-добре, чустваме се напредничеви и си мислим че подпомагаме спасяването на планетата ( не че тя има нужда от спасвяване
). Така се генерира доход, ДДС и ставаме "по-богати" и стоиме на по-студено (през зимата) точно като неандерталци
, особенно продавайки "зелени" мечти. Хубавото е че енергиината физика е базирана на природни зависимост, и нея няма как да я излъжем да ни даде повече енергия от колкото е плътността на ресурса който използваме с ефективността на извличане.
krasias, и аз като вас имам приятели, които се допитват до какви ли не инсталационни фирми. Та на един от тях (който си строи къща в един от южните райони на София) преди година му казаха че виждате ли слага си 10 киловатова система и е енергиино независим
. Човека, много се беше навил, щеше и заем да взема докато не седнахме и за около час-два му обясних как са нещата в действителност, от гледна точка на енергиен баланс за едно (къщно) домакинство. Зимно и лятно слънцегеене, необходимост от използване на електро и топлинна (химични процеси) енергия, и за какви нужди, Веднъж обяснени нещата и изразени в реални номерологични съотношения, на човека му се появи коренно различна картина, от тази която инсталаторите му обясняват в техния слънчев офис (даже отопляван от соларни панели, както са му казали). Та директния му въпрос към мен беше "Защо ме лъжат тогава?". Казх му че не го лъжат а просто не му казват мноооого от детайлите и особенностите на тези технологии, така че хората които нямат много престава ги купуват като "топлъ хляб", понеже сега това е модерно. Още му казах че при положение, че желае може да си сложи малка система 1-2KW, с определени акумулаторни батерии, за лед осветление в къщата, компютри, раутъри, и други малки консуматори, та даже (евентуално) и хладилник може да е към нея, но за по-голяма система така че да е енергиино независим просто е пълна глупост да се мисли. По-скоро да си помисли как да си минимизира консумацията на електроенергия.
И независимо от това че съм посадил повече от 100 овощни дървета пак има мноооого свободно място, и мога да направя панелите като покриви на къщички из двора, така че хем да е красиво хем практично.
За дръвчетата браво, при мен просто си тръгват сами (орехи, вишни, череши). За панелите, при положение че те са ви красиви и парктични хубаво, никой не може да ви каже нищо. Но това са естетически концепции а не физични. Едно е сигурно, те не могат да ви направят почвата минерално по-богата и така по-полдородна, докато пепелата от дръвцата може