Автор Тема: Микроивертор за слънчеви панели  (Прочетена 26796 пъти)

Неактивен Номак

• Сериозно Активен
  • Публикации: 460
  • Благороден!шаман!крадец на свободна енергия!
Re: Микроивертор за слънчеви панели
« Отговор #30 -: Декември 05, 2024, 12:56:05 pm »
Многоуважаеми Пичанги,
Многоуважаеми администратор
Многоуважаема публика,
Загряването на панела разбира се че води до драстично понижаване на мощността ,като най доброто решение в момента за това е да се ползва филтър на IR вълните ,представлява стъкло което филтрира лъчите отговорни за загряването ,това ще рече че в най голямата жега по обяд юли месец под това стъкло ще бъдете силно осветени от слънцето ,но е възможно да изстинете ако има лек ветрец ...!
Като добри решения за  ефективно получаване на енергия от слънцето са посочени още през 1978г в книгата "слънчева енергетика"примери за това са -слънчеви кутии улавящи и задържащи инфра лъчите като с това се достигат темп. От над 300 гр. По Целзий,с такава темп. е лесно да се завърти парна турбина която да доставя енергия освен топлина от "кутията"
Разбира се в книгата са посочени още много интересни способи за генериране на електричество за което няма да обсъждаме в настоящата тема!
Тя,темата има съвсем друга насоченост ,касае ефективно използване на микроинвертор !
Въпреки това има интересни разсъждения ,затова няма да докладвам на уважаемия администратор!
Но все пак е добре освен странични съждения да се обърне и внимание на същността на темата!

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 086
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #31 -: Декември 05, 2024, 01:04:00 pm »
...
 И точно поради тези специфични изисквания панелите отново ще бъдат в пъти по скъпи.
Съгласен съм че всичко по-специфично винаги ще се продава по-скъпо. Сега колко по-скъпо това е дргу въпрос. Когато започнах това отколнение то темата обаче нямах в предвдвид хората да си ги купуват тези (много) по-скъпи продукти, за да получат повече енергия от единица площ, а по-скоро, че с малко повече обмисляне, сръчни ръце и ентусиазъм, веки който си играе (да извлича енергия) с тези фотоволтаици може да пробва да увеличи ефективността им. Все пак 3-4х увеличаване на енегията от единица площ въобще не е за пренебрегване.
Кажете ми сега какъв е смисъла от цялата тази врътка - свърши се неплодородната земя или слънцето не грее другаде. Така или иначе след 10 год явлението дифузия ще скапе панела и ще се наложи неговата смяна
Смисъла на врътката е да се използва ефективно това което ни е дала природата, а това е енергията на ЕМ вълните, които достигат до земната поърхност, на 1м2. В допълнение, отново казвам това е точно за ентусиасти които искат и най-важното пропагандират колко са "зелени". Понеже нищо по-лошо няма когато пропагандираш за "зеленост", а всъщност ефективността на използване на природните ресурси не минава 15%.  И точно понеже след 10-тина години трябва да се прави смяна, не е ли по-добре да се прави смяна на 3-4 м2 панели а не на 10-12 м2, да не говорим че през това време е била усвоена 3-4х (и предполагаемо ефективно използвана) повече енегия. Това според вас не е ли всъщост най-важното за една добра инвестиция, а не само "зелено" мечтаене.

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 979
« Отговор #32 -: Декември 05, 2024, 01:30:59 pm »
epwpixieq-1, ако не се нагряват до високи температури няма да деградират за 10 години, ако са изолирани от въздуха между две стъкла клетките също няма да деградират терминалите предполагам.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 271
« Отговор #33 -: Декември 05, 2024, 02:24:51 pm »
В допълнение, отново казвам това е точно за ентусиасти които искат и най-важното пропагандират колко са "зелени". Понеже нищо по-лошо няма когато пропагандираш за "зеленост", а всъщност ефективността на използване на природните ресурси не минава 15%.  И точно понеже след 10-тина години трябва да се прави смяна, не е ли по-добре да се прави смяна на 3-4 м2 панели а не на 10 -12 м2, да не говорим че през това време е била усвоена 3-4х (и предполагаемо ефективно използвана) повече енегия. Това според вас не е ли всъщост най-важното за една добра инвестиция, а не само "зелено" мечтаене.
Пикси ти откога взе да позеленяваш, нали мразеше зелените. То аз мога и да харесвам зелените технологии ама не съм мазохист че да изпадам в такива откачени абсурди като теб. Щото аз обичам и комфорта и не искам да си създавам излишни проблеми, а и място имам твърде много. И престани да лъжеш хората в абсурдните си напъни да доказваш колко лоши са ФВ панелите, те не се изхвърлят след 10 години. Просто след десет години ще произвеждат с 15-20% по малко ток а издържат до 25 - 30 години, все пак ако си за науката бъди обективен, изхвърли злобата и ненавистта от себе си.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #34 -: Декември 05, 2024, 07:08:41 pm »
krasias, има панели които се изхвърлят вече и никакви 30 години не са изкарали, гаранцията им е 5 години и на някои които са по скъпи 7. :)

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
« Отговор #35 -: Декември 05, 2024, 07:15:57 pm »
Моторчо ти в Нигерия ли живееш или си от луната. Щото аз такава гаранция никъде не съм виждал, обикновенно им дават 12 години продуктова и 30 години линейна гаранция.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #36 -: Декември 05, 2024, 07:46:20 pm »
 В Алибаба се продават всичките и си пише, ти къде я гледаш 12 години гаранция, от коя фирма е това ?

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #37 -: Декември 05, 2024, 07:51:39 pm »
В Алибаба се продават всичките и си пише, ти къде я гледаш 12 години гаранция, от коя фирма е това ?
И прекалено много съм се ровил в азиатска техника за да ти повярвам. При тях винаги има някакъв проблем и не го оправят, а пускат нов модел с друг дефект дава, наистина стария дефект го няма, но има нещо което преди е работило и него са го объркали.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 092
« Отговор #38 -: Декември 05, 2024, 07:55:51 pm »
krasias, има панели които се изхвърлят вече и никакви 30 години не са изкарали, гаранцията им е 5 години и на някои които са по скъпи 7. :)
Изхвърлят се защото се заменят с нови, по-ефективни. Затова и е пълно с панели втора ръка по всякакви сайтове.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
« Отговор #39 -: Декември 05, 2024, 08:15:20 pm »
Ами като търсиш нещо за без пари така е, но има и много добри китайски но са на нормални цени. Ето ти линк https://euromatica.bg/%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B8/%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%B8%D1%86%D0%B8/fotovoltaichen-solaren-panel-QN-solar-420W  прочети долу в описанието какво пише.

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #40 -: Декември 05, 2024, 08:43:44 pm »
  juliang, същите неща като ги продават те пишат че може да изкарат 30 години, но те продават за Цял Свят и има места където климата предполага по ниска ерозия. Ако си виждал в клипове двигатели на коли които са експлоатирани в арабски държави колко са чисти отвън, няма нищо общо с това което може да видиш при нас. Но гаранция за такъв експлоатационен срок не ти дават и не е вярно че са свалени втора употреба панелите и нищо им няма, такива са рядкост по скоро. Мога да намеря двигатели на коли експлоатирани по 15 години с много алуминиеви детайли, няма нищо общо с ново. Няма такива материали които при сурови условия да издържат на продължителна ерозия 30 години.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
« Отговор #41 -: Декември 05, 2024, 09:27:25 pm »
Моторчо, така е като единственната ти информация са клипчета в тубата. Имам съсед който до преди няколко години беше дилър на ФВ панели за цяла България, представител на испанска фирма с китайско участие. Та покрай него прочетох доста книги по темата и получих доста информация. Също така имах връзка и с инжинерен колектив които проектираха ФВ централи. Имам и един познат който преди 12 - 13 години тегли доста пари от банки и направи четири солара по 60 - 80kW. Отдавна си изплати дълговете и сега казва че е доволен и че всеки месец си взима едни пари от тези ФВ централи. Та миналата година същия човек направи още една ФВ централа 120kW. И сега вие двамцата с пикси се опитвате да ми обяснявате неща които на вас въобще не са ви ясни. Е аз на очите ли си да вярвам или на хора без никакъв опит и знания.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 318
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #42 -: Декември 05, 2024, 09:28:53 pm »
Отдавна не бях влизал тука. Гледам сякаш нещата са се попроменили което ме зарадва. Та реших малко и аз да се включа отново. Вече събрах доста сериозен опит със тези панели, инвертори и т.н.  та гледам ожесточено спорите относно хибридните панели дето едновременно и вода топлят.
Значи имат приложение "поне според мен" при хора на които им липсва пространство, ,акачили два три панела на балкона и повече няма къде. В останалите случай стават безсмислени заради наплива на пазара на двулицеви панели  ей като това на снимката

Неактивен h2motor

• Стабилен
« Отговор #43 -: Декември 06, 2024, 11:13:14 am »
  Радико, двулицевите са със същата ефективност като еднолицевите, ако светлината пада от едната страна клетката е хванала енергия колкото и са възможностите, прехода между слоевете полупроводник е натоварен максимално колкото са му възможностите. Предимството им е че може да се постави вертикално двулицевия панел и като се върти слънцето да го огрява от едната..от другата страна. Това е, друго няма. Конструктивно е по добре клетките между две стъкла и този панел пропуска слънчевите лъчи в спектъра им който топли, под панела може да се сложи слой вода който да се загрява или някаква друга течност. Те китайците ще ги направят и така, като им дойде времето.

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 086
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #44 -: Декември 06, 2024, 01:21:47 pm »
Пикси ти откога взе да позеленяваш, нали мразеше зелените.
,,,
все пак ако си за науката бъди обективен, изхвърли злобата и ненавистта от себе си.
krasias, започвате да минавате на лични напатки което обикновенно, при един спор, констатира незъвмозжнос на опонента за смислена реплика. Но да ви обясня понеже явно, за съжаление, злобата (както се изразявате) започвате да я показвате вие.

Никога не съм мразил "зелените", това което не харесвам е увличането и най-вече бюрократичното пропагандиране и субсидиране на тъй наречените "зелени" техноглоии или тъй наречената (електро-)"зелена" вълна и глупостите които постоянно се говорят в това отношение. Още повече че много малко хора обясняват че такъв тип технологии ще завишат драстично цената на електрическата услуга, тренд който вече се вижда с години.
И престани да лъжеш хората в абсурдните си напъни да доказваш колко лоши са ФВ панелите, те не се изхвърлят след 10 години. Просто след десет години ще произвеждат с 15-20% по малко ток а издържат до 25 - 30 години
krasias, отново лични напатки. Сега покажете еднин коментар където вие виждате че лъжза за каквото и дае. Мисля че съм създал определена репутация във форума, точно понеже давам информация и правя анализ точно на релни факти а не на емоционални виждания и "харесвания" на определени технолгоии. Това което дадох като идея (за охлаждането на панелите) беше точно в отоговор на ваш коментар че те се загряват:
Лятото щом достигнат 40°С тока пада, а това става много бързо за 2 - 3 минути а стигат и до 60°С,
Така че виждате ли, това което вие не разбирате, е че при мен фикацията е на ефективно използване на ресусите на тази планета а не харесването или нехаресването на определени технологии. Забележете че нищо не говоря, а даже поущтрявам (и лично помагам на) хора да използват термо-соларни инсталации, понеже техния коефициент на абсорбиране на ЕМ вълните е около 80%. Тук не сме на парад за да говорим за хубави и модерни и да првъзхваляме (явно) неефективни технологии и решения а предполагамено да дискутираме реални физични зависимости и проблеми.