Здравейте,
Това точно само с параметрично усилване или генериране, нарича се регенериране, за да се различава от генератор с ПОВ, примерно с транзистор, не става. Параметричното усилване или генериране иска променливо токово захранване. Традиционно се ползва усилване и генериране с променливо съпротивление (проводимост) транзистор (лампа), но тук се иска постоянно захранване-батерия/токоизправител. Комбинирането на тези принципи е модулацията/пулсиращ ток.
От механиката е ясно, че параметричното усилване/генериране е перпендикулярно на движението. Пример е люлеенето на люлка, прикляква се с два пъти по-висока честота. Втори хармоник има силно регенеративно действие.
От теория на Фурие втори хармоник се явява при постоянна съставка. Ако функцията е симетрична-синусоида, липсва постоянна съставка, имаме нечетни хармоници , трети, пети, седми и т.н.
С картинката от предишния си пост показвам друг начин на вкарване на енергията, кинетичен, нелинейна сила по посока на движението. Честотата е квазистационарна (ужстационарна). Отварям една скоба от медицината, сърцето бие на квазистационарна честота, почне ли да бие на стационарна скоро настъпва смърт. Този факт ми направи впечетление.
-Преходния процес на този квазирезонанс протича по - дълго, от мой опити около една минута.
-Енергията на външния източник се подава около нулата на потенциала (къдравата линия, сравни осцилосграмата на пост №3095 ), при максимална кинетична енергия.
-Квазирезонасът тръгва при нисък качествен фактор(товар), примерно 3-4.
-Квазирезонансът не може да тръгне при нулеви условия, а параметричния може (спомнете си люлката, детето може само да се разколебае).
-Квазирезонансът прави еднократно огромно деление на честотата и фазово автоматично се настройва. От тук следва, че генерациите са с дискретни стойности . Едни честоти са забранени , а други разрешени, подобно в квантовата механика/физика.
От изложеното следва електротехническо изпълнение. Имам два силнонелинейни трептящи кръга в параметрично отношение 1:2 и шумов генератор в експоненциала неустойчивост.
Като правих опити този шумов генератор спираше радиоприемането в линеен приемник на СВ и суперхетеродинен приемник на ДВ, СВ, КВ, УКВ. За спиране на радиоприемането се съобщава при работа на "Веселия диск на Джон Сърл". АЗ имах щастието да изследвам явлението, просто се пуска шум.
Горе долу до тук съм стигнал с опитите.