Аз съм на мнение, че сърцевините влошават параметрите на трафовете поради вихрови токове, загряване и др., на логигическо ниво нещата са прости. Имаме три състояния:
-предаваща бягаща електромагнитна вълна, казано експрозия, означавам с+1
-стояща електромагнитна вълна, казано нулево ниво-нито приема нито предава, означавам с 0.
-приемаща бягаща електромагнитна вълна, казана инплозия, озночавам с-1
това се отнася към енергията, но винаги имаме вълна, вълнов процес.
Възникването на стояща електромагнитна вълна в СВЧ обхвата е развито добре. Въпросът е да се направи стояща вълна в обхвата примерно 10-200кХц. Тъй като самоиндукцията е по-голяма то се получава високоволтовастояща вълна. Припомням, стояща вълна възниква в дълга линия (линия с разпределени параметри). Вторичната намотка на теслов транформатор съставена от бобина и собствен капацитет (топче) е линия с разпределени параметри и възниква стояща вълна, това лесно се доказва като се ползва, лунинисцентна лампа, неонова лампа или разрядник. Доказва се неравномерното разпределение на напрежението и тока. При режим на стояща вълна доста закони на електротехниката са не съвместими. При тази вълна имаме периодичност на параметрите. Параметрите са едентични с предишните. Примерно ако имаме 3/4ланда то токовете са съпосочни и правилото на Ленц се нарушава т.е. не се индуцира обратен, противоположен ток.
Реално куца практиката в тия настройки. Дали матнитопроводът ще е отворен или затворен за пълния ток всички вериги са затворени. Теорията за пълния ток е много слаба, и йота не е мръднала то времето на Максуел. Става въпрос за неутринни токове. Тези токове се движат противоположно в диелектрици, магнитопроводи, проводници, някой път излизат радиално от бобина. Канализирането на тези токове е проблем, заради ниската маса на покой, неможем да имаме складиране т.е. капацитет, трябва в динамичен режим да бъде всичко. Трябва да се създаде потенциална разлика и да се движат тези токове.
Стоящата вълна освен в пространството има и времево изместване. Какъв физически смисъл има времето не ми е ясно но реактивни елементи са добри приемници. Аз друго решение на въпроса не виждам за това се мъча да го обесня. Някой ако има други виждания да ги сподели!
П.П. Стояща електромагнитна вълна според мен възниква във верига от генератор и реактивен елемент. Разглеждам случея на кондензатор но разбира се може и бобина. Към генератор включвам кондензатор. Електрическата енергия преминава в енергия на електричното поле после пак в електрическа енергия. Имаме обмен на енергията. Активна мощност и енергия не се черпи, Е=I.U.Т.cosфи. соsфи=0 то Е=0. В тесловият рансформатор вместо кондензатор се ползва cобствен капацитет (потенциал) и еднопроводниково свъзване. Този реактивен ток как да се ползва или изправи това е въпроса?
Ако имаме кондензатор и активно съпротивление и активното съпротивление е равно реактивното на кондензатора, при определена честота, то фазовата разлика е 45 градуса и напрежението на активното съпронивление е 1/2 от амплитудната стойност. Примерно при 220В напрежението е 155В, а не 110В както е се очаква, това е заради фазовата разлика 45градуса.
Собственият капацитет е с малка стойност и високата честота дава по-добри резултати.
Друг вариант е с диоди и вилка на Авраменко като пак се ползва собствен капацитет.
Формулирам проблема, реактивната енергия да се трансформира в активна, някой да има други идей и разработки?