Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене

Стерилизатор за храни и напитки

<< < (5/13) > >>

момчо:
 johnny_fx,

аз понеже съм от Враца, имаме една къщичка след Дружба.. преди време от едно ябълково дърво събрах примено към 80-90 кила ябълки от тия зеленките.. направо красота. понеже бяха толко много, послахме вестници из цялата къща- където имаше празно порстранство имаше вестник- и после сложихме ябълките колото се може по-близко една до друга НО без да се допират- примерно на 1.5см- изтраяха от средата на септември (мисля) до края на февруари. без да сме използвали каквито и да било химикали. Уви зимата дръвчето се счпи на 2 от мнгото сняг.  :(

johnny_fx:
И ние така ги редим ябълките, но не изкарват достатъчно дълго, а и мястото става проблем. ;)
Но то не е само до ябълките, а принципно за храните. Добра тема се получи до сега.

vitan:
Въпроса е другаде. Верния метод би бил да се види какво са правили нашите баби и дядовци. Да, ама до някъде.

Наример сега сеят едни американски дини, де били по-сладки. Ама и да са сладки веднага се скапват, а истинския български сорт е почти заличен. Нашенските дини траят и до Коледа...

Когато комунистите направиха ТКЗС-тата викнаха ураааа....!! какви добиви вече имаме. Ама не казват, че вместо хлебна(твърда) пшеница сеят фуражна(мека).

Затова и сега в момента у нас се сеят 20% хлебна пшеница(щот' бисквити не може да се правят от фуражна) и 80% фуражна - за хляб на стадото, обилно гарниран с "подобители" и друга химия да не се скапва до вечерта. Иначе нашите баби като замесят хляб с хлебна пшеница трае 1 седмица! Факт!

МАТРИЦАТА е помислила за всеки детайл от живота на стадото. Така че, всяко нещо трябва да се разглежда само за себе си - и да се мисли. Щото не става само с яденееееее.....  :) (трябва и акъл).

EDM electronics:
 :D, хайде и аз нещо да добавя, че яд ме хваща като преценя днешната действителност относно храните!

Едно от малкото хубави наща на кумунизма /то такова нещо не е имало но нали така го бяха заплюли/ е, че поне храната беше истинска, млякото беше от крава, салама беше от месо, натуралните нектари бяха от истински растения, нямаше генно модифицирани пъпеши и дини, нямаше ги "натуралните" сокове, всъщност в обратната пропорционалност това са едни от многото лоши неща на демокрацията  ;D /капитализма/.
    Интересно, не остана и ни една крава в БГ, пък млечни произведения колкото щеш, даже има фирми толкова много мляко изкупуват, че прласират стоката си навсякъде в БГ  ;D.
    Колко хубаво е да ти докарва млякото на химия, дори не си спомням как миришеше, а кашкавала да скърца като пластмаса между зъбите, а кремвиршите от хартия, велпапе, генна-соя и цялата менделеева таблица за издуване, набъбване, овкусяване, оцветяване и съхраняване, правят вкусни за децата хамбургерите, за да растат жизнени и здрави  ;D.
    Защо и е на нашата държава да се занимава със селска работа, да отглеждаме крави, плодове и зеленчуци, като има откъде да ги внесем ПО-ЕВТИНО, от братска Америка и ЕС, тооолкова са качествени, че като гледам американските войници в Ирак, всичките са заприличали на бат Рамбо, какви мускули прави тази тяхна "качествена" храна, колко им завиждам. Не знам доколко се известни директивите за членство на БГ в ЕС на обществото, но на БГ не и е отредено да развива селско стопанство, дялът и за износ в ЕС е съвсем минимален - ще има да чакат нашите селскостопански производители да им дадат помощи/по 10 лв. на декар/ ;D, като от умрял писмо.

Случайно ли е това с храните, то отражение на бързо натрупване на печалби ли е или има нещо друго тука! - като например целенасочена дейност за редуциране на населението в световен мащаб имайки предвид, че от 1950 г. до 1990 г. е нарастнало 2 пъти.

Seeker:
Уважаеми съфорумци, разрешете ми да  споделя с вас една история и един експеримент , който изпробвах търсейки начини за сушене на дървесина.
Преди 30 години, при съвсем случайни обстоятелства ме бяха почерпили с български сушени ягоди , приготвени като космическа храна и запечатани в полиетиленов пакет. Както ви е известно тогава само три страни в цял свят правеха такива храни : САЩ , СССР и НРБ. Последните две страни вече ги няма.. По линия на Интеркосмос, България бе ангажирана да изнамери начини и технологии за приготвяне на космическо меню. Тогава бяха впрегнати много учени, диетолози и готвачи да постигнат поставените цели. Имаше специална лаборатория която приготвяше разнообразните менюта, включая обработени плодове и зеленчуци, с които се изхранваше космическата колония и с много добри отзиви за храната. Малко беше необходимо да се постави началото на нов път в консервната промишленост. Но съдбата реши друго.....
Когато през 1990 настъпи ДЕМОКРЕТЕНАЦИЯТА , тази лаборатория  с чужда(американска) и наша помощ беше ликвидирана до степен никой да не си спомня за нея !!!  Загубени бяха уникални технологии,унищожиха се съоръжения, умряха технолозите  и естествено вече не преставляваме конкуренция на "свободния пазар" за космически технологии. Сега някой "историци" пренаписват историята и съвсем ще се забрави че и ний сме дали нещо на света.

Та да се върна на темата: експериментирайки с една херметизирана микровълнова печка , в която се поддържа подналягане от -1 атмосфера( почти вакуум) открих че плодовете и месото се изсушават до степен на мумифициране и ако се запечатат херметично в полиетиленова упаковка могат да изтраят много дълго. Малко преди консумирането трябва да се сложи вода в плика и да постои около 20 мин. Така плодовете се насмукват с вода и стават свежи и ароматни както в деня на приготвянето. Според мен това най-много се доближава до начините за приготвяне на космическа храна и  в голяма степен отговаря на традиционните методи за приговяне на ушав , само че пречупени през призмата на новите технологии. Ако има оптимисти за експерименти , то бих споделил че режима на микровълновата печка трябва да е ДЕФРОСТ( най-малката възможна мощност) за около 5-7 часа на подналягане -0,96 ат. Естествено трябва да се експериментира с различни плодове и тяхната предварителна обработка. За вакуумпомпа може да се ползва стар компресор от хладилник. Трябва да се обърне внимание на добрата херметизация на работния обем на печката.
Успех на мераклиите

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия