Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене
Икономичните крушки като "убийци"
dedofire:
zibeltbg батка не ми говори за изследвания на волт-амперните им характеристики и фото излъчваелните им характеристики в следствие промяната на напрежението и тока.
Батка много добре съм разбрал кое как е и за какво е.
Уточних някой ваши проблеми върху които трябва да се замислите и тогава да говорите за техниката.
Само една моя препоръка един светодиод няма за какво да работи в постоянен режим а по добре да работи в импулсен.
1. Батка в импулсен режим можеш да го накараш да свети казано по простичко по силно в следствие на някои преходни процеси при фотоизлъчвателните проводници (отново казано по разбираемо). Процеса е много близък до лазерните светодиоди. Само че нямаш кохеретно излъчване на фотони.
2. Пестиш енергия
3. При импулсно подаване на ел. енергия към светодиода можеш да регулираш двата фронта преден и заден и разстоянието между два импулса и така да управляваш полупроводника. Имай на предвид че говоря за генератор на импулси и то само положителните ;D. Сега разбрах че не съм се уточнил е виждаш ли че точния изказ е много важен.
4. Постоянното напрежение и ток които се подава към светодиода водят до неефективност от икономическа гледна точка, просто консумираш много енергия а окото има една хубава способност да не вижда над 45 Hz а ако подаваш импулси с честота 50 Hz и 50% запълване на импулсите се получава че за една минута си консумирал 50 % от енергията която е при постоянен режим на захранване.
5. От технологична и схемна гледна точка при голямо количество светодиоди пестиш енергия и материали.
А имам един въпрос към теб zibeltbg:
Възможно ли е светодиода да продължи да свети и да работи като такъв ако сменим поляритета на захранването му?
getca:
Здравейте, колеги...каква е тая говорилня бе, хора. Не се сдържах, щото като чета странните писания тук ми става обидно и болно за нивото на форума, който се води с техническа насоченост. Та ми се ще да запитам zibeltbg...като гледа прикачената схема на т.н. "електронен трансформатор" какво вижда и какво постига като плясне преди нея Гретц и електролит ???.. Това е типова схема за управление на нисковолтови халогенни лампи с драйвер за управление на полумост с МОСФЕТ ключове, която има всички възможни защити и стабилизации, за които се сетите. С други думи това е съдържанието на кутииката, наречена "електронен трансформатор". Полумоста клати трансформатор на 30-70кХц и вторичната отива директно на халогена, като напрежението не зависи от товар, захранване, температура и т.н. На практика външният електолит се връзва към вътрешните през диодите на вътрешния Гретц и кво постигаме...по-добра филтрация и леко повдигане на средната стойност на изправеното мрежово напрежение. Резултатът мисля, че е...ясен.
А твърдението за резисторно захранване на светодиоди и съответното КПД е достойно за научна публикация. Що ли тогава се произвеждат специални импулсни драйвери, генератори на ток и др. подобни.
Идеята ми не е дребнаво заяждане, а избягване на подобна некомпетентност, която въвежда в заблуда и други съфорумци.
Съжалявам zibeltbg, но трябваше да го напиша...нищо лично... ;)
mzk:
Не се карайте. Нека се придържаме към заглавието на темата и ако можем да си помогнем за по- хубаво осветление.
getca:
zibeltbg, харесвам стила ти... ;)...но дай да спрем дотук, щото ставаме за смях... :o Моля те само не ми давай линкове и не ми казвай какво е напрежението след Гретца !!!... Всеки може да го види в Нет-а без да има нужда от мерене и т.н.
Що ли ми се струва, че не си погледнал прикачената от мен схема или просто не я разбираш. Там са нарисувани цели два филтрови кондензатора след мостовия изправител. Така пише и в дебелите книги за импулсни захранвания, не е лошо да метнеш едно око... ;)
А относно светодиодите дай конкретни данни, да видим, че иначе става само бла-бла. А ако се справяш с Инглиш-а направо прати едно мейлче до разните производители, дето се пънат да правят драйвери за управление. Идеята може и да им хареса...мдаа. Не знам дали ти е известно, че СД понасят неколкократно претоварване по ток в импулсен режим и при същата консумация се получава по-голям светлинен добив. Та аналогично на мен с меренето на Гретца(хе-хе) що не вържеш и ти едно СД-че и да му пуснеш постоянен или импулсен ток, после вземи един фотографски светломер и мери, да видим кво ше стане. Не е лошо да погледнеш и как го правят хората, напр. производителят на мощни СД CREE.
Е, аз приключих, заболя ме ръката от писане, а и тук не сме курсове по измервателна техника и електроника.
Бъди здрав и успех в начинанията... ;D
red__bull:
Не съм много на ти с електрониката но докато се карате, сглобих схемата с ел. трафа (или там както му е името) греца и кондензатора. Свети много по ярко лампата, но и консумира много повече 86 вата а крушката е 55 вата, а на мен целта ми е да плащам по малко ток за осветление. Защо става така?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия