Здравейте...
Гого, за да имаш искра с дължина
10см=100мм при пробивно напрежение на сравнително сух въздух около
3кВ/мм ти трябват
300кВ...
Е, как става това с автомобилна бобина не знам. Друг е въпросът, че този разряд няма нищо общо с разряда от Тесла трафа (ТТ).
Относно честотите, обикновени МОСФЕТ-и трудно ще ти работят на 400-500кХц, да не говорим за сложност на схемата, надеждност и т.н. Виж линка в предишния ми коментар, там човекът работи на 200кХц, полумостова и мостова схеми, абе доста усукана работа, която не е за всеки. Не всички, държали поялник са работили с импулсни захранвания. Докато при лампите има два кондензатора, два резистора и...бобините, само резонанса да добуташ и си готов. Претоварването не е фатално за тях, в някакви разумни граници...
За направата на качествен ТТ е много важна и механиката, затова хората и програми са направили, за сметки. И последно не знам защо се увличате толкова с МХц-ите, ефектите на студеното електричество се наблюдават спокойно и при 200КХц, но само при правилно изпълнена конструкция, като едно от условията е съотношение на диаметрите на намотките минимум
2-3.
Гого, би ли споделил откъде се снабдяваш с лампи, ако не е проблем...
, щото из моите запаси не намерих такива на 1000в.
Дотук навсякъде из нета, където съм попадал на работещи конструкции, те се използуват за демонстрации на красиви разряди и толкова. Никъде не видях опит да се сметне ефективноста на ТТ при захранване на реален консуматор или връщане на част от изходната енергия. Лампи светят по един проводник, без проводници и т.н. Е, толкова ли е трудно, даже съвсем грубо да се изчисли ефективността и шанса по този път да се стигне до свръхединично устройство.
Поздрави...